Preşedinţia, sesizată la Curtea de Conturi pentru sistemul de irigaţii de jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul Sebastian Bodu a înaintat os esizare la Curtea de Conturi în ceea ce priveşte licitaţia lansată de Admnistraţia Prezidenţială pentru achiziţia unui nou sistem de irigaţii, care valorează peste 500.000 de euro.

„Deoarece Administraţia Prezidenţială a demarat procedurile de achiziţionare a unui nou sistem de irigaţie a vegetaţiei din grădina Palatului Cotroceni, a cărei valoare bugetată este de aproape 2,4 milioane lei (adică vreo 533.000 de euro), fără TVA, am sesizat Curtea de Conturi a României, pentru a verifica legalitatea şi oportunitatea acestei achiziţii din bani publici“, anunţă eutroparlamentarul Sebastian Bodu.

Eurodeputatul spune că preţul unui sistem de irigaţii necesar Admnistraţiei Prezidenţiale este mult mai mic decât cel estimat de Cotroceni. „Este vorba de o simplă instalare a unui sistem de irigaţie a vegetaţiei, al cărei cost, în piaţă, este undeva între 3 şi 5 euro pe metru pătrat, în funcţie de calitatea sistemului. Cum spaţiul verde al grădinii Palatului Cotroceni are o suprafaţă, aşa cum spuneam, de aproximativ 2 ha, rezultă că valoarea maximă a sistemului nu poate depăşi 100.000 de euro, la care s-ar adăuga montarea, deci un total de 200.000 de euro. În conditiile in care există deja un sistem de irigaţie, este evident că unul nou nu înseamnă să porneşti de la zero: se pot păstra jgheaburi, canale de evacuare sau furtunuri“, a mai spus Bodu.

Preşedinţia susţine că achiziţionarea un sistem de irigaţii pentru grădina Palatului Cotroceni este necesară întrucât cel existent, proiectat în 1979, generează costuri mari pentru energia electrică şi neagă că amenajează o sală de sport la Palatul prezidenţial.

"Implementarea unui sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi din parcul Complexului Cotroceni este necesară ţinând cont de faptul că actualul sistem a fost proiectat în anul 1979 şi utilizează cantitaţi foarte mari de apă. Pe lângă consumul mare de apă, se înregistrează şi costuri ridicate cu energia electrică necesară pentru punerea în funcţiune a hidranţilor utilizaţi în prezent. Realizarea unui sistem modern de udare a vegetaţiei, în varianta subterană, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei şi micşorarea cantităţilor de apă utilizate", se arată într-un comunicat de presă.

Preşedinţia vrea să cumpere pentru curtea Palatului Cotroceni un sistem de irigaţii a vegetaţiei în valoare de aproape 2,4 milioane de lei, la care se adaugă TVA, lansând în acest sens o cerere de ofertă pe sistemul public de licitaţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite