O provocare pentru PNL: fără candidat propriu la Primăria Capitalei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Buşoi, Ludovic Orban şi Petre Roman sunt, cel puţin până în prezent, autopropuşii din PNL pentru funcţia de Primar General al Capitalei. Niciunul nu este suficient de convingător, fiecare din varii motive.

Cristian Buşoi e prea puţin vocal, prea puţin cunoscut, pare un birocrat preocupat mai ales să nu greşească, dând impresia că este lipsit de iniţiativă şi originalitate. Ludovic Orban este un permenent contracandidat fără şanse reale de izbândă, atât la funcţii interne în PNL, cât şi la funcţii publice importante. A mai candida odată pentru Primăria Capitalei, fără a obţine un rezultat notabil. A avut o prestaţie acceptabilă, însă...ceva îi lipseşte pentru a deveni preferatul bucureştenilor. Politicianul Petre Roman este studiu de caz. Cel mai popular premier în rândul muncitoarelor de la APACA, şi-a trăit momentul de glorie politică în anii ′90 când poza în mare social-democrat. Din anul 2000, când a „reuşit“ să adune sub 3% din voturile alegătorilor la alegerile prezidenţiale, a devenit un candidat trecul la categoria „şi alţii“. A pierdut partidul pe care l-a înfiinţat, Partidul Democrat, dar şi credinţa social-democrată. În ultimul deceniu a fost mai mediatizat pentru picanteriile din viaţa privată, divorţul de Mioara Roman şi căsătoria cu cântăreaţa Silvia Chfiriuc, decât pentru activitatea lui politică.

Cu asemenea candidaţi,  oferta PNL nu este deloc atrăgătoare, iar şansele să obţină în 2016 postul ocupat actualemente de Sorin Oprescu sunt mici, deoarece prin modificarea legii alegerilor locale primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Mai mult ca sigur, Oprescu va candida ca independent susţinut de o alinaţă PSD-UNPR, în timp ce PLR, celălalt partid „balama“ din coaliţia guvernamentală, va arunca în bătălia electorală un „liberal“ care să creeze confuzie în rândul alegătorilor.

Pentru a avea şanse reale în lupta cu Oprescu, liberalii conduşi de Alian Gorghiu şi Vasile Blaga ar putea adopta o altă strategie: renunţarea la un candidat propriu şi susţinerea unui independent, precum Nicuşor Dan. PNL  ar contracara astfel o parte importantă din strategia candidatului Oprescu, care a marşat foarte mult pe independenţa sa politică în campaniile precedente. Obiectivul PNL în ceea ce priveşte alegerile din Bucureşti s-ar modifica, iar în locul unui Primar General s-ar putea mulţumi cu controlul Consiliului General al Capitalei (CGMB) şi cu două sau trei primării de sector. Susţinerea unui independent de genul lui Nicuşor Dan ar avea şi alte beneficii: ar fi un semnal către societatea civilă că PNL este dispus să împartă responsabilitatea guvernării cu reprezentanţii acesteia şi ar putea aduna la un loc şi alte formaţiuni de dreapta precum M10 sau PMP. Mai mult, o astfel de strategie ar putea fi adoptată şi la nivelul altor oraşe importante din ţară, unde PSD are primari în funcţie care au prima şansă în bătălia electorală, precum Craiova, Ploieşti sau Timişoara.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite