Dan Barna, desemnat candidatul USR la prezidenţiale: În turul doi românii vor putea opta între Iohannis şi candidatul USR-PLUS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Octav Ganea
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul USR Dan Barna a fost desemnat sâmbătă, la Congres, candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Barna a obţinut 324 de voturi.

GALERIE FOTO

Ceilallţi aspiranţi la acest statut au fost Mihai Goţiu (134 de voturi), Dumitru Stanca (5 voturi) şi Dragoş Dinulescu (3 voturi).

Urmează ca şi partenerii de alianţă ai USR, PLUS, să îşi desemneze candidatul la Preşedinţie şi la Primăria Generală, apoi fiind luată decizia finală cu privire la candidaturi.

„Am mai facut am mai făcut încă un pas în obiectivul Alianţei USR-PLUS 2020 de a guverna împreună. Au fost patru colegi în cursă, în urma rezultatelor USR m-a mandatat pe mine să reprezint acest partid. Este un rezultat care confirmă eforturile de doi ani de când conduc acest partid de a ne dezvolta şi de a creşte”, a declarat Dan Barna.

Acesta a explicat apoi că în alegerea candidaţilor în tandem pentru preşedinte-premier, USR şi PLUS folosesc acelaşi mecanism ca şi la alegerile europarlamentare şi că în următoarele două săptămâni se va şti cert care este reprezentantul alianţei pentru următorul scrutin.

Întrebat despre criteriile negocierilor între cele două formaţiuni, Barna a precizat că obiectivul principal este guvernarea în 2020. „Suntem pe un acord formal în cadrul negocierilor pentru un tandem: unul va fi candidatul la preşedinţie, altul la premier. Miza acestor discuţii cu PLUS este să construim un scenariu funcţional pentru România”, a mai declarat preşedintele PLUS.

Cât despre relaţia cu PNL, Barna a relatat că este una firească şi că „românii vor putea să aleagă candidatul PNL sau candidatul USR-PLUS. Ăsta este obiectivul cel ma interesant pentru România. Şansa ca în turul 2 să poţi opta între candidatul USR-PLUS şi Iohannis”, a adăugat acesta.

Barna a mai explicat jurnaliştilor că în momentul de faţă nu discută despre o fuziune între USR şi PLUS şi s-a ferit să dea un răspuns dacă în cazul în care va ajunge în turul 2, formaţiunea va miza sau nu pe electoratul PSD.

Alesul USR la prezidenţiale a vorbit şi despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru funcţia de primar al Capitalei şi a ezitat să ofere un răspuns concret, precizând că „vom avea mai multe sondaje. Poziţia USR este foarte deschisă, candidatul cu cele mai mari şanse va avea sisţinerea noastră”.

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce îşi va desemna în două săptămâni, prin votul tuturor membrilor, atât candidatul la alegerile prezidenţiale, cât şi la Primăria Generală a Capitalei. Apoi, împreună cu USR, vor fi decişi candidaţii pentru funcţiile de preşedinte şi de prim-ministru, el declarându-se pregătit să îşi asume oricare dintre funcţii.

Citeşte şi:

VIDEO Meciul Simonei Halep, proiectat la Congresul USR. Dan Barna, ales candidat la prezidenţiale. „USR nu va deveni nici PSD, nici PNL“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite