UDMR tensionează mariajul PSD-PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta şi Crin Antonescu au viziuni diferite faţă de alianţa cu UDMRVictor Ponta şi Crin Antonescu au viziuni diferite faţă de alianţa cu UDMR
Victor Ponta şi Crin Antonescu au viziuni diferite faţă de alianţa cu UDMRVictor Ponta şi Crin Antonescu au viziuni diferite faţă de alianţa cu UDMR

Premierul Victor Ponta vrea o alianţă cu UDMR, dar liderul PNL, Crin Antonescu, se opune. Liberalii se tem că un asemenea pas ar întâri poziţia premierului Ponta în raport cu partidul lor.

Liberalii s-au arătat rezervaţi din start şi şi-au menţinut reţinerea şi după întâlnirea de miercuri seara USL-UDMR. La această întâlnire, preşedintele PNL, Crin Antonescu le-a transmis liderilor UDMR că nu este momentul unei cooptări la guvernare.

Poziţia liberalilor este susţinută şi de conservatori. Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a afirmat, ieri, că o coabitare la guvernare a PC alături de UDMR, este „greu de conceput“.
Mai multe runde de negocieri pentru cristalizarea unei majorităţi parlamentare au schimbat, într-o anumită măsură, raporturile de forţe în USL.

Astfel, Ponta a anunţat din start că PSD şi UNPR vor avea un grup parlamentar comun, iar PNL şi PC vor avea grupuri separate. Declaraţia lui Ponta i-a pus în inferioritate pe liberali pentru că grupul PSD urma să aibă 227 de membri faţă de cei 147 ai PNL.

Dacă socotim că UDMR are 27 de parlamentari iar minorităţile, care şi-au dat deja acordul pentru susţinerea lui Ponta, 18, în jurul premierului ar fi un grup de 270 de parlamentari. În plus, PSD ar putea atrage câţiva parlamentari PPDD.

Avantajul numărului de parlamentari ar fi folositor pentru PSD în momentul în care se va stabili lista viitorului Executiv.

Negocieri dure pentru Guvern

De altfel, un prim semnal că negocierile nu sunt tocmai uşoare este dat de faptul că liderii USL vorbesc, deja, de împărţirea unor ministere.

„Împărţirea Ministerului de Finanţe în două, adică unul de Finanţe şi unul al Bugetului, este o discuţie, nu este ideea PNL, este propunerea premierului. “, a declarat Crin Antonescu în cadrul emisiunii „Ultima Oră“ de la România TV.

Finanţele sunt dorite de liberali pentru Daniel Chiţoiu, dar vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, a comentat, ieri, că ministerul ar trebui să revină social-democraţilor.
Antonescu a mai spus că Ministerul Economiei ar putea fi împărţit în trei ministere - Ministerul Economiei,

Ministerul Comerţului şi Ministerul Mediului de afaceri.
PSD ar mai dori Ministerul Dezvoltării, deţinut în prezent de liberalul Eduard Hellvig. Ministerul Dezvoltării ar urma să preia component de Administraţie de la Interne şi să fie condus de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

De asemenea, Victor Ponta ar dori înfiinţarea unui minister al Fondurilor Europene, care să fie condus de consilierul său Eugen Teodorovici. Liberalii vor ca postul să fie ocupat de europarlamentarul Ramona Mănescu. Postul este solicitat şi de PC, care ar mai vrea încă un minister, pe lângă cel al Agriculturii deţinut de Daniel Constantin.

PSD cere şi ministerul Apărării, ocupat în prezent de liberalul Corneliu Dobriţoiu. Pentru acest post Ponta îl propune pe liderul UNPR, Gabriel Oprea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite