VIDEO Cristian Diaconescu la Adevărul Live - "Mi se pare incredibil că Leancă vine la Bucureşti şi-l atacă pe preşedinte, după cât ajutor politic a primit de la el"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul Live de la ora 11 i-a avut în studio-ul nostru pe consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu. El a discutat cu jurnaliştii Adevărul, Dan Marinescu şi Cristian Unteanu şi cu senior editor-ul "Foreign Policy", Oana Popescu.

Cristian Unteanu: "De la bucuria Acordului de Asociere, de la poziţia spectaculoasă a preşedintelui României, care vorbea pentru prima dată după 1989 despre posibila unire între România şi Moldova, acum Moldova transmite un alt semnal. De ce? Nu ştiu dacă Moldova în întregul său, ci cel care reprezintă vocea autorizată, prim-ministrul".

Oana Popescu: "Aceasta nu e o modificare de poziţie. Dintre cele două state, noi suntem incoerenţi. Moldova a spus mereu prin vocile sale oficiale, mă refer la perioada post-Voronin, că direcţia ei este una europeană. Nu s-a spus că Republica Moldova intenţionează să aibă un destin de uniune cu România.

În acelaşi timp din partea României a existat o constanţă privind politica faţă de Moldova, prin care noi am susţinut aderarea Moldovei la UE şi întâlnirea cu cealaltă parte a poporului român în UE, unde nu mai există graniţe. Schimbarea a avut loc strict de partea preşedintelui Băsescu. Din punctul meu de vedere, poziţia preşedintelui a fost o enormă prostie. A vulnerabilizat în mod semnificativ poziţia României faţă de Moldova în plan european. Imediat după summitul de al Vilnius, preşedintele Băsescu vine şi spune: România nu crede în destinul european al Moldovei pentru că vine cu o propunere alternativă"

Cristian Unteanu: "O soluţie alternativă ar fi apropierea Moldovei de Federaţia Rusă, iar soluţiile de pe masă sunt cele ca Moldova să fie pe drumul european?".

Oana Popescu: "Cred că niciodată faţă de acest spaţiu, nu trebuie să excludem nimic. Mi se pare puţin probabil ca Moldova să se apropie în vreun fel de Federaţia Rusă şi nu ar fi o soluţie. Nu aş spune Moldova singură către UE. Aş spune Moldova cu sprijinul României şi al statelor membre. Ce cred eu că este important în acest moment este ca România prin prisma experienţei, să ţină cont de cât de dificil şi de lung va fi drumul Moldovei către UE şi să încerce să sprijine Chişinăul, în niciun caz să-i genereze tensiuni suplimentare.

Cred că este regretabil că România dă dovadă de un tip de incoerenţă şi imprevizibil în politica externă, mai ales pe un dosar atât de important ca Moldova. Pe de-o parte iese Traian Băsescu cu această declaraţie din senin, fără nicio consultare cu partenerii din UE şi NATO, cărora le spunea că un stat membru intenţionează să se unească cu un stat nemembru, care are trupe străine pe teritoriu, care are un conflict îngheţat pe teritoriul său. Aş fi curioasă dacă Băsescu se referea la unire inclusiv cu Transnistria şi asumarea conflictului sau cu ruperea Transnistriei de Republica Moldova. Dacă se referea la respectarea la integralitatea teritorială a Moldovei, sunt curioasă cum am fi gestionat noi soarta a 300.000 de ruşi şi ucrainieni care se află acum pe teritoriul Transnistriei".

---

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu, despre relaţiile dintre România şi Moldova 

Cristian Unteanu: "Îmi amintesc când cancelarul Kohl spunea că Germania este o singură ţară. Unde Oana Popescu a punctat foarte bine - primul element, domnule Cristian Diaconescu, este acela al modului cum preşedintele Băsescu a ieşit cu acest mesaj. Mesaj care a luat prin surprindere pe toată lumea".

Cristian Diaconescu: "De regulă îmi aleg cuvintele. Începem discuţia relativ al Moldova centrându-ne pe ce ar fi făcut sau nu preşedintele Băsescu. Este şeful şi dumitale doamna Popescu. Îţi trebuie tupeu şi aroganţă să crezi că mesajul preşedintelui este ca Moldova să nu intre în UE. Plec de la această premisă tocmai pentru că, măcar din minim bun simţ, informaţiile pe baza care preşedintele face nişte afirmaţii pe care le ştie a fi sensibile sunt mai profunde decât le putem înţelege unii dintre noi".

Oana Popescu: "Înţeleg că ne ducem în altă zonă...".

Cristian Unteanu: "Aţi spus, nu este de conceput că preşedintele unei ţări membre UE şi NATO poate lansa un mesaj fără a se gândi la consecinţe. Pe ce tip de informaţie şi coordonări externe şi-a bazat afirmaţia preşedintele?"

Cristian Diaconescu: "Foarte multe detalii nu pot da. Afirmaţiile au fost făcute în cele 48 de ore ante şi post summitul de la Vilnius. În acel moment, lumea a văzut că un stat foarte relevant, cum a fost Ucraina, şi-a schimbat fundamental poziţia, a înfruntat un milion de oameni de stradă şi cu toate acestea a mers înainte. Dacă cineva îşi imaginează că Moldova trebuia suspendată în acele momente între mari plăci tectonice, este cel puţin naiv. Ceea ce a spus preşedintele Băsescu, dacă nu facem o lectură reducţionistă, a fost un act de mare curaj. Partenerii strategici ai României nu au făcut nicio afirmaţie, nu au reacţionat. Nu s-a făcut pentru că cineva ar fi meritat o mare favoare, ci pentru că li s-a explicat de către preşedinte cum s-a jucat. Nu pot să zic că ne-au lăsat singuri, dar au privit prudent la evoluţii"

---

Cristian Unteanu: "În schimb, a ieşit domnul Leancă".

Dan Marinescu: "L-am avut invitat pe preşedintele Băsescu şi cred că am obţinut nişte clarificări. Eu voi spune lucrurile mai tranşant. Nu numai că nu au reacţionat ţările occidentale în ideea de a ne tempera, dar nu a reacţionat nici Rusia, care până acum la orice ieşire de tipul asta ne taxa imediat.

L-am întrebat pe preşedinte aici în studio dacă la nivelul acesta foarte înalt Rusia a acceptat plecarea Moldovei spre UE. L-am întrebat direct pe preşedintele, iar el mi-a răspuns că iarna asta Republica Moldova nu va avea probleme cu gazele şi curentul din Rusia. Mi se pare un răspuns cât se poate de clar. Domnul preşedinte a continuat că preocupările Rusiei sunt punctuale şi legate de Transnistria.

Cred că mi-e destul de clar ce se întâmplă. Domnul Diaconescu avea dreptate. Preşedintele nu poate vorbi aşa, doar din raţiuni de politică internă. Evident că are o temă de campanie electorală, această unire cu Moldova. Mişcarea Populară e condusă de Eugen Tomac din Moldova. Va face şi asta. Nu cred că-şi permitea să se arunce în asemenea afirmaţii, fără să ştie că la nivel global nu s-a dat undă verde. S-au ridicat nişte restricţii, ca să zic aşa. Mai marii zilei nu se mai opun chestiunii"

---

Oana Popescu: "Nu cred că Băsescu trebuia să intre public vorbind de un proiect de ţară. Cred că ne vulnerabilizează în viitor, cu dreptul internaţional în mână, iar acesta e o chestiune din ce în ce mai interpretabilă la nivel internaţional. Când noi ne pronunţăm asupra intenţiilor noastre asupra unui stat suveran, în ciuda declaraţiilor administraţiei de acolo, nu cred că ne face bine când la rândul nostru vom avea nevoie să ne apărăm cu dreptul internaţional în mână".

Cristian Unteanu: "Să rămânem la ideea repercusiunilor posibile. Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, Moldova rămâne singura mare reuşită în această graniţă de est. Georgia e o altă poveste şi puţin mai departe. Din zona strategică - Belarus-Moldova, acesta este singurul succes".

Cristian Diaconescu: "Înainte să mă refer la parteneriat, trebuie să spun două lucruri. Termenii şi conceptele contează enorm. Deosebit de Leancă, domnul Băsescu nu consideră că Moldova a început cu pactul Ribbentrop-Molotov. Este evident, aşa cum moldovenii în 98-99, când au parafat un tratat între România şi Moldova, au recunoscut - avem un spaţiu comun identitar, care nu pot fi negate de nimeni. Această exprimare, de-o parte şi de alta a Prutului, pe care a folosit-o şi Ponta şi Leancă, acest spaţiu comun se recunoaşte, va exista şi când anumite atitudini sau politicieni vor dispărea. Preşedintele a vorbit de un popor care va fi în mod categoric parte a Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbesc că a vorbit de premisa decenţă - când voinţa populară va exista de partea cealaltă a Prutului, lucrul va fi mai simplu. Preşedintele nu poate merge împotriva poporului. Un preşedinte nu poate merge împotriva acestui spirit.

Al treilea lucru pe care vreau să spun - se pune un accent în România în ceea ce priveşte aspectele de legalitate şi frontiere. Nu l-aţi auzit pe preşedinte să spună că România trebuie să unească Moldova sau să scoată Moldova dintr-o anumită situaţie şi să o aducă aici. Ideea că se încalcă actul final de la Helsinki se aude doar la Bucureşti şi la Moscova. Preşedintele a vorbit de o dorinţă populară".

Dan Marinescu: "Preşedintele a spus clar că unirea nu se va face cu armata şi a mai spus că este un proces firesc pe care numai cele două populaţii îl vor face".

---

Cristian Diaconescu: "Îl ştiu pe Leancă de vreo 20 de ani. Am fost colegi. Indiferent de faptul că studiase la Moscova şi fusese diplomat al URSS, a venit dând semnele unei persoane cu care se poate coopera. De-a lungul anilor am avut zeci de întâlniri. M-aş fi aşteptat de la aproape oricine, dar să vii tu la Bucureşti, Iurie Leancă şi împreună cu Victor Ponta să-l ataci pe preşedinte, după ce cu o seară înainte de Vilnius a venit la Cotroceni şi a cerut sprijinul Traian Băsescu. Leancă ştie foarte multe lucruri - cât ajutor politic a primit de la Traian Băsescu. Să vii tu aici şi să mulţumeşti de 100 de ori pentru 20 de milioane de euro pe care oricum trebuia să-i dăm pentru că odată ce intri în UE trebuie să-ţi asociezi o ţară sau alta cu diferite proiecte de sprijin. România, în mod natural, şi-a asociat Moldova. Gestul e bun, dar nu extraordinar. Să vii aici şi să spui de o atitudine greşită a preşedintelui Băsescu, mi se pare incredibil".

Oana Popescu: "Cred că pericolul Moldovei este să împărtăşească soarta de a rămâne într-o zonă gri. Nu cred că vorbim de asta. Cred că problemele interne ale Moldovei sunt mult mai uşor de rezolvat decât cele ale Ucrainei. În consecinţă, cel mai important lucru în momentul de faţă este ca Republica Moldova să fie sprijinită din toată părţile. Cred că din ce spunea şi domnul Diaconescu se desprinde o concluzie clară - politizarea fie la Chişinău, fie la Bucureşti nu poate decât să dăuneze. Faptul că premierul Ponta, alături de omologul de la Chişinău, l-a atacat pe preşedinte, e neinspirat. La fel de neinspirat ca şi gestul lui Traian Băsescu, în condiţiile în care sondajele de la Chişinău arată că nu există apetenţă pentru unire". 

---

Cristian Unteanu: "Această categorie intermediară, nici în UE, nici cu UE, ar putea să nu convingă lumea"

Cristian Diaconescu: "De la lansarea Parteneriatului Estic, nemulţumirile celor şase state au fost mari. Statele voiau să fie tratate cu reciprocitate, într-un raport de antecameră. Ideea că Moldova se asocia cu Ucraina, Belarus sau Armenia, a fost primit cu reticenţă la Chişinău.

Legat de capacitatea României de a proiecta vocaţia europeană spre Est, noi facem o diferenţă între pro-europenism şi pro-românism. Să nu creadă cineva că un sprijin european pentru Moldova, ar fi filtrat de o atitudine naţionalistă. Aspectul naţional care ţine de identitatea comună, ţine de vocaţia pro-românească de la Chişinău. Aspectul proeuropean este o aspiraţie imediată. Este ceva pe care România şi Moldova trebuie să îl realizeze".

Cristian Unteanu: "Există o chestiune care ar putea să pună la îndoială drumul european al Moldovei în următorul an? Fiecare dintre statele membre ale Parteneriatului Estic avea o listă de priorităţi. Primul punct era liberalizarea vizelor. Dacă nu se dă drumul la acest proces până în campanie, care vor fi consecinţele?".

Dan Marinescu: "Este lucrul concret care se poate întâmpla imediat apropo de Uniunea Europeană - asta ar putea simţi moldovenii din asocierea cu UE. Asta a fost şi la noi. Cu toţii ne-am bucurat când s-au ridicat vizele. Părea un succes al guvernului Năstase, iar în 2000 a pierdut alegerile. N-aş miza pe treaba asta."

Cristian Diaconescu: "Este un deziderat pe care statele estice îl discută cu Uniunea Europeană. Rusia, în relaţia de parteneriat cu UE, are tema vizelor pe primul loc. Din fericire pentru Republica Moldova, a intrat în zona deciziei politice această hotărâre. Din nefericire, există o serie de state membre care se gândesc la tot felul de bariere, inclusiv pentru România, privind liberalizarea pieţei de muncă, darămite pentru Moldova. Pare-se că Uniunea Europeană e ceva mai conştienţă de consecinţele unei absenţe a furnizării unor proiecte pozitive. După experienţa Ucrainei, UE este un pic mai atentă".

---

Cristian Unteanu: "Cum vi se pare posibil de definit în dimensiunea Moldova, România şi unei trilaterale - Bucureşti, Chişinău şi Bruxelles.

Dan Marinescu: "Vreau să vă spun că imediat la începutul anului viitor vom avea un serial numit Adevărul despre Unirea cu Republica Moldova. Am avut o echipă de jurnalişti în Moldova, au ajuns în Transnistria. Au fost în şcoli şi în licee, inclusiv la Tiraspol şi cred că vom avea şi un film documentar. Vom avea o imagine foarte exactă a ceea ce se întâmplă acum în Moldova şi cum e văzută chestiunea.

Din ce am vorbit eu cu cei care au fost acolo, Elena Dumitru, Cristian Delcea şi Alex Varninschi, situaţia e împărţită. Oameni care vor unirea, oameni care vor UE, oameni care vor asociere cu Rusia. Lucrurile sunt complexe acolo. În 2014 ţine de noi cum vor evolua lucrurile în Moldova. De noi, de România ţine.

Apropierea de România şi Uniunea Europeană pentru Moldova ţine de economia. Creşterea nivelului de trai al oamenilor de acolo, îi poate face să meargă într-o direcţie sau alta".

Cristian Diaconescu: "Pe de-o parte ai nişte valori europene de la care nu va abdica Uniunea Europeană. Pe de altă parte, guvernul României e foarte mulţumit că nu primeşte mesaje negative de la Beijing sau de la Moscova. Şi nici noi nu trimitem niciun mesaj privind mişcările din Transnistria. Noi abdicăm de la valori. Dar suntem drastici cu partenerii noştri de la Washington sau Berlin. Cred că aş prefera să nu mă gândesc la un proiect de ţară, în acest moment, cu acest guvern".

---

Cristian Unteanu: "Poate acţiona unitar clasa politică de la Chişinău sau Bucureşti pentru o unire?"

Dan Marinescu: "Eu sunt convins că şi în clipa de faţă, clasa politica, aşa criticabilă, este pentru unire. Nu cred că premierul Ponta nu-şi doreşte asta. Eu refuz să cred că un politician responsabil din această ţară nu-şi doreşte unirea asta".

Cristian Diaconescu: "Un astfel de moment este o problemă de un destin al unei naţii. Dacă se formează o masă critică şi politicienii sunt capabili să ducă la capăt acest proces, atunci acela este îndeplinirea unui destin".

Oana Popescu: "Politica externă începe acasă şi nu cred că clasa politică este capabilă de o asemenea schimbare. Pierdem foarte multe puncte în extern".
 

------------

Tematica emisiunii se va concentra pe integrarea europeană a Moldovei, în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar şi după declaraţiile premierului moldovean Iurie Leancă, privind cele spuse de Traian Băsescu.

Ieri, 23 decembrie, Victor Ponta l-a invitat pe Iurie Leancă la ultima şedinţă de Guvern. Leancă a menţionat că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu nu fac bine Moldovei şi scindează societatea. 

"Declaraţia domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declaraţia premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o ţară vecină, România“, a declarat Leancă. 

Guvernul de la Bucureşti a aprobat ieri acordarea a 20 de milioane de euro pentru şcolile primare şi grădiniţele din Republica Moldova. Protrivit şefului Guvernului României Victor Ponta, banii sunt prevăzuţi în Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară, adoptat şi semnat la Bucureşti, 27 aprilie 2010.

Intră în dialog! Te aşteptăm la Adevărul Live.
 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite