MRU, la Adevărul LIVE: „În ziua în care a căzut Guvernul Ungureanu, Emil Boc şi-a luat capul în mâini şi a suspinat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, la Adevărul Live, că factorii care au condus la votul din Parlament în favoarea moţiunii de cenzură, prin care Guvernul Ungureanu şi-a depus mandatul, au legătură cu lipsa de caracter uman al politicienilor.

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că primul guvern USL a preluat conducerea ţării, în condiţiile în care “totul era la cheie”.  El a subliniat că dacă nu ar fi fost cenzurat de Parlament, Guvernul Ungureanu avea în plan reîntregirea salariilor pentru bugetari.

“Din păcate, o măsură care era în programul de guvernare, cu care am cerut votul în Parlament, s-a dovedit a fi mult prea puţin satisfăcătoare pentru cetăţeni. Puterea de cumpărare a crescut infinitezimal, mult prea puţin pentru a fi observată, dar reîntregirea salariilor era o obligaţie de program de guvernare, asumată, pe care o gândeam la nivelul lunii februarie însă pe o guvernare mai lungă, nu una de 78 de zile şi nici una care să se încheie pe 9 decembrie”, a declarat MRU.

Mihai Răzvan Ungureanu a adăugat că în planul de guvernare urmau să fie rezolvate două probleme: o absorbţie satisfăcătoare a fondurilor europene, prin evitarea procedurilor de dezangajare şi o îmbunătăţire a fluxurilor de  venituri la buget, ceea ce însemna o diminuare a evaziunii fiscale. El susţine că s-a reuşit dublarea ratei de absorbţie pe durata celor 78 de zile şi  că, până la sfârşitul anului, cifra absorbţiei ar fi fost una plauzibilă, deşi părea “fantastică”. Senatorul Forţei Civice a subliniat că în cazul în care fondurile europene “nu reprezintă o obsesie administrativă a guvernării, ele vor fi în mare măsură pierdute prin neangajare”.

“Cred că era destul de complicat să faci în acelaşi timp şi echilibru macroeconomic şi reforma statului. Realitatea e că sunt doi oameni în ţara asta care ştiu ce s-a întâmplat:  presedintele si premierul de atunci. Mai sunt alţii care stiu părţi. Chestiunile nu sunt aşa de alambicate. Pur şi simplu au plecat dintr-o parte şi s-au dus în alta… Asta a fost mecanica foarte simplă. Doar că fiecare parlamentar care a trecut din barca puterii în barca opoziţiei a avut o motivaţie personală, de multe ori condiţionată. Unii au făcut-o pe baza unui avantaj real, alţii pe baza unui avantaj ipotetic, politic sau material. Unii au făcut-o din dispoziţia şefului direct. Cert este că tensiunea crescuse nu între Guvern şi Parlament ci între Guvern luat ca miniştri, unul câte unul şi propriul partid, între parlamentari şi propriul partid -aici în relaţia cu PDL-ul - între premier, preşedinte şi partidele aflate atunci în opoziţie”,  a mai spus MRU.

Plecările din PDL tratate cu prea mare lejeritate

Mihai Răzvan Ungureanu a spus că, de fapt, coaliţia s-a rupt acolo unde dialogul a fost considerat  prea puţin important, din perspectiva unei aroganţe şi a PDL şi a lui însuşi. El a adăugat că cei care au plecat nu făceau parte dintre cei obişnuiţi să se aşeze la vârful puterii, ci  erau cei “periferici” care au considerat că dincolo le va fi mai bine.

“De asta şi plecările, cu excepţia plecării lui Frunzăverde, au fost primite cu o lejeritate condamnabilă. A surprins defectarea deputaţilor minorităţilor, pentru că acolo chiar am avut surprise neplăcute. Nu a surprins plecarea UNPR, iar UDMR-ul a fost franc până la sfârşit. A fost corect. De asta nu mă grăbesc să spun: căderea guvernului Ungureanu este opera PDL. Mi se pare mult prea mult şi înseamnă aruncarea anatemei asupra unui partid, care faţă de mine, mă refer aici la militanţii de la baza partidului, întotdeauna s-au cât se poate de bine", a declarat MRU.

Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat că unii dintre liderii PDL “aveau feţe gri” când vedeau cum 5000 de oameni, reprezentanţi ai structurilor PDL din teritoriu îl aclamau pe acesta. El a mai spus că “unii s-au speriat că Ungureanu ar putea să fie şeful PDL-ului” şi că ar fi  încercat să convingă să nu se facă acest pas. El a susţinut că aceste tensiuni au existat în ultimele zile ale Guvernului, dar că s-au amplificat în iunie şi în iulie. Mihai Răzvan Ungureanu a mărturisit că Emil Boc a fost singurul care a fost supărat pentru că Guvernul Ungureanu a fost îndepărtat prin votul Legislativului.

Emil Boc a plâns

“Mai rău pentru mine a fost să văd ce caractere proaste s-au strâns în politica românească, ce zaţ uman... În momentul în care te superi pe propriul partid că nu te-a făcut ministru şi cei din partea cealaltă te ajută să îţi aminteşti că ai şi o ipotecă pe undeva... te cuprinde scârba. Singurul om pe care l-am văzut foarte supărat în ziua în care a căzut Guvernul a fost Emil Boc. A plâns. Ştiu că şi-a luat capul în mâini şi a suspinat. Eu sunt mai conţinut de felul meu, dar l-a simţit mai camarad, mai sufletist şi am simţit că a luat-o ca pe o înfrângere personală majoră. Pentru Emil Boc am un mare respect”, a explicat MRU.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite