Băsescu: Ponta fuge de răspundere în cazul Vâlcov. Joi, când Guvernul permite traseismul primarilor, pleacă în Turcia şi face altcineva treaba murdară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut astăzi, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă în care l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru că nu şi-ar fi asumat numirea lui Darius Vâlcov în Guvern. El a vorbit şi despre OUG privind migraţia primarilor, dar şi despre ordonanţa care modifică Legea Educaţiei şi a făcut un apel la Avocatul Poporului să atace aceste acte la Curtea Constituţională.

Principalele declaraţii:

Pe 19 am primit propunerea, pe data de 21 am avut informările toate, drept pentru care pe data de 25.08, plecând de la premisa reală că toate informaţiile pe care le-am primit cu privire la Vâlcov le are şi premierul, i-am transmis o scrisoare şi îl rugam să îmi comunice dacă îşi menţine propunerea. Mi-a răspuns tot pe 25, a fost un răspuns evaziv, în care nu şi-a asumat în mod direct menţinerea propunerii. Vă pot spune cum sună răspunsul:

Ca urmare a adresei dvs, vă retransmit documentul de propunere a domnului Darius Vâlcov în funcţia de ministru delegat pentru Buget.

Nu dă un răspuns clar, ci face o adresă de înaintare în care îmi retrimite propunerea din 19.08. Am interpretat ca fiind  o eschivă de a menţine în clar propunerea făcută în fază iniţială. Mi-a trimis în copie, din nou, scrisoarea din 19. Am aşteptat încă două zile, iar azi am emis decretul de nominalizare. Imediat ce s-a publicat în Monitorul Oficial, a fost contactată Cancelaria premierului pentru a conveni asupra orei la care se face învestitura şi a datei. Propunerea a fost agreată, după consultarea cu premierul. La ora 17.50 am primit de la Cabinet informaţia că el nu participă la ceremonie, invocând alt program şi că l-a delegat pe vicepremierul Oprea să participe.

Mi s-a părut neserios modul în care am fost anunţat, cu zece minute înainte, dar şi o neasumare publică pe care am legat-o de răspunsul evaziv pe care mi l-a dat pe data de 25.

Mi-a fost foarte greu să accept ideea după ce premierul mi-a dat un răspuns evaziv. E o chestiune de simbolistică şi îşi are originea tot în Constituţie. Participarea premierului şi a altor miniştri simbolizează solidaritatea, are simbolistica ei, şi anume faptul că Guvernul răspunde în faţa Parlamentului. Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică. Nu-mi rămâne decât să aştept un moment în care putem conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa prim-ministrului. Nu vreau să văd declaraţia lui Ponta în care spune că el nici nu a fost. Vreau să înţelegeţi foarte clar, nu e vorba de faptul că Vâlcov ar fi urmărit penal. Nu e vorba de aşa ceva şi nu vreau să se speculeze, dar sunt o serie de fapte petrecute în timpul mandatului de primar care au fost sesizate către parchete şi nu se ştie când începe sau dacă începe. Aici voiam şi asumarea premierului.

Prin anularea prezenţei premierul se situează pe o fugă de răspundere. La privatizarea CFR Marfă plecase la Miami, în marţea neagră era în Brazilia şi se tupila să îi iasă în cale lui Obama, azi nu vine la învestirea ministrului care poate avea probleme, pe care mi l-a propus, mâine, când se va adopta OUG cu primarii va fi întâmplător în Turcia şi va face altcineva treaba murdară, deci nu se va desfăşura ceremonia decât în prezenţa premierului, chiar dacă în Constituţie spune că se desfăşoară în faţa preşedintelui. S-a creat o cutumă care cer să fie respectată până şi de Ponta.

Nu aş vrea să lungesc lucrurile, dar dacă tot a apărut această declaraţie de presă neprevăzută, aş vrea să mai fac două menţiuni. Una este legată de existenţa OUG nr 45/2014, din 26 iunie. Este cea care modifică atât Biroul Electoral Central, cât şi reprezentarea în secţiile de votare. Îl atenţionez pe premierul care a semnat această OUG că atât Comisia de la Veneţia, cât şi CCR au primit recomandări, CCR hotărâri prin care precizează că nu trebuie emise acte normative care modifică procesul electoral într-un interval de la 12 luni până la data alegerilor.

OUG 45 afectează procesul electoral, este neconstituţională. Îmi pare rău să fac trimitere la Avocatul Poporului care sabotează democraţia prin inactivitate, şi în ce priveşte OUG care a modificat Legea Educaţiei şi o va face şi dacă Guvernul emite OUG legată de transferul  de primari de care Ponta are nevoie. De aceea este disperarea să se încalce toate cutumele, inclusiv Constituţia, pentru că administraţia locală este instituţie constituţională. OUG nu trebuie emisă.

Fac un apel la Guvern şi la responsabilitate să nu se emită OUG cu privire la transferul primarilor. Am văzut argumentaţia pe care au adus-o cu privire la legea din 2006. Cei care au aprobat legea, majoritatea care a aprobat legea are responsabilităţile ei, care sunt altele decât cele de acum. Atunci se introducea interdicţia pentru primari de a migra de la un partid la altul, dar vă rog să căutaţi pe site-ul CCR, şi atunci am întors la Parlament legea, pentru că lucrurile erau la jumătate.

Actul de mâine, dacă va fi emis, este un act care arată spaima lui Ponta. El ştie că nu poate câştiga alegerile prezidenţiale şi încearcă să creeze avantaje incorecte cu 10 săptămâni înainte de alegeri. Mi-aş permite să mai fac un  apel la Avocatul Poporului care, prin inactivitate, sabotează democraţia. Mai încerc un apel. Să atace la CCR OUG 45 din 2014 , OUG de modificare a Legii Educaţiei şi, dacă mâine vom avea un Guvern care, în lipsa lui Victor Ponta, permite o perioadă de mercato pentru primari, îl rog să o atace şi pe aceasta.

Vă asigur că am toată disponibilitatea pentru organizarea unei ceremonii când prim-ministrul va avea timp.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite