De ce s-a despărţit Andreea Marin de iubitul turc

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate să-mi explice cineva de ce am senzaţia că sunt păcălit cu noua Constituţie ? De ce mi se pare că pe politicienii care lucrează la modificarea şi, chipurile, modernizarea ei îi doare în bască şi de ţară şi de noi ? Explicaţi-mi de ce cred asta, când şedinţele comisiei care meştereşte la noua Constituţie sunt publice...

Practic, prin intermediul presei, noi, poporul, auzim tot ce se discută acolo. Aşa am aflat, de exemplu, că vom avea din nou o stemă pe steag. Ca să aibă viitorii revoluţionari ce să decupeze. Sau că familia este formată din El şi Ea. Sau am aflat că procurorii, magistraţi de felul lor, adică independenţi, pot fi chemaţi la raport de parlamentari, ca să dea socoteală. Pentru ce ? Pentru ce vor considera parlamentarii de cuviinţă. Credeţi cumva că vor fi întrebaţi despre eventuale abuzuri la adresa cetăţenilor simpli ? Eu nu cred. Vor fi chestionaţi fix în legătură cu anchetele care îi privesc pe ei, pe politicieni.

N-am auzit, în schimb, ca la comisia aia de modificare a Constituţiei să se vorbească despre o măsură de modernizare a statului. Una care să-l facă mai eficient. Una care să reducă, de exemplu, birocraţia,  şi care să mai elimine din posturile de vătafi ai statului. Din contră, se înfiinţează posturi noi: guvernatori şi consilieri regionali. Adică un fel de voievozi bugetari plătiţi tot de noi, talpa ţării. Au băgat în noua Constituţie că România este organizată în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. Adică e musai să avem regiuni, chiar dacă tot ce am înţeles din chestiunea asta până acum e că nişte baroni locali vor să conducă nişte teritorii mai vaste decât actualele judeţe. Îmi pare rău pentru eventualele bune intenţii din spatele regionalizării, dar asta s-a înţeles. Că baronul Marian Oprişan se bate cu baronul Nicuşor Constantinescu pentru postul de voievod al regiunii sud-est.

Liviu Dragnea, creierul comisiei care împarte România în voievodate, ne-a anunţat că până la sfârşitul anului vom avea legea regionalizării şi că, în primă fază, şefii regiunilor vor fi votaţi de aleşii locali. Nu de noi, de popor. Noi abia prin 2016 vom putea să ne exprimăm punctul de vedere. Şi ne temem, pentru că experienţa ne arată că un baron înfipt în funcţie nu mai poate fi clintit de acolo nici cu buldozerul. Ne-a mai spus Dragnea că legea regionalizării va fi adoptată rapid după ce se votează noua Constituţie. Adică mergem noi ca fraierii, votăm că România e organizată în regiuni, dar ce anume sunt alea, vom afla mai târziu.

Pentru ca ruptura de popor să fie şi mai mare, politicienii au hotărât să schimbe şi legea referendumului. Conform acesteia, dacă 30 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne, referendumul e valid. Mă întreb cum or fi calculat procentul ăsta ? Au aproximat cam câţi oameni din zonele sărace sunt mânaţi la vot de baronii locali ? Când văd toate astea nu am cum să nu fiu suspicios. Constituţia, aşa cum se întrevede acum, nu va fi nouă, ci doar modificată în punctele de care politicienii sunt direct interesaţi. Am senzaţia că noi nu contăm în toată discuţia asta. Politicienii fac o Constituţie neinteresantă pentru publicul larg. Au modificat şi legea referendumului ca să se asigure că, oricât de proastă va fi, Constituţia asta va trece şi, astfel, îşi vor perpetua puterea mulţi ani de acum încolo. În timpul ăsta noi dormim în papuci, preocupaţi de câte perechi de şosete are Gigi Becali în puşcărie, de cum arată chiloţii Cruduţei şi de ce s-a despărţit Andreea Marin de iubitul turc.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite