Lipsa cvorumului ar putea face imposibilă încetarea mandatului lui Mircea Diaconu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia CCR de încetare a mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu a fost citită în Senat FOTO Mediafax
Decizia CCR de încetare a mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu a fost citită în Senat FOTO Mediafax

Senatul a luat act, marţi, de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, în lipsa cvorumului de lucru, la şedinţă participând aproximativ douăzeci de parlamentari. Procedura în acest caz spune că încetarea mandatului de senator trebuie constat de către Senat, într-o şedinţă cu cvorum şi ulterior publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 14.40 O altă variantă este oferită însă de Toni Greblă, preşedintele Comisiei Juridice din Senat. "Sunteţi într-o dilemă, nu? Deci, noi trebuia să fim în cvorum dacă luam hotărârea de a înceta mandatul domnului Mircea Diaconu. Acum, practic Senatul nu a făcut decât să ia act de decizia justiţiei care a stabilit că din iunie nu mai este senator, i-a încetat calitatea de senator. Noi am luat act cu o întârziere de acest lucru. Aceasta nu este o hotărâre ca toate celelalte, nu se supune la vot, pentru că nu avem ce vota. (...) Aici iei numai act, e o simplă formalitate. Este situaţia atipică", a explicat Toni Greblă.
 

UPDATE 14.15 "Până nu se materializează într-o hotărâre a Senatului, publicată în Monitorul Oficial, nu se poate vorbi despre revocarea mandatului senatorului", a declarat preşedintele ANI, Horia Georgescu.
 

UPDATE 13.46 Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a explicat că lipsa cvorumului anulează practic această şedinţă. "Noi trebuia, pur formal, să ne întâlnim şi să declarăm postul vacant, ceea ce nu s-a făcut, fiindcă nu era cvorum şi cei prezenţi au luat act de faptul că a încetat acest mandat, deci procedura nefiind completă... (...) Nu s-a dat nicio hotărâre, doar s-a luat act, deci nu s-a ţinut şedinţa practic".

Rădulescu susţine că în lipsa unei decizii oficiale, obţinute prin cvorum, decizia privind încetarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu nu va fi publicată în Monitorul Oficial.

UPDATE 12.00 La începutul şedinţei, preşedintele Senatului, Crin Antonescu (PNL), a invocat decizia 972/2012 a Curţii Constituţionale, referitoare la sesizarea formulată de preşedintele CSM privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senat, pe de altă parte.

„Suntem astăzi în faţă formalităţii de a închide acest conflict printr-o hotărâre a Senatului", a precizat Antonescu.

UPDATE 10.53 - "Se va lua act de decizia CCR şi se va da un vot privind vacantarea postului de senator, aşa cum este de fiecare dată făcut acest lucru", a declarat Gheorghe David, secretarul Senatului, la finalul şedinţei de Birou Permanent.

Senatul nu poate refuza constatarea încetării de drept a mandatului de senator atunci când instanţa judecătorească a constatat starea de incompatibilitate, spune CCR în Decizia privind conflictul constituţional între autoritatea judecătorească şi cea legiuitoare în cazul lui Mircea Diaconu.

„Este unanim acceptat faptul că realizarea justiţiei nu poate fi un act subiectiv, pro causa, al judecătorului, ci unul obiectiv, imparţial, derivat din raportarea situaţiei de fapt la lege. Abaterea de la această rigoare constituţională – raportarea exclusivă la lege, bazată pe motive de subiectivitate, poate fi sancţionată prin intermediul căilor de atac prevăzute de lege împotriva hotărârii judecătoreşti. Pe de altă parte, un efect intrinsec al hotărârii judecătoreşti îl constituie forţa executorie a acesteia, care trebuie respectată şi executată atât de către cetăţeni, cât şi de autorităţile publice. Or, a lipsi o hotărâre definitivă şi irevocabilă de caracterul ei executoriu, reprezintă o încălcare a ordinii juridice a statului de drept şi o obstrucţionare a bunei funcţionări a justiţiei”, se arată în decizia CCR.

Vicepreşedintele Senatului, Dan Radu Ruşanu, susţine însă că va fi greu de realizat cvorumul în Senat, din cauza campaniei electorale.

”Biroul Permanent se reuneşte numai pentru cazul Diaconu, este singurul caz şi este nevoie de Birou astfel încât să poată convoca plenul Senatului. Plenul poate fi convocat miercuri cel mai devreme şi joi cel mai probabil, dar personal nu cred ca va mai fi cvorum”, a declarat Ruşanu pentru NewsIn.

mircea diaconu

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite