Prima şedinţă a noului PNL. Iohannis: Nu dorim să preluăm puterea. Nu dorim o cosmetizare a unui Guvern PSD
0Conducerea „noului PNL“, din care face parte şi PDL, s-a întâlnit astăzi la Parlament. Prima şedinţă a fost una cordială, în care liberalii au celebrat rezultatul.Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a susţinut o conferinţă de presă la finalul şedinţei şi a făcut o serie de precizări referitoare la priorităţile formaţiunii pe care o conduce.
UPDATE 15.45 Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, susţine o conferinţă de presă. Rămâi pe adevărul.ro pentru a urmări declaraţiile
Noi am înţeles semnificaţia votului de duminică. Românii au dat un vot puternic, clar, am înţeles. Colegii mei au înţeles. În consecinţă, câteva direcţii politice pe care vom merge înainte şi vorbesc în calitate de co-preşedinte al PNL. ACL şi-a terminat misiunea, nu mai există începând de luni.
În Parlament, trebuie votată şi picată legea amnistiei şi graţierii. Trebuie urgent să înceapă discuţiile pe Codul electoral. Există o comisie, trebuie să se reactiveze.
E nevoie de un vot foarte clar pe încuviinţări venite din partea Justiţiei. Este, în acelaşi context, nevoie de reluarea discuţiilor în ce priveşte legea de simplificare a ridicării imunităţii. Renumita OUG 55 cu care PSD a dorit să legalizeze traseismul este blocată în Senat. În ce priveşte Guvernul, am văzut cu toţii că au apărut politicieni care solicită schimbarea Guvernului şi ne întreabă de ce nu suntem mai vocali. Ceea ce dorim noi este o schimbare a Puterii, noi dorim să preluăm Puterea. Nu mai există două partide, un singur partid. PNL doreşte să preia puterea şi acest lucru se va întâmpla în 2015, cel mai târziu în 2016. Nu dorim cosmetizarea PSD, cosmetizări de ochii lumii. Vrem schimbarea profundă, asta am înţeles de la cetăţeni.
În aceeaşi ordine de idei, aşteptăm bugetul. E nevoie de bugetul pe 2015. Tuturor celor care au crezut că le este mai bine în alt partid: să fiesănătoşi şi să rămână acolo!
Vasile Blaga: În acest moment există o largă majoritate în jurul PSD, au tot ce au nevoie să vină cu acest buget magnific, în care au promis de toate fără să mărească taxe şi impozite.
Văd că deja sunt poziţii divergente în partide, mă gândesc la UDMR. Noi nu facem presiuni asupra lor.
Co-preşedinţii PNL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga au convocat astăzi, la Parlament, Biroul Politic Naţional al partidului. Prima şedinţă a debutat şi s-a încheiat cu aplauze, iar în discuţii liberalii s-au felicitat reciproc.
"Există un Dumnezeu!", au spus cei mai mulţi liberali,la finalul şedinţei, bucuroşi pentru rezultatul obţinut de liderul PNL, Klaus Iohannis.
La începutul şedinţei, seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus a vorbit despre posibilitatea ca un "triumvirat" să conducă partidul şi a menţionat numele fostului preşedinte PNL, Crin Antonescu. Cei mai mulţi liberali i-au retras, însă, sprijinul lui Antonescu, pe motiv că nu s-a implicat deloc în campania electorală.
De altfel, surse din partid au declarat, pentru "Adevărul", că Antonescu este marginalizat în rândurile PNL, iar posibilul succesor al lui Klaus Iohannis este Ludovic Orban. Cel mai probabil, Orban va conduce formaţiunea alături de Vasile Blaga, însă problemele de ordin juridic din Statutul PNL împiedică, deocamdată, formaţiunea să organizeze un Congres în care să îşi aleagă preşedintele.
Liberalii au jubilat şi au discutat şi despre membrii care au părăsit partidul şi s-au aliat cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţinător al lui Victor Ponta. "M-a sunat Gerea, era terminat! Nu îi venea să creadă ce s-a întâmplat, îşi dă cu pumnii în cap", ne-a povestit un liberal.
Cu puţin înainte de încheierea şedinţei, în faţa sălii în care se desfăşoară şedinţa PNL a apărut şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Apariţia sa a stârnit rumoare printre jurnalişti, dar Constantinescu a explicat că motivul prezenţei sale nu are legătură cu discuţiile din PNL, în schimb a anunţat că va organiza o conferinţă, joi, care va avea loc în aceeaşi încăpere în care liberalii îşi decid viitorul. Întrebat dacă l-a invitat şi pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, Constantinescu a răspuns afirmativ. În schimb, chestionat în legătură cu invitarea lui Traian Băsescu, a răspuns, scurt, că actualul preşedinte nu a primit o invitaţie.
Citeşte şi:
Meleşcanu, ministru pentru o săptămână: Eu, ca un om de onoare, îmi depun astăzi demisia
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că demisionează astăzi din fruntea MAE, întrucât nu toţi cetăţenii români din străinătate au putut vota în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
Legea amnistiei şi graţierii ar putea fi respinsă astăzi de Parlament
Proiectul controversatei legi a amnistiei şi graţierii, care zace în sertarul Comisiei Juridice de mai bine de un an, ar putea fi respins astăzi de deputaţi. Puterea şi opoziţia sunt de acord cu respingerea definitivă a acestei legi.
În spatele eşecului lui Victor Ponta la alegerile din 16 noiembrie, o armată întreagă de baroni a fost zguduită. Chiar şi după mai bine de două decenii în care au dominat judeţele, unii dintre cei mai importanţi lideri locali ai PSD au pierdut lupta în faţa electoratului. Surprizele au fost chiar în fiefurile PSD din ţară, unde înfrângerea baronilor a fost pe cât de neaşteptată, pe atât de categorică.
Alegeri prezidenţiale 2014. Primii paşi ai preşedintelui Iohannis
Klaus Iohannis trebuie validat ca preşedinte de Curtea Constituţională, apoi, pe 22 decembrie, va depune jurământul. Chiar dacă nu este instalat oficial, „Neamţul“ a lansat câteva iniţiative din postura de nou preşedinte.
Scriitorul Mircea Cărtărescu a publicat, pe pagina sa de Facebook, un fragment dintr-un interviu acordat, în 2010, ziarului „Evenimentul zilei“. Întrebat pe cine ar prefera în funcţia de preşedinte, el a răspuns: „Eu îl poftesc pe Klaus Iohannis, cel care a transformat Sibiul într-un oraş demn de Tirol sau Bavaria“.