Bucureştiul găzduieşte cea de-a cincea ediţie a summit-ului Mării Negre. Ponta: Guvernele centrale încă au prea multe puteri, prea multe atribuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi Marian Oprişan, preşedintele UNCJR FOTO Arhiva Adevărul
Premierul Victor Ponta şi Marian Oprişan, preşedintele UNCJR FOTO Arhiva Adevărul

Adunarea Regiunilor Europene (AER) organizează la Palatul Parlamentului Bucureşti, la invitaţia Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), condusă de social-democratul Marian Oprişan, cea de-a cincea ediţie a Summit-ului Mării Negre. La eveniment participă premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Premierul Victor Ponta:  Regiunea Mării Negre este una complicată, tulburată de schimbări. În urmă cu un an, foarte puţină lume şi-ar fi imaginat că vom avea un nou conflict în zonă, schimbări de graniţe, încălcări de drept internaţional şi ameninţări grave. În faţa acestor provocări, consider că o colaborare în toate planurile este un avantaj pentru cetăţeni. Cred că respectarea drepturilor tuturor ţărilor în jurul Mării Negre este cheia pentru un viitor comun.

Fac parte dinte acei şefi de guvern din Europa care consideră că guvernele centrale încă au prea multe puteri, prea multe atribuţii. Este în interesul cetăţenilor ca cei pe care i-au ales direct să aibă mai multe puteri, atribuţii, responsabilităţi. Am promovat mai multe proiecte de descentralizare, de promovare a subsidiarităţii.

Temele de discuţie abordate sunt legate de contextul politic tensionat din regiune dar şi de impactul Tratatului de asociere al Uniunii Europene cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

În particular, summit-ul de la Bucureşti va crea posibilitatea participanţilor de a avea discuţii şi de a obţine noi informaţii de la autorităţile de management ale Programului Operaţional Comun de Cooperare în bazinul Mării Negre (Black Sea CBC Programme), principalul program de finanţare a proiectelor de cooperare a ţărilor din bazinul Mării Negre. Summit-ul Mării Negre se va finaliza cu adoptarea unei declaraţii comune.

Lucrările Summit-ul Mării Negre sunt moderate de către Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan şi preşedintele ARE, Hande Özsan Bozatli.  De asemenea, Michel Lebrun, preşedintele Comitetului Regiunilor va avea o luare de poziţie în cadrul summit-ului.

Citeşte şi:

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite