Mihai Fifor, mutat la Ministerul Apărării. Gheorghe Şimon, propus la Economie. Noii miniştri au depus jurământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PSD s-au reunit, marţi, la Parlament, într-o şedinţă lărgită a Biroului Politic Naţional, în urma căreia preşedintele Liviu Dragnea a anunţat noul ministru al Apărării: Mihai Fifor, actualul ministru al Economiei. În locul lui Fifor va veni deputatul PSD Gheorghe Şimon. Liderul PSD a declarat că, în urma unei discuţii telefonice, preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu aceste propuneri.

UPDATE: Noii miniştri de la Apărare şi Economie, Mihai Fifor şi Gheorghe Şimon, au depus jurământul, joi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei ceremonii foarte scurte.

 La ceremonia de la Palatul Cotroceni au asistat preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi, respectiv, Liviu Dragnea, premierul Mihai Tudose, şi miniştrii cabinetului său.

Ceremonia a durat doar câteva minute, fără ca şeful statului, Klaus Iohannis, să facă declaraţii.

UPDATE Preşedintele Iohannis a semnat decretele de numire în funcţie a celor doi ministri de la Apărare şi Economie, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţă: Am adoptat câteva hotărâri. Aţi aflat înaintea nostră că am făcut două propuneri pentru primul ministru: Mihai Fifor la Apărare, iar Gh. Şimon la Economie. Amândouă sunt posturi importante. Decizia comună pentru MAPN a fost Mihai Fifor: este un om responsabil, a fost prin ţară, a lucrat foarte mult cu MAPN pentru industria de Apărare. Gh. Şimon este un om cu experienţă în economie. Are o activitate veche în PSD, are experienţă în economia reală. Este vicepreşedintele partiului, este inginer, are toate argumentele pentru a fi un ministru bun. Da, aseară, l-am sunat pe preşedintele Klaus Iohannis. Sperăm că numirea să se facă azi. Preşedintele a agreat acest propuneri. Aseară nu a avut o reacţie de respingere. Dar decizia va fi a lui, azi. Am făcut acet gest pentru că este unul de bun-simţ, ca preşedintele să nu afle din presă.

Întrebare: Vom avea un ministru al Apărării foilosof şi un ministru al Economiei inginer?

Gh. Şimon a făcut o facultate grea, TCM, iar asta îl ajută să fie un ministru bun. Iar Mihai Fifor cred că va fi un ministru bun. Ştiţi că sunt foarte mulţi filosofi în serviciile secrete. Nu numai la noi, ci în toată lumea. În general, filosofii şi istoricii sunt recurtaţi.  

UPDATE Mihai Fifor, întrebat de ce nu a rămas la MinisterulE conomiei: „Pentru că e nevoie şi la Apărare. Iar când păartidul îşţi indică aceatsă cale, e bine să mergem pe această cale“

UPDATE Mihai Fifor, care va prelua Ministerul Apărării, este licenţiat în filosofie, la Facultatea de Litere şi Istorie a Universităţii din Craiova, acolo unde şi-a dat şi doctoratul în antropologie socială. Mai are un master în „literatura română” şi unul în „managementul afacerilor publice“, a trecut pe la Colegiul Naţional de Apărare, dar şi pe la Colegiul Academiei de Poliţie.

UPDATE Potrivit unor surse politice, cele mai mari şanse pentru a aprelua Ministerul Apărării le are Mihai Fifor, care în acest moment deţine funcţie de ministru al Economiei. Locul lui Fifor ar putea fi luat de Gheorghe Şimon, vicepreşedintele Comisiei economice din Camera Deputaţilor. Fifor este unul dintre cei mai apropiaţi oameni de Liviu Dragnea. 

UPDATE Şedinţa conducerii PSD a început. 

Potrivit unor surse social-democrate, cele mai mari şanse le are fostul membru al Comisiei SIE, Mihai Weber, alte variante luate în calcul fiind preşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, deputatul Georgian Pop şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Gabriel Vlase.

Potrvit unor surse social-democrate, ieri, cele mai mari şanse pentru Apărare le avea senatorul Mihai Weber. În ciuda faptului că nu este un parlamentar notoriu, Weber este preşedintele Comisie de control SIE şi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, ambele funcţii cu greutate. Deşi Weber a negat că şi-ar dori funcţia de ministru, preşedintele Comisiei SIE este prima variantă pe lista lui Liviu Dragnea, potrivit surselor „Adevărul“. Însă şi premierul Mihai Tudose, care până acum a executat cu sfinţenie ordinele de la partid, are un favorit pentru Ministerul Apărării: deputatul Gabriel Vlase, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Numele lui Valse a mai fost vehiculat pentru MApN atât în ianuarie, când s-a închegat Guvernul Grindeanu, dar şi în urmă cu două luni, la coacerea Executivului Tudose. Potrivit surselor citate, Dragnea a refuzat să-l instaleze pe Gabriel Vlase ministru pe motiv că nu este suficient de fidel faţă de partid. Aşadar, azi, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, va fi prima confruntare, fie ea şi la distanţă, între Liviu Dragnea şi Mihai Tudose.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite