Comisia Europeană pune la colţ guvernarea PSD-ALDE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană atrage atenţia, în ultimul raport de ţară ce vizează  România, că progresul în ceea ce priveşte lupta anticorupţie a fost pus în pericol în 2017, iar instituţiile judiciare şi legislaţia sunt supuse în continuare unei presiuni intense. De asemenea, autorii raportului i-au criticat pe guvernanţi pentru măsurile fiscale, economia României „riscând o aterizare dură“.

„Ireversibilitatea progresului în lupta împotriva corupţiei a fost recent pusă în pericol. Rezultatele bune şi continue ale instituţiilor judiciare în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte afectate de evenimentele din anul trecut. Reformele în curs ale legilor Justiţiei riscă să dăuneze independenţei judiciare şi să anuleze progresele realizate în ultimii zece ani. În plus, instituţiile judiciare şi cadrul legal privind combaterea infracţiunilor de corupţie continuă să fie supuse unei presiuni intense”, se arată în documentul publicat miercuri de Comisia Europeană. Oficialii europeni menţionează că unele prevederi din cele trei legi din pachetul pe Justiţie au prevederi care afectează independenţa sistemului judiciar şi „funcţionarea sistemului judiciar“.

Recomandarea Comisiei (n.r.-a Comisiei Europene) de a consulta Comisia de la Veneţia nu a fost urmată“, conform documentului Comisiei Europene, care a punctat faptul că aleşii din Comisia Iordache nu au vrut să ţină cont nici de punctele de vedere ale magistraţilor români. Nu în ultimul rând, sunt amintite câteva amendamente din Parlament prin care aleşii vor să pună probleme instituţiilor judiciare în ceea ce priveşte continuarea luptei împotriva corupţiei.

Potrivit raportului, corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru a face afaceri. În 2017, corupţia şi nepotismul au fost percepute ca fiind principalele obstacole în calea desfăşurării afacerilor în România, cu o proporţie de 85% şi, respectiv, 82% din întreprinderi, în condiţiile în care media UE este de 37%, respectiv 38%.

Economia riscă o „aterizare dură“

Pa partea economică, oficialii europeni sunt la fel de critici.  Comisia notează că ascensiunea rapidă a economiei româneşti din ultimul an a fost susţinută în principal de consumul privat, în timp ce investiţiile au rămas la un nivel modest. În absenţa reformelor structurale şi a consolidării fiscale, creşterea peste potenţial a economiei româneşti din ultimii ani „riscă să pregătească terenul pentru o aterizare dură”, arată sursa citată.

„Nu s-au făcut progrese legate de implementarea cadrului legislativ fiscal, iar progresele în vederea îmbunătăţirii gradului de respectare şi de colectare a obligaţiilor fiscale au fost limitate“, conform raportului, care mai arată că nu au existat progrese pentru o metodologie clară în ceea ce priveşte salariul minim şi egalizarea vârstei de pensionare. Nu în ultimul rând, Comisia atrage atenţia asupra încercării de politizare a conducerii companiilor de stat, a căror eficienţă nu se îmbunătăţeşte deloc.

MAE „traduce“ altfel raportul

Ministerul Afacerilor Externe are o altă interpretare a raportului CE. Astfel, potrivit instituţiei, raportul ar confirma tendinţa de „consolidare a  investiţiilor publice“, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii. MAE mai aminteşte progrese în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră şi învăţământul terţiar.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite