Ponta l-a propus oficial pe Cioloş pentru un nou mandat de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Eduard Enea
Premierul Victor Ponta FOTO Eduard Enea

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, pentru Mediafax, că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloş este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii.

Şeful Executivului a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În urmă cu aproape două săptămâni, Guvernul a anunţat că premierul Ponta a discutat cu Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea României pentru ocuparea funcţiei de comisar european, spunându-i că prima opţiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de această propunere.

Ponta preciza atunci că opţiunea Guvernului este de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar că nu poate face nominalizarea înainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker.

Conform legii, numele comisarului european este stabilit de guvernul naţional, deci de premierul Victor Ponta. Cele mai multe state sunt reprezentate în Consiliul European de premier, însă, România, conform Constituţiei, este reprezentată de preşedinte. În consecinţă, noul comisar român ar trebui să fie propus de Victor Ponta şi susţinut de Traian Băsescu la negocierile cu liderii europeni. Însă disensiunile dintre cei doi lideri politici români, animate de apropierea perioadei electorale, au făcut din nou ca România să fie mai altfel decât alte state europene.

Citeşte şi:

Băsescu a plecat la Consiliul European: Premierul şi-a dat acordul telefonic pentru Cioloş. Nu e bine să conteşti, domnule Ponta!

Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi la Consiliul European desfăşurat la Bruxelles. Şeful statului a anunţat, în emisiunea Evenimentul Zilei, că îl va propune, neoficial, pe Dacian Cioloş pentru încă un mandat de comisar pentru Agricultură. În acest sens, Băsescu spune că a obţinut acordul telefonic al premierului. Ponta are însă altă variantă.

Traian Băsescu: Mă gândesc să fac publice toate înregistrările cu Ponta de când este premier

Preşedintele Traian Băsescu, invitat în emisiunea „Evenimentul Zilei“, difuzată de B1TV, l-a avertizat pe premierul Victor Ponta că va publica toate discuţiile pe care le-au purtat la Palatul Cotroceni, „dacă va continua cu minciuna“. Băsescu şi Ponta au acum un nou motiv de ceartă: susţinerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de comisar european.

Ponta: Băsescu vrea să nominalizeze el comisarul european, dar nu i-am dat mandat

Premierul Victor Ponta spune că preşedintele Traian Băsescu vrea să nominalizeze comisarul european, dar fără să aibă mandat din partea Guvernului. Şeful statului declara săptămâna trecută că s-a înţeles cu premierul în privinţa numelui şi portofoliului dorit de România.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite