Cele mai scumpe deplasări externe făcute de deputaţi în 2015: Vietnam, Canada, Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Deplasările deputaţilor în străinătate au însemnat cheltuieli de la buget de peste 2 milioane de lei numai în primele 10 luni ale anului 2015, cele mai scumpe destinaţii fiind Vietnamul, Canada şi Mexicul.

În primele 10 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate pe site-ului Camerei Deputaţilor, aleşii au cheltuit peste 2 milioane de lei pentru deplasările externe pe care le-au făcut.

Cea mai scumpă deplasare a costat 121.230 de lei şi a fost făcută în Vietnam, cu prilejul participării la cea de-a 132 -a Adunare a Uniunii Interparlamentare şi reuniunile asociate, unde 5 parlamentari români au petrecut 9 zile şi jumătate. Din delegaţia Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI), condusă de deputatul PSD Ioan Stan au făcut parte: deputatul PNL Ionel Palăr, senatorul PNL Dumitru Oprea, deputatul ALDE Liviu Bogdan Ciucă, deputatul PSD Gheorghe Marin.

Deplasarea externă în Vietnam a fost făcută la doar o lună după vizita oficială pe care preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, însoţit de o delegaţie, a făcut-o în Canada. Şeful Camerei şi deputaţii Angel Tîlvar, PSD, Mircea Lubanovici, PNL, şi Ştefan Burlacu, independent, au cheltuit de la bugetul de stat 93.086 de lei pentru cele 6 zile şi jumătate pe care le-au petrecut pe continentul american.

O altă deplasare pe care au făcut-o parlamentarii români şi care a surprins din cauza cheltuielilor pe care le-a generat a fost participarea la Summit-ul Forumului Global al femeilor din Parlamente 2015 (WIP), pentru care Camera Deputaţilor a platit suma de 89.398 de lei, echivalentul chetuielilor de transport, cazare şi diună pentru 6 zile, facilităţi de care a beneficiat o delegaţie formată din 4 deputaţi. Din delegaţia parlamentară au făcut parte deputatul PSD Tamara Dorina Ciofu, deputatul independent Liliana Ciobanu, deputatul ALDE Cornelia Negruţ, deputatul PNL Andreea Paul, plus un consilier parlamentar.

Cele mai multe deplasări ale aleşilor au fost făcute în luna octombrie a anului trecut - 28 - care au generat cheltuieli de peste 445.000 de lei, iar cele mai puţine în luna ianuarie, când teoretic deputaţii sunt în vacanţă - 3 deplasări externe care au costat în jur de 33.000 de lei.

În prima lună a anului 2015, cea mai scumpă din cele trei a dost vizita la Praga a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Ştefan Zgonea, în vederea participării la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Memoriale a Holocaustului şi pentru marcarea celei de-a 70-a aniversări a victoriei asupra nazismului. Vizita a costat 26.152 de lei şi a durat 2 zile şi jumătate.

Deputaţii au mai plătit sume considerabile şi pentru deplasări în Franţa, SUA, Japonia sau Mongolia.

Menţionăm că datele aferente deplasărilor din noiembrie şi decembrie nu au fost făcute publice deocamdată de Camera Deputaţilor pe site.

Potrivit solicitărilor aprobate de Biroul Permanent, în lunile noiembrie şi decembrie ale anului 2015 aleşii au plecat în peste 40 de delegaţii, care au avut ca destinaţii ţări precum Georgia, Belgia, Cipru, Germania, Muntenegru, Serbia, Italia, Japonia, Suedia, Marea Britanie, Cambodgia, Rusia, SUA, Belarus, Israel.

Astfel, aleşii au făcut anul trecut aproximativ 190 de deplasări externe plătite din bani publici.

Potrivit programului de relaţii externe al Camerei Deputaţilor pentru 2016, aprobat de Biroul Permanent în şedinţa din 14 decembrie 2015, conducerea Camerei Deputaţilor va face 11 deplasări externe în toate colţurile lumii.

În plus, Programul anual de relaţii cu adunări şi organisme parlamentare internaţionale însumează peste 450 de deplasări şi reuniuni în străinătate, pentru mai multe persoane, pe durate cuprinse de la 2 la 7 zile. Dacă toate aceste deplasări s-ar efectua, deputaţii ar petrece peste 1.100 de zile - echivalentul a trei ani - în străinătate. Cele mai multe reuniuni, 59, vor avea loc în cadrul relaţiei cu Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deputaţii mai au în program evenimente ca Forumul Crans Montana, Monaco World Summit sau reuniunile Asociaţiei Parlamentarilor Europeni pentru Africa. Şi pentru Mic dejun cu rugăciune sunt programate 6 reuniuni în străinătate pentru 4 persoane de câte 4 zile. Ediţia din România a acestui eveniment va fi organizată pentru 200 de persoane timp de 4 zile.

Potrivit unei note din documentul Camerei Deputaţilor, este posibil ca un număr de acţiuni incluse în programul de relaţii externe să fie amânate, din motive obiective, pentru anul 2017, fiind posibil, totodată, să apară şi necesitatea realizării altor acţiuni, ca urmare a unor propuneri iniţiate ulterior. De asemenea, Camera Deputaţilor precizează că un număr de acţiuni propuse pentru 2016 sunt reportate din 2015, ca urmare a restricţiilor bugetare şi a modificărilor survenite în agenda parlamentară.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite