De ce nu poate fi Liviu Dragnea premier: PSD a votat o lege care le interzice penalilor prezenţa în guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conform legii, Liviu Dragnea nu poate fi premier. FOTO Eduard Enea
Conform legii, Liviu Dragnea nu poate fi premier. FOTO Eduard Enea

Chiar dacă PSD va obţine majoritatea în Parlament, Liviu Dragnea nu poate fi desemnat premier de preşedintele Iohannis, întrucât o lege votată de PSD în vremea lui Adrian Năstase interzice „persoanelor care au suferit condamnări“ penale să facă parte din Guvern. Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea votului la Referendumul din 2012. Informaţia a fost publicată iniţial de site-ul DC News.

„Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003“, spune articolul 2 al Legii 90/2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului. Deşi votată de majoritatea PSD din parlament pe vremea lui Adrian Năstase, Legea se află şi azi în vigoare, chiar dacă alte articole au mai suferit modificări. 

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a fost condamnat, definitiv, în aprilie 2016,  în dosarul Referendumul, la doi ani de inchisoare cu suspendare. Dragnea a fost acuzat de DNA de folosirea influenţei sau a autorităţii de către o persoană care deţine o functie de conducere într-un partid, în scopul obtţnerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. 

În urmă cu o lună, la Adevărul Live, preşedintele Klaus Iohannis a respins posibilitatea desemnării unui premier penal, profil care nu corespunde „nici măcar unui paznic“, după a spăus şeful statului, în contextul în care Liviu Dragnea tocmai se autopropusese premier. 

„Cu toţii am citit, de exemplu, în ziare că se fac angajări pentru paznici. De fiecare dată când se angajează agenţi de pază, prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penal. Cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil! Este o condiţie minimală, la care nu am absolut deloc gând  să renunţ. Ca preşedinte, nu am o problemă cu vreun partid. Am însă probleme cu oameni care n-ar trebui să fie în primul rând, dar se erijează în conducători. Am o problemă cu oameni condamnaţi şi urmăriţi penal şi încearcă prin toate metodele mediatice să arate că ei sunt adevăraţii politicieni. Nu se poate aşa ceva! Am făcut acest anunţ din timp, ca partidele să se pregătescă cu candidaţi serioşi, curaţi, capabili, astfel încât să nu avem discuţii inutile după alegeri. Nu caut o persoană care să-mi fie prieten, caut o persoană capabilă să fie un premier serios, un premier pentru următorii patru ani“, a spus Iohannis. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite