UPDATE Parlamentul a votat legea super-imunităţii. Senatorii şi deputaţii incompatibili pot ignora deciziile ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii vor să îşi protejeze colegii care au probleme cu legea FOTO: ADEVARUL
Parlamentarii vor să îşi protejeze colegii care au probleme cu legea FOTO: ADEVARUL

Senatul şi Camera Deputaţilor au adoptat legea privind  statutul deputaţilor şi senatorilor. Actul normativ conţine o serie de prevederi care întăresc imunitatea parlamentarilor şi îi protejează pe senatorii şi deputaţii incompatibili.

UPDATE Ioan Oltean, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: “Am sentimentul că ne-am aflat într-un salon de cosmetică, în care o cosmeticiană babană, adică puterea, a încercat să înfrumuseţeze statutul. Nu a reuşit decât o spoială”.

UPDATE Parlamentul a adoptat, marţi, modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma în care au trecut de comisie, cu 309 voturi "pentru", 56 de voturi "împotrivă" şi două abţineri. Propunerea a fost sprijinită de USL. PDL a votat împotrivă iar parlamentarii PPDD au părăsit sala.

UPDATE Parlamentarii au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea.În cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină „temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei“.

O prevedere similară există şi în cazul aprobării urmăririi penale pentru miniştrii care au şi calitatea de parlamentari.

UPDATE Plenul Parlamentului a aprobat amendamentul prin care aleşii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declaraţi incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, "la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea". Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiţiei,  Tudor Chiuariu (PNL).

Astfel, în noua reglementare, senatorii şi deputaţii îşi pierd funcţia doar în urma unei hotărâri irevocabile şi definitive a instanţei de respingere a contestaţiei făcute de cel declarat incompatibil.

UPDATE Parlamentarii PDL nu susţin modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la imunitatea parlamentarilor, la conflictul de interese şi la motivarea absenţelor, a precizat, marţi, în plenul Parlamentului, liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară.

UPDATE Parlamentarii PPDD au părăsit sala de plen revoltaţi de faptul că modificările la Statut nu le-au parvenit în timp real. ”PPDD nu doreşte niciun fel de privilegiu nici la capitolul imunitate, nici la capitolul cazare, a declarat liderul grupului PPDD Tudor Barbu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat că liderii de grupuri de la cele două Camere au primit proiectul de lege modificat pe mail în această dimineaţă. Comisia pentru Statut a adoptat proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor luni noaptea.

UPDATE Definirea conflictului de interese în cazul parlamentarilor a fost eliminată din forma finală a raportului Comisiei sesizate pe fond asupra propunerilor de modificare a Statutului parlamentarilor.
 

Din forma finală a raportului comisiei, care urmează să fie supus votului în plenul celor două Camere, au fost eliminate prevederile prin care se defineau cazurile de conflict de interese.
 

"Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale. Nu există conflict de interese atunci când deputatul şi/sau senatorul beneficiază de un avantaj prin simplul fapt că face parte din populaţie ca ansamblu sau dintr-o categorie extinsă de persoane. 

Participarea la procesul de legiferare nu constituie conflict de interese", este textul care nu este cuprins în forma finală a statului propus de comisie.

UPDATE Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, marţi, că parlamentarii liberali vot vota proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor în forma convenită luni seară în Comisia pentru Statut, menţionând că acesta este "în perfectă armonie" cu prevederile constituţionale

Proiectul a fost adoptat luni seară de comisia pentru statutul deputaţilor şi senatorilor şi conţine o serie de prevederi controversate.

Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleşii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declaraţi incompatibili de ANI.

În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, "la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea". Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiţiei,  Tudor Chiuariu (PNL).

Astfel, în noua reglementare, senatorii şi deputaţii îşi pierd funcţia doar în urma unei hotărâri irevocabile şi definitive a instanţei de respingere a contestaţiei făcute de cel declarat incompatibil.

Practic, în situaţia de faţă, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanţă decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanţa nu poate admite deschiderea unei acţiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.

Reformulările din comisie

Pe de altă parte, parlamentarii jurişti şi cei din comisia pentru statut au reformulat solicitarea de a primi probe din dosarele colegilor cărora trebuie să le aprobe arestarea. În varianta comisiei juridice,  în cazul solicitărilor de reţinere, arestare sau percheziţie, solicitarea procurorilor trebuie să conţină „temeiurile de fapt şi de drept care atestă îndeplinirea cerinţelor legale pentru luarea măsurii reţinerii sau arestării, după caz, respectiv existenţa indiciilor temeinice care justifică necesitatea efectuării percheziţiei“.

Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia de statut se menţionează că solicitarea de reţinere, arestare sau percheziţie „trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei”. În baza acestei solicitări, parlamentarii pot decide la nivelul comisiei de specialitate în cel mult 3 zile recomandarea pe care o fac plenului respectivei camere a Parlamentului.

Comisia pentru Statutul senatorilor şi deputaţilor a adoptat, în noaptea de luni spre marţi, un amendament prin care se defineşte conflictul de interese în cazul parlamentarilor, menţionându-se că acesta nu se poate afla în această situaţie prin participare la procesul de legiferare.
Amendamentul adoptat în Comisia pentru statut modifică un nou articol introdus de iniţiatori prin care se preciza că, în cazul unei decizii privind conflictul de interese adoptată de ANI şi rămasă definitivă, parlamentarul poate fi sancţionat disciplinar cu interzicerea participării la activităţile din Parlament pentru cel mult 6 luni.
La nivelul comisiei a fost convenită inclusiv definirea conflictului de interese în cazul senatorilor sau al deputaţilor: "Există un conflict de interese atunci când un deputat şi/sau un senator are un interes personal care ar putea influenţa nepermis exercitarea funcţiilor sale".

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite