Traian Băsescu: „Între mine şi Moscova există o neîncredere reciprocă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a fost invitat la o emisiune, joi, la Digi 24, unde a vorbit despre necesitatea României de a colabora cu Fdederaţia Rusă, în mod special pentru combaterea terorismului.

„Neîncrederea Moscovei este în politica dusă de mine. Am vrut ca unul dintre obiectivele mele să fie o opţiune ireversibilă către vest. Oricât m-am uitat pe glob înainte de a fi ales preşedinte, opţiunea mea a fost SUA. Acum pot fi liniştit, România nu mai are altă direcţie decât Vestul, sigur, cu escală la Bruxelles. Din acest punct de vedere, când văd şi baza de la Deveselu finalizată, drumul este ireversibil. Pe de altă parte, unei ţări ca Federaţia Rusă, niciodată această echipare politico-militară nu vizează ostilitate faţă de Moscova. Avem interese, Federaţia Rusă este mare, este puternică, dar avem şi noi interese şi trebuie respectate”, a declarat Traian Băsescu.

Referitor la posibilitatea de colaborare între România şi Federaţia Rusă, Băsescu a afirmat:  „Avem nevoie unii de alţii în câteva zone, în care dacă nu cooperăm putem pierde vieţi de oameni: terorismul. Vor rămâne forţe limitate în Afganistan, vedeţi ce se întâmplă cu atacurile teroriştilor, ale talibanilor la Kabul. Criminalitatea cibernetică, transfrontalieră, sunt lucruri care ne afectează şi pe noi şi pe ruşi. Suntem conştienţi că trebuie să cooperăm pentru a ne apăra cetăţenii”.

Despre vizita şefilor CIA şi FSB la Bucureşti, Traian Băsescu a explicat: „Să nu fabulăm. Sigur au ştiut unul de altul, au ştiut şi cadenţa în care vin. John O. Brennen (director CIA - n.r.) era sosit cu o zi înainte de a-l fi primit eu. Nu s-a întâlnit cu Nicolai Patrusev (director FSB - n.r.). Pentru acurateţea lucrurilor, aşa s-au petrecut. Vă pot reda atmosfera discuţiilor cu Patrusev, dar nu a fost nimic spectaculos. Protocolul semnat de CSAT cu organismul din Rusia se referă exact la aceste riscuri de terorism”.

Despre vizita premierului Victor Ponta în Germania, preşedintele Traian Băsescu a avut o reacţie pozitivă: „Am ştiut subiectele de discuţii, vedem urmările discuţiei. Este bine că s-a produs, pentru România este foarte important ca premierul să poată discuta la acest nivel cu toate statele UE. A fost un câştig pentru România că premierul a avut întâlnirea cu Angela Merkel, mai ales după relaţiile tensionate din vara anului 2012. S-a discutat relaţia bilaterală şi sunt destule probleme în această relaţie: insatisfacţia investitorilor germani faţă de corupţie, datorii neplătite, birocraţie. Eu nu m-aş angaja într-o astfel de discuţie cu cancelarul german, acestea sunt probleme de guvern”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite