Prima zi a Congresului PNL s-a încheiat. Antonescu, către opozanţii săi: „Decât să ne văicărim, mai bine să candidăm”. Delegaţii au aprobat statutul partidului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul extraordinar al PNL a început, vineri, în prezenţa a 1.400 de delegaţi şi a invitaţilor din partea partidelor guvernamentale, a reprezentanţilor UDMR, a minorităţilor naţionale şi a liderilor liberalilor europeni.  Liberalii au votat noul statut al partidului. Noua conducerea a formaţiunii: preşedinte, prim-vicepreşedinte şi 31 de vicepreşedinţi.

UPDATE Statutul partidului a fost aprobat cu 1.420 de voturi „pentru" şi două „împotrivă". Nu s-a înregistrat nicio abţínere. Singurii care au votat împotrivă au fost Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban.

Cele două amendamente propuse vineri de Tăriceanu nu au fost supuse votului Congresului de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.

UPDATE Antonescu s-a adresat opozanílor săi: „Decât să ne văicărim, mai bine să candidăm. Mâine aş candida şi în condiţiile în care vrea domnul Tăriceanu. Trebuie să ştim să ne luptăm. În politică, în viaţă şi în PNL, uneori pierzi, alteori căştigi. Nu e groaznic să pierzi, e groaznic să nu exist. Eu exist!' a spus Antonescu.

UPDATE Antonescu: „Nu înţeleg de ce altcineva crede că PNL nu are candidat la preşedinţie. Candidatura la preşedinţie nu este o chestiune birocratică, este o afacere cu milioane de români. Eu cred în acest fel şi candidez la preşedinţia partidului".

Antonescu a adăugat că şi opozanţii săi din partid  trebuie să candideze, dacă au viziuni diferite.

UPDATE Nicio decizie care priveşte PNL nu va fi luată de preşedinte sau de vicepreşedinţi. Totul se va stabili în BPN.

Antonescu a pledat pentru votul pe listă explicând că fiecare candidat la preşedinţie are interesul să aducă oameni care să-i aducă voturi."Niciun candidat la preşedinţie nu aduce oameni pe care nu-i ştie nimeni în partid", a spus Antonescu..

Pentru mine ar fi fost mai uşor să nu generez frustrări ale celor care nu au intrat pe listă: "Nu aleg soluţia comodă, chiar cu preţul supărării unora, atacurilor propagandistice". El l-a atact implicit pe Călin Popescu Tăriceanu.DAcă aş fi ales soluţiile comode, aş fi spus, şi eu, în 2009, că nu ştiu pe cine să sprijinim, că suntem prea mici pentru o astfel de decizie şi vreau să aştept să văd cu cine negociem. Antonescu a făcut, în acest fel , trimitere la faptul că, în 2008, Tăriceanu a engociat atât cu PSD, cât şi cu PDL, iar liberalii au rămas în Opoziţie.

UPDATE Crin Antonescu îi oferă replica lui Călin Popescu Tăriceanu: „Conducerea partidului se duce la două foruri: Delegaţia Permanentă şi Biroul Politic Naţional. BPN este un organism care are avantajul maximei reprezentativităţi. Nu putem alege mai bine decât au ales cetăţenii. Este un organsim deschis, este o bursă de valori. Miniştrii pot fi orcând schimbaţi, la fel şi orice lider de filială", a explicat Antonescu.

UPDATE Crin Antonescu a declarat închisă lista vorbitorilor privind noul proiect de statut, după ce a întrebat, ironic, dacă Ludovic Orban nu doreşte să ţină un discurs.

UPDATE Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu: „Am venit să susţin o chestiune de principiu, ci nu una de conjunctură. Consider ca necesară alegerea conducerii partidului într-un sistem de vot uninominal, iar nu pe listă. Principiul votului uninominal este de factură liberală, pentru că pune înainte de orice persoana. Lista nu ne oferă decât varianta alege sau respinge. O formulă deschisă de vot uninominal dă posibilitatea oricărui liberal de a accede în structurile de conducere ale partidului".

Tăriceanu a cerut modificarea articolului 64, litera E, din statutul partidului, precizând ca alegerea vicepreşedinţilor partidului să se facă în ordine descrescătoare votului.

Fostul premier a mai cerut ca viitorul candidat PNL la alegerile prezidenţiale să fie ales în urma unui vot la care vor participa toţi mebrii PNL.

Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu a fost primit cu aplauze susţinute de către Delegaţia PNL.

UPDATE Liderii PNL, Relu Fenechiu, Mihai Voicu, Radu Stroe şi Norica Nicolai, au prezentat puncte de vedere favorabile la modificările operate în statutul partidului.

UPDATE Preşedintele PC Daniel Constantin a declarat că USL a reuşit să-şi asume două lucruri imposibile pe care a reuşit să le realizeze, unul dintre acestea fiind reducerea „icebergului portocaliu" la două cuburi de gheaţă într-un pahar.

UPDATE Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a înmânat preşedintelui PNL, Crin Antonescu un steag secuiesc ca „dar simbolic", precizând că gestul său înseamnă faptul că liderii UDMR sunt gata să pună capăt „pseudo-conflictului" privind acest subiect.

UPDATE 

„Ieri eram în Franţa, şi acasă era o singură problemă: a venit Iohannnis să-mi ia locul. Vă invidiez că aveţi un nou coleg precum Klaus Iohannis. E un mare câştig pentru PNL, dar şi pentru USL. Dacă voi găsi curând pe cineva să-l păcălesc să-l pun premier în perioada asta, în mod sigur nu cred că va fi primarul Iohanins”, a afirmat Victor Ponta.

Acesta a adăugat că în fiecare zi, presa din România prezice ruperea USL. "Somn uşor şi vise plăcute celor din Opoziţie care cred acest lucru".

UPDATE "Îmi exprim încă o dată încrederea că şi pe vremuri de pace o să rezistăm cohortelor de Iago care vin şi ne spun, unii la Kiseleff, mie, cum o să mă trădeze Crin, şi alţii în Aviatorilor, cum o să-l trădez eu pe Crin. Eu nu am crezut, nici Crin nu a crezut aceste lucruri", a spus Ponta.

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Congresul PNL, că în memoriile comune pe care le va scrie împreună cu liderul liberal Crin Antonescu va detalia şi despre un moment în care motorul avionului în care se aflau s-a oprit în zbor.
"Când o să ne scriem memoriile amândoi o să aflaţi cum (...) am mers împreună cu un avion căruia i s-a oprit motorul în zbor la un moment dat", a spus Ponta, fără a detalia.
Întrebat, ulterior, de jurnalişti, Ponta a evitat să comenteze, spunând că va povesti momentul respectiv în memoriile comune.
Întrebat dacă era premier în acel moment, Ponta a răspuns: "Era într-o cursă internă, da

UPDATE Victor Ponta: „Îl susţin pe Crin Antonescu pentru preşedinţia României.Cred că va fi un preşedinte foarte bun pentru România, cu care nu voi avea de ce semnez acorduri de coabitare”.

UPDATE Victor Ponta si-a inceput discursul cu cuvintele: "Chers amis, chers camarades", facand referire la vizita pe care a efectuat-o joi in Franta

Vreau sa vă spun ca va invidiez ca aveti un coleg ca dl Iohannis, e un mare castig pentru dvs, pt PNL, dar si pentru USL.

Nu aş vrea sa va imaginaţi cum aş arata la guvernare alături de dl Dan Diaconescu sau dvs alaturi de d-na Udrea şi dl Blaga.

Nu am venit la Congres să spun pe cine susţin în functia de preşedinte, în aceasta perioadă mă ocup sa sustin pe cine candideaza la presedintia PDL, si nu e usor sa o sustin pe dna Udrea, sa ajunga la sub 10%, pe dl Blaga, sa ajunga la sub 55, sau pe doamna Macovei, sa ajunga la 0.

Am folosit in ultimii ani o expresie pe care am auzit-o la dl Quintus, care a spus ca suntem condamnati sa ramanem impreuna, ii multumesc pentru aceasta. Vedeti ca m-am obisnuit sa spun sursa de unde citez

UPDATE Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal în care vor fi adoptate modificările la Statutul PNL şi va fi convocată reuniunea ordinară în care va fi aleasă noua conducere a partidului a început, vineri, la Palatul Parlamentului.

La lucrările congresului de vineri participă premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu, preşedintele PC, ministrul Daniel Constantin, preşedintele UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, liderul UDMR, Hunor Kelemen şi cel al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Liberalii se reunesc, vineri şi sâmbătă, în Congres, pentru adoptarea Statutului şi alegerea conducerii partidului.
Votarea noului Statut urmează să aibă loc, vineri, iar sâmbătă este programată alegerea Biroului Politic Naţional.

Crin Antonescu va câştiga fără emoţii un nou mandat de preşedinte, în condiţiile în care niciunul dintre adversarii răi declalaraţi, precum Călin Popescu Tăriceanu sau Ludovic Orban nu vor candida la acest congres.

În Congres se va decide şi poziţia deţinută de proaspătul membru al formaţiunii, Klaus Iohannis, candidat pentru postul de prim-vicepreşedinte, pe lista susţinută de liderul PNL Crin Antonescu.
Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

Cine vor fi vicepreşedinţii

Vicepreşedinţii partidului vor fi votaţi, în bloc, pe baza listei propuse de Crin Antonescu.

Printre vicepreşedinţii liberali se vor număra Dan Radu Ruşanu, Daniel Chiţoiu, Relu Fenechiu, Mircea Diaconu, Radu Stroe, Varujan Vosganian, Mariana Câmpeanu, Eugen Nicolăescu, Norica Nicolai, Puiu Haşotti, Tudor Chiuariu,  Sorin Frunzăverde, Nini Săpunaru şi Ovidiu Silaghi.

De asemenea, din Biroul Politic Naţional vor face parte, cu statut de simpli membri, primarii de mari municipii, şefii de Consilii Judeţene, şefii de organizaţii şi foştii preşedinţi ai partidului care nu fac parte din lista celor 31 de vicepreşedinţi.

Explicaţiile lui Antonescu

Biroul se va reuni lunar, pentru a lua hotărârile cele mai importante ale partidului, iar activitatea săptămânală va fi asigurată către cei 15 vicepreşedinţi aleşi pe domenii şi de către preşedintele partidului. În acest fel, Crin Antonescu va controla deciziile cele mai importante ale PNL, pentru că doar o parte din membrii BPN vor veni săptămânal la sediu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că noua structură este gândită să corespundă venirii partidului la putere şi să fie flexibilă.

„Nu este rodul arbitrariului, nu este rodul conjuncturii, ci este expresia de maximă reprezentativitate. În plus, are şi avantajul de a fi un organism deschis, ca o bursă de acţiuni, în sensul că, de exemplu, dacă un ministru este remaniat, acest Birou al partidului îl poate schimba în orice moment “, a explicat Antonescu.

El a adăugat că activităţile de zi cu zi vor fi asumate „de nişte oameni care să aibă atribuţii operative, care să fie vicepreşedinţi şi care, între şedinţele Biroului Politic, pe baza deciziilor acestuia, lucrează într-o echipă care se prezintă în jurul unui program“.

Ce se va întâmpla cu disidenţii din partid?

Aripa Chiliman - Tăriceanu - Orban a încercat să contracareze planul lui Antonescu, propunând o serie de modificări la statut printre care alegerea uninominală a conducerii centrale, dar propunerea a fost respinsă, ieri, de Delegaţia Permanentă a partidului şi are şanse minime să fie acceptată de Congres.

„Sunt dezamăgit de Statut, nu voi participa la Congres. Este primul Congres la care nu particip de când s-a reînfiinţat PNL. Nu voi pleca din PNL şi nu voi participa ca membru de drept în niciun organism în care aş avea dreptul conform noului Statut“, a spus la finalul şedinţei şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

În acelaşi timp, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că va participa la Congresul PNL, dar s-a arătat „îngrijorat şi decepţionat“ de atitudinea din interiorul formaţiunii şi de „somnolenţa democratică“.

În schimb, Crin Antonescu l-a caracterizat pe Ludovic Orban drept un critic al său, în timp ce despre Andrei Chiliman a spus că este un „detractor şi calomniator”.

El a afirmat că primarul Sectorului 1 „a trădat“ în campania pentru referendum şi „îşi bate joc zilnic, repetând mârşăvia“.

Întrebat dacă îl va exclude pe Andrei Chiliman, acesta a răspuns: „nici nu le-am răspuns, darămite să-i exclud“. Preşedintele PNL a ţinut totuşi să precizeze că partidul este deschis la opinii, dar după Congres nu va mai fi loc pentru „trădători, pentru circari şi pentru oameni care batjocoresc în fiecare zi imaginea partidului“.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite