Legea votului prin corespondenţă a fost adoptată. Votul se aplică doar la alegerile parlamentare. PSD: „Mai e timp până la prezidenţiale. Să vedem ce se întâmplă“
0
Proiectul de lege privind votul din corespondenţă a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor cu 257 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 12 abtineri. Camera Deputaţilor a fost forul decizional. Aşa cum aratp forma finală a legii, votul prin corespondenţă se va aplica doar pentru alegerile parlamentare, nu şi pentru cele prezidenţiale.
Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea iniţial că votul prin corespondenţă se aplica şi pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, dar reprezetanţii PSD au propus ca acest vot să fie doar pentru alegerile parlamentare, în timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot să fie vlabil doar pentru scrutinul prezidenţial. Amendamentul depus de PSD a fost aprobat şi astfel, actuala lege a votului prin corespondenţă se va aplica doar pentru alegerile parlamentare.
"Putem să ne respectam angajamentul pe care l-am luat acum trei săptămâni. Am redactat acest proiect prin colegii din comisie, iar azi putem da un proiect de lege prin care românii din străinătate au aceleaşi drepturi ca cei din ţară. Imediat după ce această lege va fi votată, eu cer colegilor din comisia specială să continue discuţiile şi pentru continuarea legii în aşa fel încât să se aplice şi alegerilor prezidenţiale şi parlamentare", a spus Dragnea, de la tribuna Camerei Deputaţilor, înainte de de vot.
După vot Dragnea a mers din nou la tribuna Parlamentului. " Vreau să vă anunţ că acea Comisie de Cod Electoral rămâne în funcţiune şi de săptămâna viitoare îşi reâncepe treaba Vreau să vă spun că până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare vor fi gata şi completările legii. Încă ceva. Mai vă puneţi banderolele pentru grevă japoneză sau le-aţi dat jos de tot?"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a fost şi ea de acord cu proiectul. "Sunt sigură că toată lumea îşi serveşte prioritatea, să putem vota prin corespondenţă, să vină cei din Diaspora să voteze prin corespondenţă pentru alegerile din 2016. Prezidenţialele sunt peste vreo patru ani, avem suficient timp să reuşim să convingem o majoritate parlamentară să accepte şi acest amendament, dar e un lucru bun că, astăzi, inclusiv cei de la PSD acceptă să facă această reparaţie morală celor din Diaspora", a spus liderul liberal, la Camera Deputaţilor
De ce e votul prin corespondenţă valabil doar pentru parlamentare
Preşedintele Comisiei de Cod Electoral, Gabriel Vlase (PSD), a motivat faptul că a propus ca votul prin corepondenţă să fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv că până la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare mai este timp. "Pentru prezindenţiale sunt nişte particularităţi şi mai avem până în 2019, este un proiect pilot, până atunci vedem ce se întâmplă. Nu este că nu vrem să facem, dar am considerat că vrem să vedem ce se întâmplă în toamna lui 2016, când votul prin corespondenţă va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenţă a aplicării lui în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, rămânând doar pentru alegerile parlamentare.
Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, şi eliminarea din proiect a posibilităţii înscrierii online în registrul electoral pentru votul prin corespondenţă. Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, că va fi interzisă divulgarea secretului votului sub sancţiunea legii penale şi că exercitarea votului prin corespodenţă este personală, iar exercitarea votului prin corespondenţă în numele altei persoane va fi interzisă sub sancţiunea legii penale.
Săptămâna trecută, liderul UDMR Kelemen Hunor a anunţat că intenţionează să atace legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională şi că va discuta inclusiv cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu în acest sens, având în vedere că partidul nu are suficiente semnături pentru a depune contestaţia.