Stelian Tănase ne bagă popii în case. Ce spun politicienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul interimar al TVR Stelian Tănase vrea să înlocuiască membrii politici din Consiliul de Administraţie şi să introducă, printre alţii, şi reprezentanţi ai Patriarhiei. Unii parlamentari din comisiile de cultură spun că cerinţa este exagerată, alţii, dimpotrivă.

Directorul interimar al TVR, Stelian Tănase, s-a întâlnit ieri cu liderii coaliţiei de guvernare, în frunte cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre strategia de restructurare a TVR. O nouă conducere TVR va fi desemnată marţi, iar Ponta l-a asigurat pe Tănase că se bucură de susţinerea PSD la votul din Parlament. Deşi Tănase a fost propus de PNL, în vremea când liberalii erau la guvernare. „ „Am vorbit ieri cu toţi colegii din coaliţia de guvernare şi vom vorbi şi cu celelalte grupuri parlamentare, pentru că domnul Tănase a fost propus de către PNL şi sunt convins că şi ei vor susţine ideea de a continua. Ar fi absurd acum, după ce dânşii l-au propus, să fie contra. Mă rog, sper totuşi să nu se întâmple aşa ceva“, a spus Ponta.

Stelian Tănase se pregăteşte de mari mutări la TVR. Pe lângă comasarea televiziunii publice cu radioul public, după modelul BBC, Tănase vrea şi implicarea Patriarhiei în conducereaTVR. „Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa CA. Ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media, pentru că discuţia va fi strict profesională“, sună reforma lui Tănase.

„Nu are ce căuta BOR în CA“
Parlamentarii din comisiile de Cultură ale Parlamentului contactaţi de „Adevărul“ nu văd cu ochii buni propunerea lui Stelian Tănase. Fostul ministru al Culturii, Gigel Ştirbu, a fost luat prin surprindere. „Cine? Patriahia? Dacă legea va fi schimbată până săptămâna viitoare, se poate întâmpla şi acest lucru. Dacă PSD renunţă la locul său, cu siguranţă Patriarhia va avea un reprezentant în TVR. Sau să-l înlocuiască direct pe domnul Tănase cu un reprezentant al Patriarhiei“, a reacţionat Ştirbu. Nici deputatul PSD Mădălin Voicu nu va vota pentru o astfel de modificare. „Nu, în niciun caz nu sunt de acord. Nu are ce căuta BOR în C.A- uri, nicăieri“, a spus Voicu. Diana Tuşa, deputat PNŢCD, rezoneanză cu propunerea lui Tănase. Ba chiar mai mult. „Dacă am trăi într-o ţară normală şi dacă am fi corecţi, toate cultele ar trebui să fie reprezentate în CA, pentru că TVR este un serviciu public“, spune Tuşa.

Şi Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch, a primit cu deschidere oferta lui Tănase. „Acum e o reprezentare mai mult politică, iar noi ne-am dori ca o parte a membrilor din CA să vină din zona societăţii civile, a ONG-urilor. Din punctul nostru de vedere, instituţiile religioase, inclusiv Biserica Ortodoxă Română, sunt un fel de ONG-uri, deci au dreptul să candideze şi să fie reprezentate în CA“, a declarat pentru „Adevărul“ Mircea Toma, preşedinte ActiveWatch.

Din cine e format Consiliul

Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit legislaţiei în vigoare, grupurile parlamentare înaintează propuneri pentru nouă locuri, respectându-se ponderea lor în Parlament, preşedintele României şi Guvernul au dreptul la câte un loc, iar alte două poziţii sunt desemnate de personalul angajat al celor două instituţii.

Citeşte şi:

Ponta: Cred că Stelian Tănase trebuie să-şi continue activitatea la şefia TVR

Un membru al CNA îi cere lui Stelian Tănase să demisioneze, dacă a constatat că nu poate salva TVR

Stelian Tănase, despre problemele Televiziunii Române: „Dacă nu mi se va acorda sprijinul necesar, voi demisiona“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite