Ponta, despre declaraţiile de autonomie ale UDMR: Erau declaraţii mai mult de campanie. Nu trebuie să-i radicalizăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a vorbit, în cadrul emisiunii "Subiectiv", despre acciza de şapte eurocenţi la carburant, despre şansele ca USL să se refacă, despre declaraţiile partenerilor de guvernare privind autonomia pentru comunitatea maghiară şi despre refuzul invitaţiei lansate de preşedintele Traian Băsescu la ceremonia închinată celor zece ani de NATO.

Principalele declaraţii ale premierului:  

Despre acciza la carburant

Nu mă deranjează ca cineva să-mi spună numele. Sunt câteva sute de mii de români care au numele de Victor, Viorel. Mi-am adus aminte că sunt exact cinci ani în care domnul Băsescu era într-o campanie în care îi minţea pe români. Tot el este cel care a anunţat tăiere de pensii, de salarii. Ce face domnul Băsescu este pentru partidul doamnei Udrea. Sunt banii oamenilor, nu ai mei sau ai lui Băsescu. 

Nu vreau de acum încolo România să mai aibă un preşedinte de asemenea joasă factură. Vreau ca viitorul preşedinte să se adreseze cu dumneavoastră, să fie respectuos. Este vorba de şapte eurocenţi, iar la trasnportatori, patru se întorc. Domnul preşedinte Băsescu a fost reprezentantul vorbei: pentru unii ciumă, pentru unii mumă. Ministerul Dezvoltării condus de domnul Dragnea are fix jumătate din bugetul pe care îl avea doamna Udrea. Să înţeleg că doamna Udrea dădea de două ori mai mult la baroni?

Dacă aveam vreo posibilitate prin care să spun că toţi veţi primi mai mulţi bani, dacă regăseam acel element miraculos. În 2009, totul era bine, că trebuia să fie preşedinte domnul Băsescu. Apoi, în 2010, au venit tăierea de pensii şi salarii. Am încercat să dăm mai mulţi bani pe agricultură. Sunt şi decizii grele, nu totul vine din cer. Dacă vrem să avem în anii care urmează o infrastructură, să nu mai plătesc cu 40% piesele de schimb, să nu mai am atâtea accidente, trebuie să investim în anii care urmează.

Numai în infrastructură merg să susţină proiectele şi nu sunt suficienţi. 2,4 mld. de lei se strâng de la această acciză. Preşedintele Băsescu îi minţea când spunea că nu există niciun document. Legea bugetului prevede această acciză. Domnul Traian Băsescu a promulgat legea bugetului care conţinea această acciză. 

Creşterea va fi mai mică de şapte eurocenţi. Maximul va fi de 3 eurocenţi. Este de fapt un o schemă de ajutor de stat. În ceea ce priveşte motorina folosită în agricultură, efectul este zero. A explicat domnul Constantin. Doamna Udrea este Traian Băsescu în versiunea feminină. Principala acuzaţie a domnului Băsescu este că am luat banii să-i dau la ministerul Dezvoltării. Când oamenilor li se tăia pensiile, doamna Udrea avea un buget dublu.Versiunea mai tânără şi feminină a lui Traian Băsescu se bazează pe faptul că oamenii pot fi prostiţi. 

Despre preşedintele Asociaţiei Magistraţilor

Că am fost procuror, nu mă pronunţ, neavând decât confirmarea că s-a întâmplat acest incident. Dincolo de lucrurile care sunt influenţate politic, în ce priveşte criminalitatea, sistemul nostru funcţionează foarte bine. Pot să comentez de modul cum se fac legile. Parlamentul a votat abrogarea acelui articol din codul penal, care îl interpretezi cu bună credinţă este foarte bine. În România, era ca o presiune asupra prese. Gandiţi-vă cine are interesul. 

Despre Guvernul Boc

Cred că sentinţa dată de români pentru acei ani este foarte clară: incompetenţă şi răutate. Din perioada crizezi sunt multe lucruri care ne-au rămas de rezolvat. La energie electrică preţurile au scăzut. Te confrunţi în fiecare zi cu o prvocare dup guvernarea dezastruoasă. Mă întreba de ce se duce la Consiliul European dacă spunea că nu-l interesează economia. Toţi miniştri explică ceea ce fac zi de zi. Nu cred că trebuie să ne irosim din timp răspunzându-i domnului Băsescu.

Despre candidatul la Preşedinţie

Traian Băsescu este şeful Opoziţiei împreună cu doamna Udrea. Nu mai auziţi de domnul Predoiu, nici de Crin Antonescu. PSD, PC şi UNPR am fost foarte dedicaţi proiectului USL. Acum, dacă nu mai există USL, vom stabili pe cel cu şansa cea mai mare.

Despre ceremonia de la Cotroceni

Eu o să merg mâine în Parlament, unde vin mâine reprezentanţii statului de drept. Mis-a părut nedrept să sărbătorească domnul Băsescu zece ani de NATO. Cel care i-a insultat cel mai mult pe cei doi preşedinţi, Constantinescu şi Iliescu, să fie amfitrion. Mi se pare nedrept. 

Despre declaraţiile de autonomie şi UDMR

Există un angajament foarte ferm. Nu vom fi de acord niciodată de acord cu autonomia pe criterii etnice. Subiectul este închis. Nu este doar o chestiune de aritmetică. Ţinând-i cât mai aproape, este o soluţie mult mai bună decât soluţia de a-i radicaliza. Maghiarii nu sunt discriminaţi în România. Cred că erau declaraţii mai mult de campanie. Bucureştiul contribuie mai mult de 10% şi câteva centre puternice economice, Iaşi, Timişoara, Constanţa. Harghita şiu Covasna sunt dependente.

Despre refacerea USL

Eu am pornit la acest mare proiect cu toată buna credinţa şi cred că, cel puţin până în 2016, PC, PNL, PSD şi UNPR să fie împreună. Oamanii m-au votat ca să lupt cu Traian Băsescu, nu cu Antonescu. Cred că după 25 mai, când se va confirma că din ruperea USL, PSD nu pierde, ci câştigă puii lui Traian Băsescu şi vor face mai mult ca PNL, vor duce la refacerea USL măcar până când Traian Băsescu va pleca de acolo. 

Nu este normal să spun eu pe cine să pună PNL lider. Pe mine mă interesează că cei care au votat USL că USL înseamnă război până la capăt cu Traian Băsescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite