Iohannis: Plimbarea de la Cotroceni, un protest neautorizat. Jandarmeria trebuia să fie acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Klaus Iohannis FOTO Reuters
Preşedintele PNL Klaus Iohannis FOTO Reuters

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, proaspăt desemnat candidat al Alianţei Creştin Liberale (ACL), a vorbit luni seară, în cadrul unei emisiuni a postului Realitatea TV, despre noul proiect politic al dreptei româneşti, alegerile prezidenţiale din toamnă, cum se poziţionează în diferite probleme de interes public, precum şi de urmările condamnării lui Dan Voiculescu şi manifestaţia susţinătorilor postului Antena 3.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale liderului PNL:

De ce ar trebui să vă votez? Care este proiectul dvs.?

Multă lume se întreabă de ce vin eu de la Sibiu în Bucureşti. Vin pentru că vreau să schimb regulile jocului politic. Eu vă spun că la noi în România se poate. Acesta este mesajul cu care vin eu în faţa românilor. Am dovedit la Sibiu că se poate fără gălăgie în politică. Aceasta este oferta mea pentru România: în România se poate.

Dvs. iubiţi România?

Da, eu iubesc România. De aceea am rămas şi voi rămâne în România. Eu îmi doresc ca în ţara mea să fie bine.

Cine este adversarul dvs.? Îi ştiţi vulnerabilităţile?

În vorbe ştie să se bată Victor Ponta. Eu am mai puţine vorbe, dar mai multe fapte. Eu mă bat cu un sistem. Sunt foarte nemulţumit de acest sistem. Vrem un deceniu pentru baronii locali? Eu voi lupta pentru viziunea mea, care este extrem de simplă: îmi doresc o Românie prosperă şi puternică, condusă de un preşedinte care face mai puţin spectacol şi mai mult pentru România. Am în spate două partide care au fuzionat, am în spate o echipă performantă. Avem jumătate din primarii din ţara asta. Cu această echipă nu îmi este teamă.

Vă aşteaptaţi să aveţi parte de atacuri?

Noi ne dorim o campanie curată, dar faptul că ne dorim, nu înseamnă că aşa o să fie. Suntem pregătiţi şi vom câştiga chiar dacă va fi o campanie murdară.

Cum veţi reuşi în campanie să vă motivaţi armata în aşa fel încât să nu poată fie cumpăraţi, păcăliţi, de maşinăria din partea cealaltă a baricadei?

Vom merge la ei. Este clar că aşa s-a creat imaginea mea, că vorbesc puţin. De mâine dimineaţă intrăm în precampanie. Voi merge în fiecare organizaţie judeţeană şi vom începe o acţiune de strâns de semnături. Aşa vom intra în primul contact cu oamenii. Vom avea o campanie intensă, foarte bine pregătită, şi în teren şi online. Sunt conştient că am o echipă foarte bună, care va duce mesajul mai departe. Sunt conştient că oamenii vor să mă vadă şi o să mă vadă.

Vă puneţi în gând să faceţi un tandem cu Predoiu?

Pot să vă spun că în această dimineaţă ne-am întâlniti şi am discutat sondajele. Unul din primii care au vorbit a fost Predoiu care a spus că a înţeles şi a spus că este în echipa mea şi mă sprijină. De acum mergem înainte într-o singură echip. Dacă vom avea sau nu un tandem, este o chestiune care va fi lămurită în zilele următoare. Predoiu a fost desemnat pentru prim-ministru.

Putem să avem certitudinea că dacă ajungeţi preşedinte, îl veţi propune pe Predoiu premier.

Aşa este.

Cum veţi ajunge la 5 milioane de voturi pentru a ajunge preşedinte? Ce le oferiţi tinerilor?

