Surse: „Split TVA“ a fost omorât după ce ministrul Finanţelor a fost „urecheat“ de parlamentarii PSD. Cătălin Rădulescu, deputatul AKM, cel mai virulent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor
Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a fost pus la zid, luni seară, de către deputaţii PSD, care i-au reproşat măsura „TVA split“. A doua zi, senatorii social-democraţi au omorât măsura Guvernului în Comisia de buget-finanţe.

Potrivit unor surse din PSD, cei mai vocali parlamentari PSD au fost Cătălin Rădulescu şi Adrian Solomon, recunoscuţi pentru temperamentul coleric. În primăvară, într-un interviu pentru „Adevărul“, Cătălin Rădulescu spunea că şi-a păstrat mitraliera AKM cu care a luptat la Revoluţie şi este pregătit să o folosească din nou împoriva protestatarilor din Piaţa Victoriei: „Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat.” 

Adrian Solomon a devenit celebru dupa ce, in anul 2012, pe vremea cand Mihai Razvan Ungureanu era premier, l-a "asigurat" pe acesta va avea soarta lui Aldo Moro, primul ministru italian asasinat de organizatia marxist-leninista Brigazile Rosii.

Cei doi i-au reproşat lui Ionţu Mişa „atitudinea arogantă“ şi faptul că nu reuşeşte să explice raţiunea unei astfel de măsuri. Drept urmare, ieri, în Comisia de buget-finanţe a Senatului, PSD a depus un amendament-surpriză la ordonanţa de „split TVA“. Plata defalcată a TVA va fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul, pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dacă se va dovedi funcţional.

În forma iniţială a Guvernului, ordonanţa prevede că  persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate de la 1 ianuarie 2018 să deţină şi să gestioneze un cont de TVA pentru încasarea şi plata TVA. De la 1 octombrie, ele pot opta pentru aplicarea facultativă a măsurii, beneficiind de mai multe facilităţi fiscale. Companiile sunt însă, aproape în unanimitate, împotriva aplicării măsurii sau cel puţin pentru amânarea implementării obligatorii.

Specialiştii consideră că va duce la blocarea economiei, având efecte precum costuri suplimentare, blocarea banilor, creşterea birocraţiei şi efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt. Luni, Consiliul pentru IMM-uri a lansat o campanie împotriva aplicării măsurii în mod obligatoriu, intitulată „stopsplit TVA“. Consiliul este condus de Florin Jianu, fost ministru pentru mediul de Afaceri în Guvernul Grindeanu. Jianu a fost primul ministru care a demisionat din Executiv în timpul protestelor faţă de OUG 13.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite