Putin nu mai este singur

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent care va fi rezultatul cercetărilor cu privire la uciderea lui Nemţov, Rusia are acum ceea ce nu a avut în ultimii ani: un erou, un alt erou decât preşedintele ei. Cred că ieşirea din această situaţie este cea mai grea misiune din cariera politică a lui Vladimir Putin.

Asasinatul de la Moscova a pus gaz pe foc într-o societate aflată în criză şi în care părerile asupra acţiunilor Rusiei în Ucraina sunt împărţite. Chiar dacă Boris Nemţov a fost un lider cu puţină susţinere, asasinarea sa a făcut din el un erou. Până acum, Vladimir Putin s-a prezentat ca omul de neînlocuit, rocada cu Medvedev fiind o joacă de-a democraţia, de dragul cunoscutei rotaţii a cadrelor. Însă Putin nu a fost pus până acum în situaţia de a se bate cu un simbol. Prin moartea sa, Nemţov este pe cale de a deveni unul. Manifestările de la Moscova, o demonstraţie de decenţă, au arătat că o masă tăcută se poate aduna şi poate să-şi facă simţită prezenţa chiar dacă la Kremlin se doreşte altceva. Lipsa de incidente spune multe despre această  masă venită să-şi expirme supărarea şi îngrijorarea. Efectul unei asemenea manifestări este cu atât mai puternic cu cât puterea politică nu a avut ce să-i reproşeze.

Orice ar face Vladimir Putin, nu are la îndemână prea multe variante de a ieşi basma curată din acest caz. Nu pentru că am avea certitudinea că el ar fi comandat asasinatul sau că nu ar fi fost străin de ceea ce se punea la cale (deocamdată nici nu există datele necesare pentru a formula o concluzie), ci dintr-un motiv de care se lovesc toţi liderii autoritari: nimeni nu îl va crede. Când în toată cariera politică ai ţinut să araţi că toate firele puterii duc la tine, că tu eşti binele şi răul în societate, nu poţi să te aştepţi decât la învinuiri într-un astfel de caz. Vor apărea interpretări şi suprainterpretări ale acestui asasinat şi vom vedea că cea mai scurtă carieră o va avea varianta că Putin habar nu a avut de punerea la cale a atentatului. Vladimir Putin nu va avea să se bată cu un adevăr, ci cu o percepţie, la apariţia căreia el însuşi a contribuit prin politica sa.

Divizată şi ţinută în chingi de puterea de la Kremlin, opoziţia din Rusia ar putea avea acum un erou a cărui imagine să o ducă spre o victorie politică în disputa cu Putin. Sunt multe variabile în joc şi va depinde de abilitatea liderilor ei în a exploata în limitele decenţei această situaţie gravă. Oricum, de vineri seară, Vladimir Putin nu mai este singur în politică. Imaginea lui Nemţov îl va însoţi peste tot. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite