Iohannis, despre limita locurilor din spitale: Am iniţiat deja contacte cu alte state pentru transferul pacienţilor, dar sper să nu ajungem acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri într-o conferinţă de presă că în prezent România are îndeajuns de mult spaţiu pentru pacienţii cu coronavirus, însă subliniază că a început deja să contecteze alte state în cazul în care va fi nevoie de transferul de pacienţi.

Întrebat dacă în cazul supraaglomerării spitatelor din România se ia în calcul transferul pacienţilor în străinătate, Klaus Iohannis a explicat că a iniţiat deja primele contacte.

„În cazul supraaglomerării spitalelor din România se ia în calcul transferul pacienţilor în străinătate?

Am discutat această variantă cu ministrul Sănătăţii. În  România în momentul aceste există spaţiu şi la terapie intensivă şi pentru bolnavii care nu au forme foarte grave. Am iniţiat deja contacte cu alte state şi sper să nu ajungem acolo. Dar în extremis, da, avem contacte şi le vom valorifica”, a declarat vineri Klaus Iohannis.

Vezi şi: VIDEO Klaus Iohannis: Pieţele în aer liber vor rămâne deschise. Rezultatele noilor măsuri se vor vedea peste trei săptămâni

Numărul pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă cu COVID a depăşit marţi 1.000, iar al celor nou infectaţi a trecut de 10.000. Specialiştii spun că, în acest ritm, secţiile ATI vor fi blocate într-o săptămână. Pacienţii confirmă asta povestind iadul prin care trec în unităţile spitaliceşti atât ei, cât şi medicii.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, avertizează la rândul lui că într-o săptămână nu vor mai fi locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID. „Cred că trebuie să existe şedinţe operative în fiecare dimineaţă (n.r. – la nivelul CJSU şi DSP), care să analizeze bilanţul zilei precedente şi să vadă unde este nevoie de intensificarea eforturilor de sănătate publică. Pentru a putea să facem acest lucru trebuie să avem o creştere a capacităţii de testare – mai ales în unele judeţe – şi de introducerea foarte riguroasă a unui control extern de calitate. Într-o săptămână, Terapia Intensivă va fi blocată în totalitate. Orice sistem medical – indiferent dacă discutăm de noi sau de Germania – are la un moment dat o limită fizică (număr de paturi) şi mai ales o limită a resursei umane alocate. Sigur, putem să expandăm până la un anumit nivel, după care nu mai putem să facem, în mod evident, lucrul ăsta”, a precizează Alexandru Rafila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite