Traian Băsescu, despre cum a cunoscut-o pe Udrea: Prima impresie a fost excepţională. Mi-a plăcut cum arăta şi că era isteaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit miercuri seară, într-un interviu postului B1 TV, despre cartea de memorii pe care a început să o scrie, cele două suspendări şi ultimele schimbări de pe scena politică din România.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii:

Despre intervenţia lui Dan Mihalache 

Nu ştiu de ce simte nevoia să facă astfel de aprecieri. Este întreţinută. Dacă se referă la lux, nu este lux în partea de Admnistraţie Prezidenţială. Este austeritatea specifică instituţiilor publice. M-a deranjat că a spus că nu există intranet. Este o minciună! Mă pot duce să-i fac un curs.  Acum am timp. Arhiva este elctronică la Preşedinţie. Consilierii şi preşedintele lucrează numai pe documente originale. Cancelaria repartizează documentul pe departamente. El se arhivează electronic şi poţi interveni pe el. Accesul la arhivă este limitat. Singurul care avea acces la toată arhiva era preşeidntele.

Dan Mihalache este acela care îl numeşti şef al Cancelariei. Nu există funcţia de şef al Admnistraţiei. Mihalache se împăunează. La mine, şeful Cancelariei primea toată corespondeţa ce venea de la instituţii, şi şeful Cancelariei repartiza pe compartimente, ţinea agenda preşeidntelui. Este o muncă de birocrat şi este bine să ai studii juridice. 

Despre cartea pe care o scrie

Da, am o schiţă deja. Am planul lucrării. Am început să vorbesc în faţa unui microfon. Nu aş vrea să fie cunoscut conţinutul. Sunt memorii numai ca preşedinte. Aş vrea să fie o carte de preşedinte, cu ce îmi aduc aminte. Exact lucrurile pe care le-am văzut eu şi din prisma informaţiilor pe care le aveam eu. Încep de cum am ajuns eu candidat în 2004. Gradul de sinceritate va fi 100%. Ce nu pot spune, nu voi scrie. La anul, în primăvară ,estimez să fie gata. Va supăra. Nu vor rămâne mulţi nesupăraţi. Sunt într-o fază incipientă. Au fost zece ani extrem de grei. Ani cu inundaţii, cu secetă, cu două suspendări, cu schimbări dramatice în Europa. Constatăm că mierea europeană nu vine gratis. Visul nostru, UE, este şubredă. Devenisem al doilea ca vechime în Consiliul European, după Juncker.

Despre Referendumul de demitere

Trei ani. De la asta i se trage şi lui Liviu Dragnea. 

Despre Elena Udrea

Prima impresie a fost excepţională. Am cunoscut-o la sediul PNL, când se candida la Primăria Capitalei. Ea candida ca şi consilier. Şi cum arăta şi era şi isteaţă. 

Despre cele două suspendări

La mine a venit să-mi transmită că am tot suportul SUA. La prima suspendare a venit la mine acasă McCain, împreună cu ambasadorul SUA. "Ai tot suportul nostru"! Credeţi că SUA se împiedică de Băsescu în România? Îi neliniştea statul de drept. Ei nu înţeţeg schimbarea unui preşeidnte pentru că nu mai este popular. Ce e aia! Am ştiut cu o săptămâna înainte că sesiunea era pentru suspendare. PDL-ul ştia. Nu puteam să opresc mecanismul. Nu aveam o formulă democratică prin care să-l opresc. Nu am apelat la nicio instituţie. 

A fost o nerăbdare a lui Ponta şi a lui Crin Antonescu să ia mai repede puterea. Antonescu visa să fie preşedinte. A fost mult mai agresiv decât Ponta. Ponta s-a lăsat cel mai greu convins. Antonescu voia să ajungă la Cotroceni. Dacă se putea, ieri. Îmi dădeam seama că această acţiune va fi plătită electoral. La Crin Antonescu trebuie să vă uitaţi şi la profilul lui psihologic. Aeste un jucător de poker. Şi-a anunţat demisia din fruntea Senatului, din funcţia de preşeidnte al PNL. A blufat de fiecare dată! A fost situaţia lui Ponta după ce a pierdut alegerile.

Ponta a făcut marea greşeală că nu a renunţat la funcţia de preşeidnte al PSD. Am convocat nişte instituţii şi am spus că Ponta va avea probleme dacă nu va renunţa la una dintre funcţii. Am spus că nu poate renunţa la cea de premier, eu nu îl voi mai numi niciodată, ci la funcţia de preşedinte al PSD. Am chemat instituţii ale statului. Era agitaţie în stradă, în străinătate. M-am consultat cu unele instituţii să văd dacă este o ameninţare de dezordine. Trebuia să plece din una din funcţii. 

Antonescu a mers pe cuvântul lui Iohannis care i-a spus că nu va candida. Domnul Klaus Iohannis a făcut declaraţie publică la Realitatea. Căderea totală a lui Crin Antonesuc a început când s-a angajat la un procent. iohannis era prim-vicepreşeidinte uns. Crin a jucat la cacealma, mizând că îşi va prezenta şi partenerul său demisia, dar nu a făcut-o. Dintre cei doi, Antonescu a fost mult mai virulent pentru suspendare, şi mult mai ponderat a fost Ponta. Ponta a candidat de prost. Era prim-ministur. Nu avea ce candida în competiţia prezidenţială. Ponta a considerat că trebuie să se bată cu mine doi ani şi jumătate. A intrat erodat. Klaus. În campanie tot cu mine se bătea. Tactică greşită. Pentru ce te băteai cu umbra? Eu nu candidam.

Dacă cineva trebuia să fie condamnat, erau cei care au băgat voturi false în urne. Afirmaţia lui Ponta nu a fost vorbă goală. A spus că maşinăria noastră de furat a funcţionat mai prost decât al lor. PDL, partidul meu, avea un singur om în secţiile de votare. Era imposibil să fure. Nu a vrut UDMR să ne cedeze un loc. Dcaă a cedat cuiva, a cedat PSD. În 2009, maşinăria de furt al PSD a funcţionat excepţional. 

Nu m-a surprins. Ştiam de 6 milioane. Ei ştiau foarte bine că după măsurile din 2010, şansa majoră este să câştige. Ştiam foarte bine. Eu am fost în situaţia de a alege între a lăsa ţara la vale sau să pierd in popularitate. Grecia este într-o situaţie mult mai dificilă decât am fost noi în 2010. A trebuit să îmi asum eu pentru că erau reticenţi în coaliţia de guvernarare. Majoritatea stătea pe câteva voturi. Nu a existat altă soluţie decât asumarea a mea totală. Mandatul cu care a venit FMI era să creştem fiscalitatea. În opinia mea, orice creştere de fiscalitate, nu aducea rezultatul scontat. Am preferat soluţia aceasta pe care puteam să o cuantificăm. 

Despre Liviu Dragnea

Era unul dintre cei pe care îi simpatizam. Este tipul isteţ de la ţară, crescut printre blocuri. Este clar că premierul va trebui să ia aprobări de la partid. Are şi Ponta o responsabilitate. I-aş fi lăsat lui Dragnea Guvernul. "Vezi Palatul acesta? Se numeşte Victoria!" Ponta nu poate face lucrul acesta pentru că este greu de crezut că Iohannis va numi de la PSD şi ar pierde guvernarea. Dacă nu era la Miami, l-aş fi chemat pe Dragnea şi i-aş fi spus: dac[ mai faci o dată aceste afirmaţii, pierdeţi guvernarea. 

Dragnea i-a adus la ascultare organizaţiile lui Ponta. După alegeri, atât Dragnea, cât şi Ponta, au ajuns într-o situaţie dificilă (...) (n.r. - Dragnea) A avut însă norocul susţinerii partidului şi a preşedintelui Ion Iliescu. A fost votat de partid şi Dragnea, după părerea mea, a intrat într-o campanie de reconsolidare a poziţiei lui în partid şi nu dă doi bani pe avariile pe care i le produce lui Ponta în această politică de refacere a autorităţii lui

În completul de care ţine Dragnea intră şi doamna Stanciu. Nu cred că-l avantajează deloc. 

Nici PSD-ul, nici PNL-ul nu mai au abordări de lideri. Cei care sunt acum, sunt erodaţi.

Despre Codul fiscal 

Rămân sceptic în ceea ce priveşte Codul fiscal. Teodorovici şi ceilalţi nu înţeleg mecanismele. Cât timp mergi cu deficit, datoria va creşte. 

Cea mai mare greşeală pe care o poţi face acum e să ai abordări de tipul Teodorovici sau Tăriceanu: să mergi cu un deficit mare (...) Gândiţi-vă că toţi suntem de acord că avem nevoie de autostrăzi: Da noi ce facem? Nu facem asta, chiar dacă ne-ar avantaja, ar fi nişte bani împinşi către populaţie. 

Noi încă avem un aparat birocrat foarte mare. Cred că ar fi mai bine să mai fie micşorat aparatul de stat şi date salarii ceva mai mari. 

Iohannis trebuia să cheme Guvernul. Putea să invoce articolul 85 sau 86 şi venea Ponta. Cum au venit atunci Ponta şi doamna Petrescu (...) Arătam eu (nn.r. - în postura lui Iohannis), ca preşedinte, că am utilizat toate pârghiile. 

Despre Banca Naţională

Parcă am început să văd nişte stafii la Banca Naţională. Vine Vasilescu, vine Mugurel. Mai lasaţi domnilor...

Guvernatorul a băgat sub sigla Băncii Naţionale o treabă care nu era a lor: Codul fiscal. 

Mă mine m-au supărat interpretarea pe care au dat-o cauzei crizei din 2009 - adică, introducerea cotei unice. Cred a fost vorba şi de ceva slugărnicie. 

Despre politica internaţională 

Eu am avut două convorbiri cu Ahmadinejad. Nu au fost relaţii nici reci, dar nici unele calde. Iranul are fabrici de ciment făcute de noi, au tractoare făcute de noi. Au multe. Şi egiptenii, la fel. 

În timpul vizitei în Libia (în perioada lui Gaddafi) am ridicat problema datoriei către România. Gaddafi mi-a spus că are datorii către Ceauşescu, nu către România.

Despre instituţiile de forţă lăsate de Băsescu 

Le-am lăsat funcţionale, dar nu perfecte. De exemplu, la serviciile astea mari, SRI şi SIE: au control civil foarte redus. Asta am spus-o şi înainte de terminarea mandatului, o spun şi acum.  

Până ce înţelegi ce se întâmplă, toate implicaţiile funcţionării mai bune a unei asemenea instituţii, trece timpul. Un exemplu: cu serviciile de informaţii treburile se reglementează în CSAT.

Înainte de prezentarea bilanţului de către un serviciu, preşedintele poartă o discuţie cu grupul de comandă al acestui serviciu.  

Despre dosarul în care Eugen Tomac e acuzat de abuz în serviciu

Am încredere în Eugen Tomac (...) Singurul care a fost împotriva acestui proiect, un radio pentru românii de pretutindeni, a fost Ducu Bertzi care a spus că nu susţine ceva care e promovat de un om al lui Băsescu. Asta a venit din partea unui turnător ca Ducu Bertzi.

Despre vacanţă

Nu plec în vacanţă. Nu m-am decis. Văd eu ce o să fac.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite