MAE, de acord cu donaţia primită din partea Ambasadei Ruse, dar nu cu videoclipul: Promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cuminţenia Pământului FOTO Mediafax
Cuminţenia Pământului FOTO Mediafax

Ministerul Afecrilor Externe (MAE) apreciază donaţia de 100 de euro făcută de Ambasada Rusiei la Bucureşti, însă nu îşi explică asocierea ei cu un videocplip în care sunt prezentate mai multe neadevăruri istorice ale relaţiei dintre România şi Rusia.

„Apreciem contribuţia Ambasadei Federaţiei Ruse la recuperarea patrimoniului naţional românesc şi o încurajăm să continue această abordare. Totodată, încurajăm susţinerea campaniei de către orice actor public sau privat, în spiritul respectului pentru valorile culturale ale poporului român“, se arată în răspunsul MAE, adresat redacţiei „Adevărul“. 

Cu toate astea, MAE dezaprobă videocplipul prezentat de Federaţia Rusă, în care se vorbeşte de ajutorul acordat României de către Federaţia Rusă de-a lungul istoriei. „Pare însă mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media, asumat de Ambasada Federaţiei Ruse, mesaj care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale. Aceasta cu atât mai mult, cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă al cărei obiectiv este tocmai discutarea aspectelor care ţin de istorie, în vederea consolidării încrederii reciproce“, mai precizează sursa citată.

Ambasada Rusiei la Bucureşti anunţă că a donat suma de 100 de euro pentru cumpărarea Cuminţeniei Pământului, o campanie demarată de Guvernul României. Ambasada Rusiei a făcut inclusiv un clip de prezentare în care se vorbeşte despre ajutorul acordat României de către Federaţia Rusă de-a lungul istoriei.

„Istoria adevărată nu a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul război mondial- Armata Rusă şi Armata Română au luptat împreună pentru independenţa României. Al doilea Război Mondial - Armata Sovietică şi Armata Română luptă împreună pentur independenţa Europei. România se reconstruieşte ecopnomic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. România trebuie să-şi recupereze valorile“, se arată în videocplipul de prezentare a donaţiei.

Potrivit unei chitanţe postate pe pagină de Facebook a Ambasadei, sumă donată este de 100 de euro. „În România este lansată campania pentru recuperarea patrimoniului naţional cultural al ţării, inclusiv a sculpturii lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului". Ambasada se alătură acţiunii şi aduce o contribuţie financiară modestă la fondul comun creat în acest scop“, se arată într-un comunicat al Ambasadei Rusiei.

În videoclip apare şi o forografie cu Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic, fost ambasador al României la Moscova. 
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite