Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Decizia ar anula posibilitatea ca România să fie votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că o posibilă decizie privind mutarea ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim ar duce sigur la „anularea“ posibilităţii ca România să fie votată ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„O să fiu foarte franc! O astfel de decizie ar anula instantaneu posibilitatea de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de Securitate, nu acum, ci şi pe viitor“, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Miroslav Lajcak, fiind întrebat dacă România e afectată în cursa sa pentru poziţia de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, de o posibilă mutare a ambasadei din Israel.  

De asemenea, şeful statului a punctat: „Decizia nu e la Guvern, acolo se face o evaluare. Dacă vor să facă, să facă. Nu am primit nicio informaţie despre stadiul acestor evaluări“ a subliniat Iohannis. 

Pe subiectul deciziei de mutare a ambasadei s-a pronunţat şi preşedintele Adunării Generale a ONU. „Decizia în legătură cu mutarea sau nemutarea ambasadei e dreptul statelor membre. Ca preşedinte al Adunării nu am voie să comentez. Însă avem o serie de rezoluţii adoptate care se ocupă de subiect. Aceste rezoluţii sunt parte a dreptului internaţional. Dreptul internaţional trebuie respectat de toate statele membre“, a afirmat Lajcak. 

Mirosla Lajcak a vorbit, la rândul său, despre priorităţile pe care le are în mandatul său în fruntea Adunării Generale a ONU: „Avem 4 priorităţi şi am folosit întâlnirea pentru a discuta de rezultate, în special despre migraţie. Suntem aproape de primul document pe partea emigraţie. Adoua prioritate este pacea şi mai ales împiedicarea conflcitelor. Al treilea punct: dezvoltarea durabilă. Am făcut progrese considerabile. A patra prioritate: problema reformelor. Am discutat despre importanţa multilateralismului. România e un membru foarte respectat în familia ONU. România e foarte activă în domeniul păcii“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite