Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, respins de Comisia de administraţie. Deputat UDMR: Nu se doreşte destrămarea statului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii din Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor au dat, marţi raport negativ, pe proiectul legislativ privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, iniţiativă care a fost depusă în ultima zi a sesiunii parlamentare din 2017, de către  deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef.

UPDATE Comisia de administraţie a dat un raport negativ pe proiectul de lege. 21 de deputaţi au votat „pentru“ respingerea proiectului şi doar 2 au votat „împotrivă“.

UPDATE Csomo Botond, deputat al UDMR şi vicepreşedinte al Comisiei de administraţie: Trebuie să avem o discuţie calmă în legătură cu acest subiect. E o doleanţă legitimă a maghiarilor şi secuilor. Nu e un demers antiromânesc. Nu se doreşte destrămarea statului românesc. S-au spus multe neadevăruri. Nu vom lua Ţinutul să plecăm cu el.

UPDATE I-a fost dat cuvântul lui Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc. Balasz susţine că autonomiile pe teritoriul unor ţări nu duc la conflicte. Liderul Consiliului Naţional Secuiesc critică punctul de vedere al Consiliului Legislativ, instituţie care a dat aviz negativ.

UPDATE Kulcsar Jozsef: „E o temă sensibilă şi doresc să vă rog să avem o discuţie normală, civilizată. Îl am lâmgă mine pe preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc şi vă doresc să-i daţi şi dumnealui cuvântul.   Vă spun cu mâna pe inimă că noi respectăm limba română, imnul naţional al României şi 1 Decembrie, ziua voastră naţională“, a declarat Kulcsar. DIn rândul celorlalţi deputaţi s-a auzit: „Ziua noastră naţională, a tuturor“. 

Kulcsar a subliniat că el şi secuii vor doar să fie respectată Proclamaţia de la Alba Iulia şi faptul că autonomia Ţinutului Secuiesc nu încalcă legile şi respectă graniţele ţării.

UPDATE Iniţiatorul proiectului de lege a venit pentru a-şi susţine iniţiativa. DIn partea UDMR a venit şi Marton Arpad, chiar dacă nu e membru al Comisiei de administraţie,


„Autonomia practicată în Ţinutul Secuiesc - Terra Siculorum- prin modul de organizare al scaunelor secuieşti datează din anii 1200“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. 

În luna septembrie, deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a efectuat o vizită de „documentare” în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, creată artificial de Rusia.

Deputatul UDMR Kulcsar Terzsa Jozsef reprezintă, de fapt, Partidul Civic Maghiar, entitate al cărei preşedinte de onoare este Kover Laszlo, actualul preşedinte al Parlamentului Ungariei, omul care la finalul anilor 90 coordona activitatea serviciilor de informaţii ungare. 

Alte două proiecte legislative cu acelaşi subiect au fost respinse în trecut , pe motiv că încalcă flagrant Constituţia României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite