Comisia Europeană nu renunţă la procedura de selecţie a procurorilor şefi: „Aşteptăm reacţia CSM“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CE vrea un proces transparent de selecţie a procurorilor
CE vrea un proces transparent de selecţie a procurorilor

Comisia Europeană a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA şi nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces, a declarat miercuri, pentru Mediafax, Mark Gray.

„Am luat notă de evoluţiile din ultimele două zile de la Bucureşti cu privire la procesul de ocupare a funcţiilor de procuror general şi procuror-şef al DNA. Sunt funcţii de cea mai mare importanţă şi am luat notă de numele avansate. Evident este un proces care este în desfăşurare şi trebuie să vedem cum reacţionează şi CSM şi cum vor evolua lucrurile. Subliniez că Comisia Europeană nu a renunţat la opiniile sale privind desfăşurarea unei proceduri de selecţie a candidaţilor, exprimată şi în rapoartele MCV şi în discuţiile cu oficialii români“, a afirmat Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a subliniat că nu vrea să caracterizeze situaţia politică creată în România cu privire la cele două funcţii de conducere ale Parchetelor.

„Este o responsabilitate pe care autorităţile române trebuie să şi-o asume. Noi ne vom duce mai departe responsabilităţile care ne revin în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie“, a mai spus oficialul Comisiei Europene.

În raportul pe MCV prezentat de Comisia Europeană în luna ianuarie, se recomandă asigurarea faptului că persoanele care urmează să fie numite la conducerea Ministerului Public şi a DNA sunt alese dintr-un număr suficient de mare de candidaţi de înaltă calitate profesională, în urma unui proces deschis şi transparent, că îndeplinesc criteriile stabilite în Acordul de colaborare instituţională, în special în ceea ce priveşte competenţa profesională, integritatea şi rezultatele înregistrate în acţiunea anticorupţie.

„Un aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii va fi un pas important în obţinerea încrederii publicului“, arată Comisia.

În decembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit, în Acordul de colaborare instituţională, cu privire la "introducerea" unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA.

Potrivit textului Acordului, cei doi au convenit cu privire la „introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General şi a Procurorului şef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experienţă profesională, integritate şi rezultate pozitive în acţiunea anticorupţie“.

Încă din vara anului trecut Comisia Europeană a solicitat ca desemnarea procurorului general şi a şefului DNA să se facă printr-un proces transparent.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite