Oprescu, despre clădirile cu grad seismic ridicat: Participarea noastră este facultativă. Stau pe capul Guvernului să schimbe legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost prezent în cadrul ediţiei de duminică a emisiunii „După 20 de ani“, difuzată la ProTV. Primarul Bucureştiuluia discutat pe marginea problemei privind câinii maidanezi şi despre clădirile din Bucureşti cu grad seismic ridicat.


Rămâi pe Adevărul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale edilului Capitalei:

Despre clădirile cu grad seismic ridicat


În centru au mai rămas câteva clădiri care nu au fost consolidate. Despre construcţiile noi, în urmă cu cinci ani de zile, am avut un raport care spunea despre construcţiile făcute după '90 şi 2007 că nu se pot spune foarte multe pentru că nu avem date legate de rezistenţa lor. Participarea noastră este facultativă, noi acţionăm după ordonanţă de urgenţă din '94. Stau pe capul Guvernului să schimbe legea, dar lucrurile merg destul de greu.

100 şi ceva de clădii au fost făcute, s-au făcut o serie de expertize. Unii oameni au închiriat şi au şi dispărut. Eu nu am niciun instrument de a acţiona pe lege. În Centrul Vechi, sunt 186 de clădiri, 24 au fost consolidate pe banii proprietarilor, restul au rămas neconsolidate până undeva la 100. Este un plan de acţiune cu câteva estimări în caz de cutremur.

Cu vreo patru luni în urmă, i-am rugat pe profesorii de la Facultatea de Construcţii să facă expertize de urgenţă, dar aştept de urgenţă aceste precizări, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie prin lege, să intru să consolidez. Pregătirea în caz de cutremur am început-o cu copiii în şcoli, de la flyere colorate. Sprijinul a venit de la ISU Bucureşti. Noi mai avem puţin şi terminăm un centru lângă Palatul Cotroceni. Avem panouri aşezate strategic ca să se poată apăsa pe buton şi să se adune operatori, iar butoanele să oprească apa şi curentul electric.

Cele 36 de panouri nu au nicio legătură cu curentul de pe stâlp, totul merge wireless şi pe generatoare. Există un plan de intervenţie, de detaşamente. Bucureştenii trebuie să cunoscă cum să încerece să se acopere cu ceva să nu pice şi să-l lovească ceva. Aşa zice cel care a construit-o (n.r. casa în care locuieşte), că este sigură. Şi pe voce şi pe scris am pus deoparte bani (n.r. să facem o campanie de mediatizare). 

Întâi să le văd consolidate de urgenţă, am început să facem o analiză asupra celor care au cumpărat şi în propunerile pe care le adresăm Guvernului este şi certificatul de seismicitate, să fie omul în cunoştinţă de cauză când cumpără.

Primarul Capitalei va discuta cu Cristian Leonte, Claudiu Pândaru şi Cristian Hostiuc despre proiectele urbane ale primăriei, dar şi care va fi viitorul încălzirii centralizate. Alte teme care vor fi detaliate de Sorin Oprescu sunt soluţiile pe termen scurt şi soluţiile durabile privind problema câinilor vagabonzi din Bucureşti, precum şi tendinţele în transportul public din Capitală.

În plus, primarul Capitalei va comenta şi pe marginea bilanţului partidelor politice la un an de la alegerile parlamentare şi planurile de acţiune în vederea alegerilor prezidenţiale.

Cetăţenii au afişat în intersecţii foarte mari locurile de adunare în caz de cutremur, există în intersecţia Iancului cu Mihai Bravu. Numai acest mesaj apare: locul de adunare şi faptul că a fost un cutremur.

Despre maidanezi

Nu ştiu câti mai sunt pe străzi, în 15 luni ar trebui să reducem cu 80% numărul câinilor. Noi acţionăm, 720 au fost adoptaţi până în acest moment, iar alţi 520 şi-au găsit loc în adăpostu de la Uzunu.

Coniliul General, timp de patru ani de zile, din 2008 până în 2012, a tăiat în mod regulat banii, puteam să construiesc adăposturi pentru câini. În primul an de mandate, cam 726 de câini au fost eutansaiţi, în 2008 a apărut legea Marinescu care pedepsea eutanasia. După au venit ONGurile. Eu sunt gata să răspund pentru faptele mele, în România se poate întâmpla orice.

Eu mi-am asumat responsabilităţi, când m-am întors şi am ieşit să explic că îmi pare rău pentru ce s-a îmtâmplat, nu m-am dus să plâng acolo electoral, sunt şi eu tata şi bunic, au încercat unii să mă liniştească că s-a petrecut tragedia pe domeniu privat. Mi-a părut rău că după ore întregi de discuţii cu ONG-uril i-am sterilizat, i-am crotaliat şi i-am reteritorializat, a fost cea mai mare prostie. La bloc nu i-a îngrijit nimeni. 

Soluţia durabilă este cea pe care o dă legea, adopţia trebuie  stimulată cât mai mult, e pentru prima dată când legea îmi dă voie să îi controlez pe cei care au adoptat. Am făcut 100 şi ceva de controale, o parte dintre câini au fost abandonaţi, i-am găsit la Mihăileşti. Sunt derbedei. 95% din bucureşteni nu vor să-i vadă pe stradă.

Vreau ca până în luna martie să avem o posibilitate de adăpostire între 10.000 şi 15.000. Am eutansiat câini bolnavi până acum, în rest nu. Când o să se ajungă la eutansie eu vă voi răspunde. Pentru cei care adoptă câini şi îi abandonează există amendă şi îi atenţionez că e infracţiune. Ce să fac, altfel nu mai terminăm niciodată. Transportul ilegal de câini este infracţiune, plimbă câinii din zonele Bucureştiului.

Timpul de reacţia al ASPA a început să scadă geometric, pentru că avem telefoane funcţionale 24 de ore. Am început să controloăm câinii din zonele şcolilor.

Estimez că problema va fi rezolvată în 18 luni, indicele meu de control este scăderea numărului muşcăturilor. În luna octombrie a scăzut numărul muşcăturilor faţă de octombrie anul trecut.

Pe mulţi îi frământă treaba asta, demisia mea, pentru că am impresia că îi deranjează Oprescu, ce rezolvă demisia? Dacă aş fi ştiut că aş fi putut întorce în viaţa copilul acela plecam în secunda aia. Am lege, am bani să pot să orgaqnizez servicul ăsta. Am văzut că s-au sifonat o mulţime de bani... care mulţime? Am sterilizat 25.000 de câini. Câinele care a atacat copilul avea cip, ce se întâmpla dacă nu avea, cum era recunoscut?

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite