Elena Udrea: Am fost arestată pe baza unei declaraţii. În prezent, are loc o campanie împotriva politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea. FOTO Mediafax
Elena Udrea. FOTO Mediafax

Deputatul Elena Udrea a afirmat, în cursul unui interviu acordat postului Prima TV, că pentru arestarea sa preventivă a fost nevoie doar de o declaraţie, nici măcar de un denunţ, şi a criticat modul acţionează uneori reprezentanţii instituţiilor de forţă din România,

Principalele declaraţii ale Elenei Udrea: 

Daca a luat vreo dată mită

Categoric nu. Vă spun eu că nu e nimeni în această ţară care să poată susţină cu vreo dovadă că eu, Elena Udrea, am luat vreodată mită, am luat vreodată şpagă. Din păcate, astăzi eşti arestat nu în urma unui proces în care să ţi se dovedească vinovăţia, ci eşti arestat preventiv pe un simplu denunţ.

Azi poţi ajunge să fii arestat preventiv înainte de a se dovedi vinovăţia. Azi avem practica denunţurilor, uneori denunţuri care nu sunt însoţite de o minimă dovadă şi duc la arestări preventive.

Daca a dat vreodată mită 

Niciodată! Nu! O repet uitându-mă în cameră. Nu există nimeni în această ţară care a lucrat cu mine, care mă cunoaşte, măcar să poată susţine că a auzit că aş fi luat.Acum când există această ofensivă a DNA-ului împotriva unor politicieni de prim rang, evident că toţi cei din nivelul doi, din nivelul 3, care nu se simt vizaţi, pentru că nu sunt politicieni cunoscuţi, nu sunt ţinte în această campanie care a pornit un an. Toţi aceştia preferă să recunoască parţial o presupusă mită şi să spună: Da, am luat, dar am dat mai departe şi şefului meu. 

Mi se par un semn de întrebare cum s-a ajuns la acest număr de dosare. Am ajuns să am în patru-cinci luni dosare pentru fapte care ar fi fost săvârşite în urmă cu mulţi ani. 

Sunt singurul politician pe numele căruia s-au formulat şase cereri: trei de arestare preventivă, trei urmărire penală. Am fost de două ori arestată preventiv, de două ori arestată la domiciliu. Acum, sunt sub control judiciar. Am fost în acelaşi anturaj cu cei care a numit vârfurile din Justiţie de astăzi. 

Am fost arestată pe baza unui denunţ. Nici măcar denunţ. O declaraţie a unui fost angajat al ministerului, A noua declaraţie a acestuia. Pentru aceasta declaraţie am fost arestată.După părerea mea, pentru abuz în serviciu cineva nu ar trebui să fie incriminat. Oricine în această ţară poate fi acuzat în serviciu dacă lucrează la stat.

Prima întâlnire cu procurorii

O întâlnire decentă. Eu nu am dat declaraţie pentru că avocatul care a venit a cerut mai întâi să studieze dosarul. Eu eram gata să dau declaraţii de prima dată (...) Existau toate indiciile că se ţintea exact arestarea mea. Nu ştiam exact pentru ce voi fi arestată. Eu am acuzaţii formulate pe 5 februarie. Cei care au dat declaraţii au fost chemaţi atunci. 

Zece ani în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu am mers pe mesajul preşedintelui pentru o Justiţie puternică şi independentă. Există o dorinţă a unora dintre de a demonstra că nu sunt dependenţi. Era clar că unii vor încerca să arate că nu sunt dependenţi de cei care i-a numit. 

Despre binomul SRI - DNA

A fost un subiect care a devenit public. Există anumiţi lideri politici împotriva cărora sunt zeci de denunţuri la DNA, dar nici măcar nu sunt chemaţi la DNA. Apare senzaţia că unii sunt protejaţi

De la puşcărie veneam fără cătuşe până la Poliţia Capitalei, iar de la Poliţiei Capitalei până la DNA veneam în cătuşe. Nu era normal. Nu prezentam pericol. Conform jurisprudenţei CEDO nu se pun cătuşe unei persoane care nu prezintă pericol.

Despre evoluţia politică

Ştiam că angajarea în cursa pentru preşedinţie va duce la această arestare. Dacă a fost destinul meu ca după două luni de la candidatură să ajung în puşcărie, asta e. Îmi asum. Eu am făcut politică din pasiune. 10 ani nu am avut viaţă personală, am făcut doar politică. Am putut să mă ţin de proiectul meu aşa cum s-a întâmplat. Am plecat de la consilier municipal la candidat pentru preşedinţia României.

Mulţi parlamentari au zis că nu mai candidează pentru că le este frică pentru faptul că o singură declaraţie îi poate aduce spre închisoare. Avem o clasă politica care în prezent tremură de frică. E o campanie acum împotriva politicienilor. Nu cred că acest lcuru ar trebui să ne bucure. Să ne gândim cine vor veni în jurul lor. Tot oameni vor veni, doar nu o să vină de pe Marte. 

Cred că trebuie întărit rolul Parlamentului şi să avem grijă cum umblăm cu anumite instrumente, cum este acest instrument al arestării preventive.

Despre arestul din Poliţia Capitalei

Eu eram pregătită pentru închisoare, pentru arest, dar nu vizitasem niciodată un asemenea loc. Nu se compară cu ceea ce ar trebui să fie un arest. Acolo ajungeau nu numai oameni politici, ajungea şi oameni simpli. Condiţiile acelea sunt inumane, de natură să te facă să spui orice. Unii au spus tot ce li s-a indicat pentru a scăpa de acolo.

Mulţi au spus lucruri neadevărate pentru a nu ajunge acolo sau pentru a scăpa de acolo, Sunt condiţii improprii. La un moment s-a iscat un scandal după am spus ce se întâmplă acolo. A venit Avocatul Poporului (...) Când iese de acolo (n.r.-din închisoare) omul ar trebui să fie mai bun, dar eu vă spun: un om cât de cât de o condiţie socială normală şi care are o familie care îl sprijină, iese de acolo marcat pe viaţă. Nu cred că mai este bun de ceva pentru societate. Restul, care sunt obişnuiţi a face fapte penale, ies de acolo profesionalizaţi. Ies mai infractori decât sunt.

Despre cele 72 de zile în puşcărie 

Am intrat acolo neştiind când ies. Am stabilit dinainte situaţia cu familia: cheltuieli, leasinguri. Nu m-am gândit că pot să ies de acolo într-un termen rezonabil. Dar, am văzut că sunt şi judecători curajoşi care se uită bine ce este în dosar. La ultima şedinţă a fost din partea fiecărui avocat, a fiecăruia dintre cei acuzaţi, toată lumea a vorbit argumentat şi toată lumea  ascultat.

Eu cred că orice magistrat când are în faţă o apersoană arestată preventiv cu cătuşe, e mult mai atent, mai uman. Dacă ţii un om în arest preventiv, unui judecător îi va fi mai greu să-l considere nevinovat, pentru că a fost în arest. Cum justifici acel arest. 

Îşi trebuie foarte mult curaj să te opui presiunii opiniei publice, dar şi altor tipuri de presiune. Clasei politice îi este frică, jurnaliştiii abia mai deschid gura. Uneori, chiar şi judecători este o teamă. 

Momentul cel mai greu a fost când la vizită, cred că la prima vizită, au venit prietenii şi mama. Am încercat să-i explic, să o pregătesc. 

Despre prieteni

Am prieteni la fel de mulţi ca şi înainte, minus câţiva care sunt implicaţi în dosarele mele. În afară de un caz, două, aceiaşi prieteni. 

Despre încrederea în instituţii

Da, cred. Am luptat pentru aceste instituţii, pentru independenţa lor şi forţa lor. Am fost printre cei care s-au luptat zece ai pentru forţa lor. Totuşi, uneori sunt conduse de oameni care au agenda lor. Cred şi în DNA. 


În prima ediţie din cel de-al doilea sezon „Dosarele DNA“, Marius Saizu o are invitată în studioul Prima TV pe Elena Udrea, deputat şi fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Fostul candidat la funcţia supremă în stat vorbeşte, într-un interviu în exclusivitate, despre dosarele în care este anchetată de DNA şi despre cele 72 de zile petrecute de arest. Elena Udrea a mărturisit pentru echipa emisiunii că ştia că va ajunge în spatele gratiilor, chiar dacă ea se consideră nevinovată, si de aceea când a ajuns la audieri era pregătită pentru a merge în arest.

Aflaţi cum au decurs pentru Elena Udrea cele 72 de zile petrecute în arest preventiv şi dacă mai are încredere în justiţie şi în DNA astăzi de la ora 21:00, la Prima TV sau pe www.adevarul.ro, urmărind principalele declaraţii ale fosylui ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite