Premierul, prins cu minciuna. Tudose spune că a votat „cu două mâini“ pentru interzicerea cianurilor. Votul electronic din Parlament îl contrazice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o discuţie despre Roşia Montană, premierul Mihai Tudose a declarat marţi seară, la TVR, că a votat „cu două mâini“, în Parlament, când s-a pus în discuţie interzicerea mineritului pe bază de cianuri. Numai că, potrivit stenogramei şedinţei Camerei Deputaţilor de la votul final al Legii minelor, Mihai Tudose apare pe lista celor 100 de parlamentari care au votat împotriva amendamentului care interzicea folosirea cianurilor în minerit.

 ”Am votat şi eu cu două mâini în Parlament, atunci, pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense pe care nu şi le... fiindcă atunci, din nou, amanetăm viitorul copiilor şi al nepoţilor, dar în sens negativ... Dar haideţi să vedem unde este calea de mijloc, fiindcă folosirea extremelor - exploatăm totul într-un an cu cianuri şi după noi potopul, iar la capătul celălalt este: bă, nu mai exploatăm nimic în România, niciodată, pentru nimeni şi asta e. Ce dacă avem resurse naturale, păi să nu le exploatăm. Haideţi să o facem la modul raţional şi foarte, foarte, foarte safe şi din punct de vedere al mediului, şi din punct de vedere al istoriei şi dacă se poate, Dumnezeule, s-o facem noi, nu alţii”, a spus premierul Mihai Tudose, într-un interviu pentru TVR, despre subiectul Roşia Montană. 

TVR arată că realitatea îl contrazice pe Tudose. În 10 decembrie 2013, când Camera Deputaţilor  dădea votul final pe modificările la Legea minelor, modificări care priveau şi reguli noi de exploatare a unor resurse minerale, Mihai Tudose, împreună cu alţi 99 de colegi parlamentari, a votat împotriva amendamentului care interzicea exploatarea minieră cu cianuri, potrivit raportului electornic, aflat pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Amendamentul fusese propus de deputatul independent Remus Cernea şi era formulat astfel: "utilizarea tehnologilor de minerit pe bază de cianuri să fie interzisă în orice etapă a exploatării aurului şi argintului sau a procesării şi înnobilării reziduurilor".

Amendamentul a picat cu 100 de voturi împotrivă (91 PSD, 5 ALDE, 2 PNL, câte 1 de la Minorităţi şi PND) şi a luat doar 59 de voturi pentru (28 PDL, 10 UDMR, 7 Minorităţi, 6 PSD, câte 3 de la PND şi Neafiliaţi, 2 ALDE). Au fost 9 abţineri şi 3 deputaţi nu au votat.

tudose
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite