Reprezentanţa CE în România: Nu există o problemă cu prezumţia de nevinovăţie în statele membre; partea română are două luni în care să comunice ce măsuri s-au luat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Eduard Enea
Foto Eduard Enea

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România, Angela Cristea, a declarat, vineri seră, la Digi 24, că ”nu există o problemă cu prezumţia de nevinovăţie în statele membre”, persoanele cercetate beneficiind de aceasta, dar a fost necesară o armonizare a legislaţiei. România nu a comunicat CE măsurile luate pentru transpunerea Directiei, motiv pentru care a fost declanşată procedura de infringement.

”Partea română are două luni în care să comunice ce măsuri s-au luat astfel încât obiectivele acestei directive să poată fi atinse şi în România”, a spus Cristea, care a precizat că există semnale că ţara noastră se va conforma.

Şeful Reprezentanţei CE în România, Angela Cristea, a vorbit, vineri seră, la Digi 24, despre declanşarea procedurii de infrigement împotriva României pentru netranspunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.

”Statele membre au avut doi ani ca să se pregătească, să-şi armonizeze legislaţia şi să anunţe Comisia. În momentul în care am lansat noi procesul, am constatat că nu există o problemă cu prezumţia de nevinovăţie în statele membre, deci persoanele  suspectate sau acuzate, beneficiază deja de această prezumţie de nevinovăţie. Numai  că vrem să ne asigurăm că beneficiază în acelaşi mod în toate statele membre”, a declarat Angela Cristea.

Potrivit acesteia, ”partea română are două luni în care să comunice ce măsuri s-au luat astfel încât obiectivele acestei directive să poată fi atinse şi în România”.

”Dacă nu o face, noi vom reveni nu o nouă etapă în procedura de infringement în care vom face şi recomandări, dar nu cred că vom ajunge în acea situaţie pentru că deja am văzut luări de poziţie care spun că România va comunica Comisiei Europene toate măsurile luate”, a mai spus Cristea.

Aceasta a explicat că este vorba ”de o simplă comunicare”.

”De aceea, nu cred că va fi foarte dificil ca această procedură să se oprească aici”, a mai spus Cristea.

Comisia Europeană a declanşat, vineri, procedura de infrigement împotriva României pentru netranspunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie.

Preşedintele Comisiei speciale de modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat pentru News.ro că procedura de infrigement a fost declanşată de Comisia Europeană împotriva României pentru că nu a transpus la timp, adică până în aprilie 2018, Directiva privind prezumţia de nevinovăţie şi este cauzată de "blocarea, boicotarea şi contestarea" eforturilor făcute de Comisia specială în acest sens.

Iordache spune că, începând de săptămâna viitoare, Comisia specială va începe transpunerea Directivei, iar în trei săptămâni va da raport final pe toate modificările aduse la Codul de procedură penală.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite