Primele mişcări de trupe în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentari respingând o lege
Parlamentari respingând o lege

În prima zi a sesiunii parlamentare, PNL şi-a îngroşat rândurile cu şase parlamentari, în timp ce PSD a pierdut patru senatori şi deputaţi, trecuţi în tabără lui Mircea Geoană.

Senatorii şi deputaţii au dat mesajul schimbării încă din prima zi de lucru din acest an. Mircea Geoană, împreună cu alţi trei parlamentari PSD au anunţat ieri, în plenul Senatului, că au plecat din gupul social-democrat pentru a activa ca independenţi. „Din acest moment şi pentru perioada următoare, voi activa ca senator independent în grupul pentru noul proiect social-democrat, şi ceva îmi spune să vă spun că am toată încrederea că oamenii lucizi şi curajoşi din această aulă, din acest Parlament, vor da şansa României pentru un nou început“, a spus Geoană. Un anunţ similar a făcut şi senatorul Cătălin Croitoru, care a precizat că se retrage din grupul parlamentar al PSD şi va acţiona din acest moment ca senator neafiliat. Gestul său a fost urmat de cel al senatorilor social-democraţi Dan Ioniţă şi Dan Tătaru, aceştia precizând că vor activa ca independenţi şi vor susţine noul proiect de stânga condus de  Mircea Geoană şi de Marian Vanghlie.

PNL adună
De partea cealaltă, PNL a început să strângă parlamentari la bucată: unii au venit de la grupul independenţilor, alţii au fost reprimiţi în partid, după ce au plecat cu Tăriceanu, iar Teodor Paleologu a părăsit partidul Elenei Udrea pentru a se întoarce lângă Vasile Blaga. „La Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a fost o solicitare privind trecerea a şase deputaţi la grupul PNL. Cei şase sunt Nicolae Alexandru (PC), Aurelian Mihai (independent), Dumitru Ovidiu Ioan(neafiliat), Teodor Paleologu, Gunia Dragoş( neafiliat) şi Dumbrăveanu Paul (PC-PLD)“, a declarat, luni, secretarul Camerei, social-democratul Marcel Ciolacu.

Plenul Senatului a luat act, luni, de fuziunea grupurilor parlamentare ale PDL şi PNL, noul grup, PNL, avându-l ca lider pe liberalul Ion Popa, o decizie similară fiind luată şi la Cameră, unde lider de grup va fi un alt liberal, Ludovic Orban.

Noii lideri ai Camerei
Deputaţii şi-au ales luni noua conducere. PSD va deţine trei posturi de vicepreşedinte: Florin Iordache, Petru Vlase, Rodica Nassar, pe cel de-al patrulea post rămânând în continuare liberalul Dan Motreanu. Din componenţa Biroului Permanent vor mai face parte, ca secretari, Marcel Ciolacu, care îşi păstrează postul, şi Laurenţiu Chirvăsuţă (PSD), Cristian Buican (PNL) şi Nicolae Mircovici (minorităţi), iar chestori vor fi Mircea Drăghici (PSD), Ioan Bălan (PNL), Steluţa Gustica Cătăniciu (PC-PLR) şi Sereş Deneş (UDMR). În această sesiune au rămas lideri de grup la PSD Marian Neacşu, la UDMR Mate Andras Levente, la PC Bogdan Ciucă, la minorităţi Varujan Pambuccian, iar la grupul PNL a fost ales Ludovic Orban în timp ce la PP-DD a fost ales Ştefan Burlacu.

Mitrea şi Adam au demisionat
Deputatul PSD Miron Mitrea a demisionat, luni, din Camera Deputaţilor, după 18 ani în care a fost parlamentar. De asemenea, Camera Deputaţilor a luat act, luni, de demisia din funcţia de deputat a lui Ioan Adam, aflat în arest la domiciliu în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri în care a fost trimis în judecată alături de Viorel Hrebenciuc, Tudor Chiuariu şi Paltin Sturdza.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite