Eduard Hellvig, propus pentru şefia SRI: „Priorităţile sunt combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţii de apărare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eduard Hellvig, propus la şefia SRI FOTO Adevărul
Eduard Hellvig, propus la şefia SRI FOTO Adevărul

Europarlamentarul Eduard Hellvig, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii, în locul lui George Maior, a publicat un text pe Facebook în care vorbeşte despre priorităţile sale în fruntea SRI.

„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcţia de director al Serviciului Roman de Informaţii. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate.
Interesul naţional înseamnă, în actuala etapă a democraţiei româneşti şi conform voinţei cetăţenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanţei - în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar şi al unui context regional tensionat“, a arătat Hellvig, într-o postare publicată pe contul său de Facebook.

El s-a angajat să lupte pentru combaterea corupţiei şi pentru dezvoltarea mecanismelor de apărare a statului.

„Drept urmare, consider esenţiale două coordonate de acţiune: combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.Ţin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democraţie funcţională are resorturile necesare pentru ca statul şi propriii cetăţeni să se afle întotodeauna de aceeaşi parte a baricadei. Cu o condiţie: ca toate instituţiile să acţioneze conform regulilor democraţiei şi ale societăţii deschise“, a conchis Hellvig.

La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat, joi, că liberalii vor vota în Parlament propunerea lui Eduard Hellvig pentru şefia Serviciului Român de Informaţii, făcută de preşedintele Klaus Iohannis, menţionând că nominalizarea pune capăt situaţiei de interimat şi întăreşte autoritatea Serviciului.

”Propunerea făcută de preşedintele României are menirea de a pune capăt unei situaţii de interimat la SRI şi de a întări autoritatea unei instituţii care a fost supusă mai multor atacuri politice în ultima perioadă. Eduard Helvig are o serioasă activitate publică, corectă şi necontroversată, iar nominalizarea sa va fi susţinută de către PNL în Parlament”, spune copreşedintele PNL, într-un comunicat.

”Ne aflăm în faţa unei proceduri normale, în care, conform Constituţiei, Parlamentul este chemat să numească, la propunerea Preşedintelui României, un director de serviciu de informaţii. În spiritul şi litera legilor şi ale Constituţiei României, cât şi prin natura valorilor pe care le promovează, Partidul Naţional Liberal consideră că este absolut firesc ca din partea Preşedintelui României să vină o propunere civilă pentru conducerea Serviciului Român de Informaţii”, mai susţine Gorghiu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a trimis propunerea către Parlament, unde urmează să fie luată în discuţie de către conducerea celor două Camere. Cel mai probabil săptămâna viitoare va avea loc şi audierea în comisii, a declarat pentru "Adevărul" deputatul UNPR Liviu Codîrlă, membru în Comisia de control a SRI. Întrebat dacă UNPR îl susţine pe Hellvig, parlamentarul a răspuns că "s-a ajuns la un acord, dovadă că Iohannis a anunţat numele lui Hellvig după consultările cu partidele".

Citeşte şi:

Iohannis l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la şefia SRI, dar PSD are ultimul cuvânt. Hellvig: Sper că Parlamentul mă va considera potrivit

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, pe locul lăsat liber de George Maior. Eduard Hellvig este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui, însoţindu-l pas cu pas în campania electorală. Pentru a ajunge la conducerea SRI, Hellvig trebuie să mai treacă de votul Parlamentului, adică de majoritatea PSD.

Surse: UNPR îl susţine pe Eduard Hellvig la şefia SRI. Ponta: Decidem la partid

Partidul vicepremierului Gabriel Oprea, UNPR, va susţine în Parlament numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI, potrivit unor surse citate de B1 TV.

Udrea şi Băsescu sar la gâtul lui Iohannis pentru numirea lui Hellvig la şefia SRI: Este omul lui Voiculescu

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi fosta sa colaboratoare Elena Udrea, aflată acum în arest la domiciliu, au criticat vehement numirea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI, pe motiv că acesta ar fi „omul lui Voiculescu”.

Klaus Iohannis, la Digi 24: Domnul Coldea rămâne adjunct al SRI. Nu există din partea mea o intenţie de schimbare bruscă

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi seară, într-un interviu pentru Digi 24, despre numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI, dar şi despre actualul director interimar al serviciului, Florian Coldea. Totodată, şeful statului a criticat Guvernul pentru proiectul de Cod Fiscal şi a vorbit despre schimbarea majorităţii parlamentare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite