Paradox în PSD: congres rapid, cu păstrarea lui Ponta ca şef

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi Victor Ponta are susţinerea baronilor locali, Liviu Dragnea Congres cu orice preţ FOTO Adevărul
Deşi Victor Ponta are susţinerea baronilor locali, Liviu Dragnea Congres cu orice preţ FOTO Adevărul

STRATEGII Liviu Dragnea vrea organizarea de urgenţă a Congresului PSD, în 20 decembrie, în ciuda faptului că baronii locali susţin la unison că-l doresc tot pe Victor Ponta în fruntea partidului, deşi acesta a pierdut umilitor alegerile.

Vicepremierul Liviu Dragnea s-a sucit şi nu mai vrea să aştepte până în primăvară organizarea Congresului PSD, despre a cărui necesitate s-a vorbit intens atât înainte, cât şi după prezidenţiale. Duminică seară, vicepremierul a declarat, în mod neaşteptat, că un eventual Congres ar fi binevenit în prag de sărbători, avansând ziua de 20 decembrie. „Dacă se face congres, marea majoritate a liderilor din partid zic să se facă în acest an, ca din ianuarie să ne ocupăm de Guvern şi de guvernare, pentru că avem obiective serioase şi ţara chiar are nevoie de guvernare, dincolo de emoţie. Dacă nu se face congres, putem face un consiliu naţional de analiză“, a spus Liviu Dragnea, citat de Mediafax. 

Deşi a ţinut să precizeze că doleanţa sa are girul baronilor locali, colegii săi de la Bucureşti nu agreează deloc ideea. Ba mai mult, îi reproşează vicepremierului că este restant cu răspunsul la marea întrebare care produce frământări intense în partid şi anume cum a fost posibilă pierderea alegerilor. 

Europarlamentarul Cătălin Ivan ne-a declarat că organizarea Congresului în luna cadourilor este cea mai neinspirată idee pe care o putea avea Dragnea şi că nimeni nu se grăbeşte să organizeze un congres cu câteva zile înainte de Crăciun. „Poate domnul Dragnea se grăbeşte să ne explice cum am pierdut aceste alegeri, dumnealui fiind şeful de campanie. Din ce am discutat în ţară, lucrurile trebuie gândite la rece, nu aşa pe la colţuri “, s-a revoltat Ivan. 

În asentimentul lui Ivan sunt şi senatorii Dan Şova, un adversar declarat al lui Dragnea, şi Ioan Chelaru, membru în Comisia Juridică a Senatului. Şova, în prezent suspendat din partid, nu crede că organizarea pe repede-înainte a unui congres este de bun-augur. „Pierderea acestor alegeri ne-a luat pe toţi prin surprindere. Nici mie nu mi-a venit să cred că am pierdut alegerile. Însă, organizarea unui congres, când toţi nervii sunt întinşi, nu este un lucru bun“, a declarat Şova, la Realitatea TV, duminică seară. 

Senatorul Ioan Chelaru este de părere că, în acest moment, stabilirea bugetului pentru 2015 este prioritatea zero şi nicidecum eventualele alegeri din PSD. „Eu cred că ar trebui respectat termenul de februarie, 2015. Nu cred că măsurile de forţă care circumstanţiază o înfrângere sunt bune. Analiza trebuie făcută fără patimi şi există situaţii în care cei implicaţi în alegeri ar trebui să facă un pas înapoi, în funcţie de rezultatele obţinute”, a declarat pentru „Adevărul“ Ioan Chelaru. 

Baronii nu se dezic de Ponta

Paradoxal este faptul că, deşi Dragnea insistă cu organizarea rapidă a Congresului, în care premierul ar putea fi debarcat din fruntea PSD, baronii locali nu contenesc să-şi afirme sprijinul necondiţionat pentru Victor Ponta, în ciuda eşecului din alegeri. Însă, dacă facem un arc peste timp, predecesorii premierului, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, care, la rândul lor, au pierdut lamentabil Preşedinţia, au fost debarcaţi la scurt timp după înfrângere. Ce-i drept, în cazul premierului situaţia este puţin diferită, întrucât PSD se află în prezent la guvernare, spre deosebire de anii 2004 şi 2009, când social-democraţii nu au rămas la putere.

Analistul politic Adi Zăbavă ne-a declarat că, în contextul pierderii fotoliului de la Cotroceni, nu atât funcţiile lui Ponta sunt ameninţate, cât mai degrabă legitimitatea puterii sale. „După ce pierzi alegerile cu o astfel de diferenţă e greu să joci un rol în prim-plan, cel puţin pe termen scurt. Eu cred că în următoarea perioadă trebuie să luăm cu o oarecare doză de precauţie orice declaraţie din tabăra PSD“, ne-a declarat Adi Zăbavă.    

Ce declară liderii locali

Bihor: “Congresul PSD trebuie organizat cât mai repede. Sunt un susţinător al cuplului Victor Ponta-preşedinte, Liviu Dragnea-preşedinte executiv“, a declarat liderul PSD Bihor, Ioan Mang. 

Călăraşi: „Nu sunt motive pentru schimbarea domnului preşedinte Victor Ponta de la şefia PSD“, susţine liderul PSD Călăraşi,  Dan Cristodor.

Botoşani: „Vrem să intrăm în noul an cu lucrurile bine puse la punct. Este clar că îl susţinem pe Victor Ponta pentru un nou mandat de preşedinte al PSD”, a precizat Gheorghe Vâzdoagă, secretarul executiv al PSD Botoşani. 

Gorj: „Acest eşec nu face pe nimeni să creadă că Victor Ponta nu este un om politic de perspectivă. Are doar 42 de ani şi calităţi mari“, susţine preşedintele executiv al PSD Gorj, Ion Călinoiu.

Bacău: „Deocamdată, în PSD Bacău, nu s-a pus în discuţie schimbarea din funcţie a lui Victor Ponta. Asta s-ar putea hotărî la Congresul PSD“, a precizat deputatul Cosmin Necula, preşedintele Organizaţiei Municipale a PSD Bacău.

Maramureş: „Îl susţinem în continuare pe Victor Ponta la şefia partidului“, spune Gabriel Zetea, preşedintele PSD Maramureş.

Sălaj: „Congresul era necesar chiar dacă am fi câştigat alegerile. Nu cred că se impune schimbarea domnului Ponta“, ne-a declarat prim-vicepreşedintele PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa.

Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, care este şi vicepreşedinte al PSD la nivel naţional, a refuzat orice comentariu privind soarta lui Victor Ponta în partid. „Nu am nici un comentariu de făcut”, ne-a declarat, sec, Oprişan. 

În cel mai scurt timp, PSD va organiza Comitetul Executiv Naţional (CExN), singurul for care poate decide organizarea unui Congres.

Citeşte şi:

Se ascut cuţitele în PSD. Dragnea cu baronii, Ponta cu Ghiţă, în Dubai

În timp ce Victor Ponta se află în Emiratele Arabe Unite, pentru a-şi reîncărca bateriile după înfrângerea umilitoare de la prezidenţiale, Liviu Dragnea a început să facă lobby la baronii locali pentru a-i susţine candidatura la şefia PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite