Eurodeputaţii români insistă în plenul Parlamentului European ca fondurile alocate coeziunii să nu se reducă în viitorul cadru financiar multianual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputata PNL Ramona Mănescu susţine că este nevoie de proceduri mai simple pentru accesarea fondurilor europene FOTO Arhivă
Eurodeputata PNL Ramona Mănescu susţine că este nevoie de proceduri mai simple pentru accesarea fondurilor europene FOTO Arhivă

Eurodeputatul social-democrat Ioan Enciu şi colegul său democrat-liberal Iosf Matula au declarat luni seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că reducerea finanţărilor politicii de coeziune în cadrul financiar 2014-2020 va afecta în principal zonele mai puţin dezvoltate ale UE, inclusiv cele din România.

Potrivit Agerpres, eurodeputata PNL Ramona Mănescu a susţinut, la rândul său,  că procedurile pentru accesarea fondurilor europene ar trebui simplificate şi a declarat că ar fi nevoie de mai multă flexibilitate în alocarea lor.

Intervenţiile eurodeputaţilor români au avut loc în cadrul unei dezbateri comune privind Politica de coeziune şi Fondul European de solidaritate, în cadrul căreia au fost discutate rapoartele „Contribuţia reamenajării urbane la creşterea economică în cadrul politicii de coeziune a UE“, „Optimizarea rolului dezvoltării teritoriale în cadrul politicii de coeziune“, „Rolul politicii de coeziune a UE şi al actorilor săi în aplicarea noii politici energetice europene“ şi respectiv „Fondul de solidaritate al UE, implementare şi aplicare“.

„Sper şi cer în acelaşi timp Consiliului European să nu reducă fondurile alocate politicii de coeziune în viitorul cadru financiar multianual. În calitate de raportor pentru aviz din partea Comisiei ITRE (n.r.: Industrie şi Cercetare) susţin că este important ca fondurile structurale să contribuie la finanţarea de proiecte energetice, mai ales în zonele mai puţin dezvoltate, în special cele din estul Uniunii“, a declarat eurodeputatul PSD Ioan Enciu, citat de Agerpres.

Eurodeputata PNL Ramona Mănescu, care a intervenit în dezbatere din partea grupului ALDE, a apreciat că măsurile şi acţiunile propuse au drept scop ca, „prin intermediul politicii de coeziune şi al fondurilor structurale, să reuşim ca măcar în viitoarea perioadă de programare să revitalizăm economia şi să creştem competitivitatea tuturor statelor membre“.

Eurodeputatul PDL Iosif Matula a precizat că politica de coeziune este un instrument care susţine competitivitatea, stimulează creşterea economică, creează ocuparea forţei de muncă şi promovează dezvoltarea sustenabilă.

„Propunerile de reduceri drastice, cu zeci de miliarde, ale finanţărilor politicii de coeziune în cadrul financiar post-2014, dacă se vor produce, vor scădea eficienţa programelor şi ne vor îndepărta de obiectivele stabilite, iar regiunile de convergenţă, inclusiv cele din ţara mea, vor fi cele mai afectate. Cooperarea teritorială, factor esenţial pentru reducerea disparităţilor la nivelul regiunilor UE, va avea de asemenea mult de suferit“, a subliniat eurodeputatul PDL.

El a precizat că zonele urbane, nucleele dezvoltării teritoriale în UE, susţin competitivitatea regională şi contribuie cu precădere la sporirea numărului de locuri de muncă, motiv pentru care migraţia către acestea este în continuă creştere, atât la nivel global, cât şi european. „Pe de altă parte, oraşele sunt cele mai expuse efectelor crizei economice şi procesului rapid al globalizării, cu efecte dezastruoase pe plan economic şi social. Ele se confruntă cu provocări precum problema suburbiilor, şomajul, excluderea socială şi mai nou schimbările climatice, la care trebuie să indentifice un răspuns rapid, cât mai adecvat nevoilor locale“, a apreciat Matula.

Eurodeputatul PDL a mai afirmat că politicile UE trebuie să vizeze creşterea capacităţii administrative a autorităţilor de la nivelul oraşelor şi sprijinirea actorilor economici şi sociali prin utilizarea eficientă a instrumentelor de inginerie financiară, aminteşte Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite