„Tirania majorităţii“, declarată neconstituţională de CCR. Opoziţia îşi va putea pune în fruntea comisiilor parlamentare oamenii pe care îi vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii CCR au decis, marţi, că modificările Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care majoritatea PSD-ALDE putea forţa Opoziţia să pună la şefia comisiilor de specialitate persoanele agreate de cei aflaţi la Putere e neconstituţională. Pe de altă parte, CCR a fost de acord cu noua procedură de dezbatere a amendamentelor, adică discutate toate doar în comisii, nu şi în şedinţele de plen.

„Cu privire la dispoziţiile articolului unic pct.1 al hotărârii, potrivit căruia membrii comisiei permanente pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcţia, situaţie în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, Curtea a statuat că, odată agreate numărul membrilor biroului Comisiei permanente şi împărţirea funcţiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecărui grup parlamentar, reprezentat prin liderul său, îndreptăţirea de a propune pe funcţia dată pe orice membru al său care face parte din comisia respectivă. Nici liderii grupurilor parlamentare şi nici  Comisia permanentă nu pot cenzura, în nici un fel, decizia liderului altui grup parlamentar. Având în vedere cele expuse, Curtea a constatat că orice fel de control instituit asupra opţiunii de oportunitate politică venită din partea unui grup parlamentar în privinţa componenţei nominale a comisiei permanente sau a biroului acestuia încalcă opţiunea politică a grupurilor parlamentare legal constituite şi afectează ideea de configuraţie politică a comisiilor parlamentare“, se arată în decizia judecătorilor CCR, luată în unanimitate.

Majoritatea PSD-ALDE a adoptat în urmă cu trei luni o propunere de modificarea a Regulamentului Camerei Deputaţilor prin care aleşii acesteia ajung, practic, să forţeze Opoziţia să pună la şefia comisiilor de specialitate persoanele agreate de cei aflaţi la Putere. Concret, candidatul propus o dată de Opoziţie nu ar mai fi putut să fie propus şi a doua oară, fiind necesară recurgerea la soluţii de compromis.

De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate pe un alt articol din acelaşi proiect de hotărâre pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor. 

 „Cu privire la dispoziţiile articolului unic pct.2 al hotărârii, Curtea a reţinut că titularii dreptului de iniţiativă legislativă au posibilitatea de a depune amendamente, iar toate amendamentele sunt dezbătute şi votate la nivelul Comisiei. Pentru a nu se bloca activitatea plenului Camerei Deputaţilor, aceasta, fără a pune în discuţie art.74 alin.(1) din Constituţie, are competenţa de a reglementa o procedură de lucru în vederea raţionalizării procedurilor parlamentare şi bunei administrări a acestora. Principiul „opoziţia se exprimă, majoritatea decide” nu înseamnă că se aplică în lipsa unui cadru regulamentar“, mai arată Curtea, arătând că e o treabă internă modul cum are loc dezbaterea şi votul pe amendamente.

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost iniţiată de fostul lider al grupului de deputaţi al PSD, Ioan Muntean, ulterior completată de Eugen Nicolicea şi Marton Arpad, în contextual dezbaterii celor trei legi ale Justiţiei, în luna decembrie. La acel moment, Opoziţia a depus sute de amendamente, iar discutarea lor era obligatorie. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite