Dragnea: S-ar putea să fie nereguli la Guvern şi Iohannis să tragă de timp pentru acoperirea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi seară, la Antena 3, că preşedintele Klaus Iohannis a amânat numirea unui prim-ministru până după Crăciun fie pentru a încurca implementarea măsurilor fiscale promise de social-democraţi în campania electorală, fie pentru a încerca „acoperirea unor nereguli” ale precedentului executiv.

„Oamenii aşteaptă firesc un Guvern nou, iar Iohannis trage de timp cu instalarea lui şi nu are de ce. Poate o face ca să nu putem implementa măsurile fiscale pe care le-am anunţat, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie” a declarat preşedintele PSD.

„S-ar putea să fie multe nereguli la actualul Guvern şi se încearcă acoperirea acestora” a mai declarat Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat că ideea de a o propune prim-ministru pe Sevil Shhaideh i-a venit în campania electorală, iar acesteia i-a spus luni, când a chemat-o la el acasă, împreună cu soţul. Dragnea a susţinut că nu a mai spus nimănui şi că dacă ar fi făcut public numele "până acum vedeam reporteri prin Siria printre bombe, spunând că soţul ei este şeful serviciilor secrete ale lui Bashar Al-Assad".



EXCLUSIV „Nimic nu se întâmplă în Siria”, susţinea, în 2012, Akram Shhaideh, soţul premierului desemnat al României

Liviu Dragnea a afirmat că s-a gândit la Sevil Shhaideh pentru postul de prim-ministru încă de la începutul campaniei electorale, însă nu i-a comunicat acest lucru. Preşedintele PSD a susţinut că a luat în considerare posibilitatea deoarece ştia de existenţa Legii 90/2001 care ar putea să-l împiedice să ceară funcţia de prim-ministru pentru sine. 

Un alt argument a fost colaborarea de 15 ani pe care a avut-o cu Shhaideh în structurile asociative ale administraţiei locale. ”Este între noi o încredere pe care nu o mai poate rupe nimeni, niciodată, pentru nimic. Între noi n-a fost o relaţie de şef-subaltern, ci o relaţie de camarazi care muncim din greu zile şi nopţi”, a spus Dragnea.

Preşedintele PSD a explicat apoi circumstanţele în care i-a propus lui Sevil Shhaideh să preia conducerea viitorului guvern al PSD. ”Am aşteptat până duminică, când am văzut că Avocatul Poporului nu a atacat legea (Legea 90/2001 - n.red.). Am sunat-o duminică după-amiază şi am rugat-o să ne vedem luni. A venit acasă la mine, cu soţul, i-am spus. În final, a fost de acord, categoric asigurând-o de tot sprijinul meu şi implicarea mea”, a spus Dragnea.

El a spus că a trebuit să păstreze discreţia asupra intenţiei sale deoarece, în caz contrar, Sevil Shhaideh ar fi fost supusă unui dur atac mediatic. ”Dacă pronunţam acest nume până acum, vedeam reporteri prin Siria, printre bombe, spunând că soţul ei e şeful serviciilor secrete ale lui Bashar al-Assad”, a apreciat social-democratul. Senat: Dragnea şi-a pus omul la Comisia Juridică Senatul a votat, joi, componenţa şi conducerile celor 22 de comisii permanente, cele mai multe, 11, revenind PSD, cinci la PNL, două la ALDE, două la USR şi câte una la PMP şi UDMR. Astfel, Comisia Juridică va fi condusă de către Carmen Daniela Dan, fosta prefectă a judeţului Teleorman, tot un om de încredere a lui Liviu Dragnea, ca şi Seviul Shhaideh. Daniela Dan este absolventă a Facultăţii de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti şi a terminat masteratul în Managementul Afacerilor Publice Europene din cadrul Academiei de Studii Economice. A fost consilier juridic timp de opt ani în Consiliul Judeţean Teleorman. Citeşte şi: Dragnea, după acuzele că soţul lui Shhaideh este susţinătorul lui Assad: Serviciile să aibă o poziţie clară. Altfel, o să consider că zvonurile pleacă de la ele

Dragnea a mai spus că este convins că miercuri, după ce i-a făcut propunerea, preşedintele Klaus Iohannis "era hotărât" să o cheme pe Sevil Shhaideh şi să anunţe că o va desemna premier, dar s-a răzgândit după consultările de joi cu Traian Băsescu, care "a venit şi i-a lăsat în mod misterios nişte informaţii".

Shhaideh va rămâne prim-ministru până „în momentul în care va obosi”

Preşedintele PSD a mai afirmat că Sevil Shhaideh va rămâne prim-ministru ”până în momentul în care va obosi”, caz în care o va înlocui el, însă a apreciat această variantă ca improbabilă, întrucât Shhaideh are "o putere de muncă mare", iar el o va susţine. ”Eu nu-mi bat joc de Sevil”, a spus Dragnea.

Întrebat la ce s-a referit când a spus "ne vedem în altă parte" dacă preşedintele nu va accepta propunerea ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru, Liviu Dragnea a răspuns: "În primul rând la Curtea Constituţională. Am spus că voi utiliza toate mijloacele constituţionale şi legale. Şi am mai spus ceva în noaptea alegerilor - votul pe care l-am primit nu-l voi vinde, nu-l voi da cadou, nu-l voi tranzacţiona şi nici trăda".

Liderul PSD a afirmat că guvernul Shhaideh nu va avea fixat dinainte un mandat cu o durată redusă. ”M-aţi întrebat cât va sta Sevil Shhaideh prim-ministru. Va sta până în momentul în care va obosi. Dacă va obosi, o să merg eu. Dacă nu va obosi, ceea ce este foarte probabil, o să stea acolo patru ani”, a declarat Liviu Dragnea.

El a a avertizat că guvernul PSD va fi unul cu o activitate susţinută pentru a respecta programul de guvernare cu care partidul a câştigat alegerile. ”Ritmul acestui guvern va fi infernal, prin programul pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire. Nicio guvernare nu a avut ritmul pe care eu îl voi imprima acestei guvernări”, a spus Dragnea arătând că programul PSD conţine şi termene de implementare a unor măsuri.

Dragnea a dat asigurări că guvernul Shhaideh va avea susţinerea sa categorică. ”Ştiu capacitatea de muncă a lui Sevil Shhaideh. Nu-i mai mare ca a mea, dar e a doua după mine. Dacă ea va rezista, eu o voi susţine până la finalul mandatului. Eu nu-mi bat joc de Sevil, nu-mi bat joc de Guvern. Din partea mea, are susţinere totală”, a conchis Dragnea.

Întrebat de reacţie a avut Sevil Shhaideh în momentul în care i-a propus să fie premier, Dragnea a spus că aceasta s-a aşezat pe scaun. "Sevil este foarte emotivă. Sigur, şi-a revenit. Nu i-am propus să fie secretar de stat, ci i-am propus să conducă administraţia din România. Şi Sevil mai ştie cum se lucrează cu mine. Este încărcată cu responsabilitate şi ştie cât de greu va fi", a afirmat liderul PSD.

El a mai spus că s-a întâlnit cu Sevil Shhaideh şi în acestă seară, cei doi discutând pe tema bugetului pe anul 2017. "Uitasem să îi spun că vrem să introducem o măsura importantă pentru milioane de români", a spus Dragnea, precizând că vrea să cuprindă în buget măsura deducerii din impozitul pe venit a costurilor celor care au abonamente în reţeaua privată de sănătate.

Despre soţul lui Shhaideh: „Este cetăţean român, verificat şi răsverificat”

Şeful PSD a comentat şi informaţiile apărute în presă, joi, conform cărora soţul lui Sevil Shhaideh - fost angajat al Ministerului Agriculturii din Siria - este susţinător al preşedintelui sirian Bashar al-Assad în conflictul din ţara arabă.

„Acest om a lucrat în Ministerul Agriculturii din Siria ca cercetător, şi a fost un cercetător agronom foarte bun” a declarat Dragnea despre Akram Shhaideh.

Liviu Dragnea a comentat şi informaţiile conform cărora Akram Shhaideh este implicat în afaceri imobiliare în Siria, susţinând că soţul propunerii de premier al social-democraţilor a făcut doar tranzacţii obişnuite, cumpărând două apartamente în Latakia şi Damasc, şi ulterior parterul celui din Damasc, după ce proprietarul a plecat din ţară în 2013.

„Omul este cetăţean român; ca să primeşti cetăţenia eşti verificat şi răsverificat” a punctat liderul social-democraţilor.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite