Ipocrizia PSD. Social-democraţii se opun impozitării pensiilor speciale şi sinecurilor, dar adoptă proiecte care dinamitează bugetul
0După aproape nouă luni de stat în Opoziţie, PSD, care încă deţine majoritate în Senat şi în Camera Deputaţilor cu ajutorul ALDE şi Pro România, s-a împotrivit mai multor iniţiative precum impozitarea pensiilor speciale sau desfiinţarea unor sinecuri precum Institutul Revoluţiei Române sau Institutul Levantului. Cu toate astea, PSD nu s-a dat în lături să dinamiteze bugetul cu o serie de proiecte cu impact bugetar mare precum dublarea alocaţiilor.
Miercuri, Senatul a respins o propunere de impozitare a pensiilor speciale cu 90% după ce parlamentarii PSD, care deţin singuri majoritate, au votat împotrivă. Liderul interimar al social-democraţilor declara cu câteva zile în urmă că dacă Guvernul nu are bani pentru dublarea alocaţiilor, atunci ar trebui să se impoziteze pensiile speciale.
„Dacă nu au bani să dubleze alocaţiile, îl invit din nou pe domnul Orban, mâine dimineaţă, să facă şedinţă de guvern şi să impoziteze toate pensiile speciale şi atunci o s facă rost de bani pentru dublarea alocaţiilor. Cred că e cea mai rapidă metodă. Eu îi garantez că PSD nu va ataca această ordonanţă la CCR", afirma Marcel Ciolacu.
Sinecurile foştilor şefi de Stat
În aceeaşi zi, Senatul a respins Ordonanţa de Urgenţă dată de Guvern prin care se desfiinţa Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989, condus de fostul preşedinte Ion Iliescu. Senatorul USR Florina Presadă preciza în plen că Institutul e „un institut de casă, cu o sursă de venit pentru apropiaţii PSD (...), o sursă de sinecuri pentru două persoane judecate pentru crime împotriva umanităţii. Ion Iliescu şi Gelu Voica Voiculescu”.
Cu toate astea, senatorii PSD şi-au motivat decizia da păstra Institutul motivând că acesta este un simbol al democraţiei.
„Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române este un act prin care se încearcă ştergerea istoriei. Revoluţia a însemnat democraţie. Cine suspendă studierea genealogiei libertăţii noastre democratice suspendă, de fapt, tocmai democraţia. (...) Se desfiinţează instituţii pentru că ele contrazic linia oficială a partidului, atunci comunist, atunci liberal”, afirma senatorul PSD Ionuţ Vulpescu.
Tot atunci, Camera Deputaţilor a respins un proiect iniţiat de USR prin care se propunea desfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultură şi Civilizaţia Levantului, condus de fostul preşedinte Emil Constantinescu.
„În doi ani de activitate această instituţie a avut alocat câte un mililon de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Aceşti bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofilii, pe tot felul de activităţi care nu au nicio legătură cu ideea de Levant”, afirma Iulian Bulai în plenul Camerei.
De cealaltă parte, deputaţii PSD s-au declarat apărători ai cercetării. „Eu cred că e normal ca România să se ocupe de Levant. Cercetarea se face în câteva instituţii. Am ajuns de suntem ruşinea lumii cu banii pe care îi alocăm pentru cercetare. Eu cred că normal ar fi să respingem această iniţiativă, indiferent de cât de vocali ar fi iniţiatorii ei”, menţiona social-democratul Anton Anton.
Bombele PSD din buget
De când se află în Opoziţie, PSD a adoptat mai multe proiecte cu impact bugetar mare, deşi în aproape toate nu a prezentat sursa de finanţare sau impactul bugetar. În luna decembrie a anului trecut, Camera Deputaţilor a votat, decizional, propunerea legislativă care prevede dublarea alocaţiei pentru copiii între 2 şi 18 ani, sumă care ajunge la 300 de lei, respectiv la 600 de lei pentru copiii cu handicap.
Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 14 ianuarie, însă ulterior Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a legii până la 1 august, odată cu rectificarea bugetară. Ulterior, după promulgarea legii, premierul Ludovic Orban a declarat că nu sunt bani pentru majorarea alocaţiilor şi că acestea vor fi amânate.
„Noi suntem puşi într-o situaţie în care şi dacă am vrea nu am putea majora alocaţiile. Cel mai probabil, soluţia pe care vom merge este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea posibilitatea de a asigura resurse financiare în bugetul de stat”, preciza premierul.
În urmă cu două săptămâni, pe 3 iunie, PSD a obligat practic Guvernul să mărească alocaţiile de la 1 iulie după ce Camera Deputaţilor a respins OUG-ul care amâna intrarea în vigoare a legii.
O zi mai târziu, Parlamentul a adoptat o lege iniţiată de deputaţii Adrian Solomon (PSD) şi Gabriel Petrea (Pro România) prin care se introduce salaiul minim diferenţiat pentru angajaţi, în funcţie de pregătirea profesional. Potrivit legii, vor exista 11 noi salarii minime, diferenţite în funcţie de studii şi de postul ocupat, în loc de trei salarii minime cât există în prezent. Astfel, un muncitor necalificat este plătit cu valoarea salariului minim brut - 2.230 de lei, cel care are şcoala profesională sau studii superioare va fi plătit cu 2.676 de lei, în timp ce un angajat care are studii superioare şi o diplomă de masterat va ajunge la un salariu brut de cel puţin 4.014 lei.
Ajutoare sociale pe bandă şi tăieri de taxe
De asemenea, PSD va transforma în proiect de lege cele 28 de măsuri pentru repornirea economiei anunţate pe 10 mai de către Marcel Ciolacu, în ziua în care aproape a leşinat. Printre acestea se regăsesc cheltuieli uriaşe ca de exemplu un ajutor de 500 de milioane de lei pentru susţinerea fermierilor afectaţi de secetă sau pandemie, acordarea voucherelor de vacanţă sau alocarea unui buget 1 miliard de euro pe următorii 10 ani pentru cele 31 de staţiuni balneare. Alte măsuri populiste mai cuprind noi ajutoare sociale sau scutiri de taxe şi impozite.
PSD nu a prezentat însă şi impactul bugetar al pachetului de măsuri economice şi nici sursa de finanţare. Alături de ALDE şi Pro România, PSD nu ar avea probleme să treacă proiectul în Parlament.