Mâine începe echipa de campanie să lucreze şi vom avea o campanie susţinută şi utilă care ne va aduce acolo unde ne dorim. Da, îi vom aduce şi pe nehotărâţi. Le vom da un mesaj de speranţă. În România se poate. În ce priveşte tinerii, este grupul-ţintă la care mă uit cel mai mult. Constatăm cu cea mai mare tristeţe că tinerii au votat foarte puţin. Îmi doresc să schimb această stare a lucrurilor. Noi acum lucrăm la o campanie online care este destinată tinerilor. Ei trebuie să înţeleagă că votul lor este hotărât.

Ce îi veţi spune unui dascăl care are 15 milioane de lei salariu?

Şi eu sunt dascăl. Mi-a plăcut foarte mult să predau. Au fost 15 ani care au fost foarte frumoşi. Îi înţeleg perfect. Sunt unul dintre ei. Sistemul educaţional este unul din sistemele publice de care mă simt foarte apropiat. Este nevoie de o dezbatere publică aici. Avem resurse, oameni inteligenţi.

Care este abordarea candidatului Klaus Iohannis în ce înseamnă economia României?

Noi nu venim să povestim lucrurile. Venim cu un proiect de ţară pe care îl vom prezenta în curând. Venim cu o abordare integrată care arată cum vrem noi să rezolvăm problemele economiei româneşti. Cum vrem noi prin relaxare fiscală, să facem economia predictibilă. Noi vrem să venim cu o abordare unde politica fiscală prevalează şi de acolo se deduce politica bugetară. Nu cum avem acum.

Ce veţi face dvs. pentru a exploata acest moment regional unic?

Investitorii ne spun ce doresc de la noi: reguli simple care se păstrează, predictibilitate şi seriozitate fără corupţie. Trebuie să ne apucăm de treabă, să fim parteneri serioşi şi credibili. Eu vreau să garantez statul de drept în România.

Cu ce ne garantaţi că vor funcţiona instituţiile?

În ultimii ani, au fost lucruri care nu au funcţionat, dar sunt unele lucruri care au început să funcţioneze şi s-au făcut progrese. Una dintre zone este Justiţia. Este un bun câştigat extrem de valoros. Stat de drept, Justiţia, sunt valori care trebuie respectate cu orice preţ. Eu voi garanta că Justiţie rămâne independentă, iar România îşi va consolida poziţia de stat de drept. Ne uităm la PSD şi la premier, care declara că este alături de colegul de partid care era anchetat.

Ce garanţie o să avem că nu va trânti uşa un baron şi la uşa dvs. la Cotroceni?

Nu o să aveţi asemenea surprize cu mine. Lumea mă cunoaşte şi ştie că cu aşa ceva nu trebuie să vină. Este trist, dar adevărat că în ultimii ani, în loc să ne îndreptăm spre un stat de drept, vedem că ne îndreptăm spre baronizarea României. Nu îmi doresc o Românie care să se întoarcă către o feudalizare.

Care este poziţia dvs. faţă de autonomie?

Este bine să vedem ce înseamnă regionalizare şi unde putem să mergem în zona de autonomie. Am mai spus că regionalizarea României poate fi doar o regionalizare administrativă. O regionalizare etnică nu se poate face în România. Eu sunt adeptul statului naţional unitar. Nu cred în regionalizare pe criterii etnice. Cu totul altfel stă situaţia în domeniul autonomiei culturale. Autonomie teritorială nu se va întâmpla.

Care e poziţia în treburi precum Roşia Montană, gazele de şist?

România are nevoie de oameni de afaceri puternici. Trebuie sprijiniţi şi investitorii şi oamenii de afaceri români. Roşia Montană un fel de privatizare greşită. S-a abordat tema greşit şi s-a continuat greşit. Roşia Montană este un zăcământ de aur, deci o resursă naturală importantă a României. 

Tehnologia propusă la Roşia Montană este folosită şi în altă parte. În Canada s-a produs un dezastru de proporţii, lucru care se poate întâmplă. Resursa este, dar resursa trebuie exploatată cu cap.

Până acum am avut doar un prim-ministru care la Guvern a spus una, dar când a mers la Camera Deputaţilor a avut părerea contrară.

În realitate nu ştim unde şi câte gaze de şist avem. Trebuie să vedem ce avem în subsol. Totuşi, cu exploatarea cred că trebuie să o luăm mai încet. Gazele de şist poate fi făcută în momentul în care avem o garanţie a siguranţei oamenilor. 

Spuneţi-mi poziţia dumneavoastră faţă de condamnarea domnului Voiculescu şi poziţia faţă de mitingul de ieri al celor care susţin Antena 3?

Noi, liberalii nu comentăm deciziile instanţei. Instanţa a luat o decizie, am luat act de ea. Mai mult nu cred că trebuie să spună un politician despre o instanţă din România.  Ceea ce s-a întâmplat cu aceea plimbare e o chestiune diferită. Acolo a fost un protestt neautorizat. Poate fi discutat dacă a fost bine sau rău. Rău e că jurnaliştii au fost bruscaţi, îmbrânciţi. Jandarmeria trebuia să aibă grijă să fie ordine. Acest lucru nu prea s-a întâmplat.Jandarmeria trebuia să fie acolo, să nu existe îmbrânceli.

Care este poziţia faţă de românii faţă de peste Prut?

Trebuie să admitem că România şi Republica Moldova au o relaţie specială. Limba, poeţii, aspiraţiile de a fi în Uniunea Europeană. Eu voi fi un preşedinte care doreşte o apropiere semnificativă între România şi Moldova. Acest lucru voi începe de săptămânile următoare când voi merge şi în Republica Moldova.

Poziţia faţă de NATO şi parteneriatul strategic pe care-l are România cu SUA?

Am constat în ultima vreme că ceea ce avem noi doar nişte reacţii destul de slabe. cred că aici este nevoie să spunem apăsat câteva lucruri. România are o poziţie foarte bună pentru că are parteneriatul strategic cu SUA, este membra NATO şi a UE. Va rămâne aşa şi eu garantez acest lucru. Dar nu e suficient să fim, acolo, trebuie să fim şi prezenţi. Să fim în echipele care fac analizele şi strategiile.

Nu va exista o ţară de care România să fie cea mai legată. România va avea şansa să crească schimburile comerciale cu toţi membrii UE. Excelent ar fi o ţară fără corpuţie, cu legislaţie stabilă şi să încurajeze oamenii de afaceri.

Care este rolul lui Crin Antonescu în următoarele 3 luni de zile? Are vreun rol? Care e poziţia faţă de Traian Băsescu?

Sunt convins că locul lui Crin Antonescu este în echipa noastră, a noului PNL. Am toată convingerea că aşa se vor petrece lucrurile. În chestiunea cu Traian Băsescu am spus că în România a venit timpul pentru o nouă formaţiune, o mare formaţiune de centru-dreapta care e gândită pentru viitor. Acest proiect nu e făcut pentru a explica trecutul.

Proiectul a fost creat de noi, PNL şi PDL, şi nu a  avut nevoie de binecuvântarea nimănui. Nu e un proiect împotriva Traian Băsescu, nici cu Traian Băsescu, ci un proiect fără Traian Băsescu.

Ultima dată când am vorbit cu Traian Băsescu a fost în 2008, înainte să mă refuze ca prim-ministru. De atunci, din 2008, nu am mai vorbit. Nu a fost nicio ocazie în care să am ceva de împărţit.

De ce vă critică Tăriceanu?

Nu ştiu de ce a plecat din PNL, a înfiinţat un nou partid. Tăriceanu trebuia să rămână în PNL şi să-şi asume rolul de fost preşedinte şi coleg al nostru. Nu am ce să-i răspund (n.r. lui Tăriceanu). Au reuşit să atragă (n.r -Tăriceanu şi Ponta parlamentari liberali, chiar şi foşti miniştri care au primit totul de la PNL. Tăriceanu a înfiinţat un nou UNPR, dar cu alt nume. Este o structură prin care doreşte să concureze cu PNL.

Ce părere aveţi despre pactul de coabitare?

Acest pact este un lucru care nu a fost necesar. Avem o constituţie care arată cum trebuie să colaboreze preşedintele cu primul-ministru. Acest pact de coabitare nu este decât un troc politic. Un troc politic nu este niciodată transparent. Nimeni nu ne-a spus cine l-a făcut pe prim-ministru să semneze acest pact. De ce a fost semnat noaptea? De ce nu a fost semnat în faţa camerelor?

Poziţia faţă de monarhie

Nu cred că mai neagă nimeni importanţa monarhiei pentru România. Cred că a fost o şansă pentru ea după revoluţie. Acum lucrurile s-au schimbat.

E adevărat că vreţi să modificaţi calendarul alegerilor prezidenţiale?

Guvernul are o sarcină importantă de la partid. Să creeze avantaj pentru competitorul aflat la putere, Victor Ponta (...) Au introdus tot felul de modificări, Ordonanţa 45 şi HG 520 care după părerea noastră încurajează turismul electoral. E inadmisibil să fie modificată legislaţia pentru a crea avantaj primului-ministru care candidează. Am contestat aceste două acte normative nu pentru a modifica datele alegerilor, ci pentru a corecta erorile.

Ce faceţi dacă sunteţi declarat incompatibil de ANI?

Nu am nici un termen cu ANI, nici în septembrie, octombrie sau noiembrie. Am câştigat toate procesele cu ANI. Dar termenul nu va fi în această toamnă, poate în 2015. Eu am câştigat în prima instanţă pe bună dreptate şi nu mă înşel că voi câştiga şi a doua orară.

Aţi participat de 1 decembrie la manifestaţiile prilejuite de acest eveniment?

Da! Am participat de fiecare dată, exceptând cazurile când nu am fost în Sibiu. Aceste lucruri pot fi verificate: video-uri, poze etc.

Este adevărat că vi s-a cerut amplasarea unei statui a mitropolitului Antonie Plămădeală la Sibiu?

Nu a existat un asemenea refuz.

Vă consideraţi un patriot român? Veţi iubi România în fiecare zi?

Eu sunt un patriot român. Aveţi această garanţie (n.r. – că voi iubi România


Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a anunţat, oficial, astăzi, că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, va fi candidatul dreptei pentru alegerile prezidenţiale. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL, va fi desemnat premier, în cazul în care ACL va câştiga scrutinul, iar Vasile Blaga a fost desemnat şef de campanie.

Pe aceeaşi temă:

Klaus Iohannis, la Adevărul Live: Ponta nu a fost bărbat când a introdus tema religioasă în campanie. A fost o încercare slăbuţă

Klaus Iohannis, preşedinte PNL şi aproape nominalizat drept candidat al Alianţei Creştin Liberale în cursa pentru Cotroceni, a fost, la Adevărul Live, pentru a vorbi despre ce fel de preşedinte vrea să fie pentru România următorilor cinci ani.


ACL şi-a împărţit funcţiile: Klaus Iohannis - preşedinte, Cătălin Predoiu- premier. Blaga - şef de campanie. Klaus: Voi fi un preşedinte ferm

Alianţa Creştin-Liberală (ACL) a anunţat, oficial, astăzi, că preşedintele PNL, Klaus Iohannis, va fi candidatul dreptei pentru alegerile prezidenţiale. Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL, va fi desemnat premier, în cazul în care ACL va câştiga scrutinul, iar Vasile Blaga a fost desemnat şef de campanie.

Klaus Iohannis über alles: liderul PNL a câştigat lupta internă cu Cătălin Predoiu

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a ieşit deasupra lui Cătălin Predoiu în sondajele separate comandate de PNL şi de PDL. Primarul Sibiului va fi desemnat luni candidatul Alianţei Creştin Liberale la alegerile prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite