Brexit. Klaus Iohannis participă la Consiliul European. După mult timp, preşedintele merge şi la summitul PEE
0
Preşedintele Klaus Iohannis a plecat, astăzi, la Bruxelles, pentru a participa la Consiliul European unde se va discuta despre viitorul Marii Britanii în UE. Înainte de reuniunea liderilor europeni, Iohannis va participa şi la summitul PPE, reuniune de la care preşedintele a lipsit multă vreme.
După ce a lipsit de la ultimele reuniuni ale liderilor europeni, inclusiv de la Congresul PPE de la Marid, preşedintele Klaus Iohannis va participa la summit-ul Partidului Popular European (PPE) care precedă Consiliului European din 18 – 19 februarie. După summitul PPE, Iohannis va avea o întrevedere cu premierul Poloniei, Beata Szydlo.
De la ora 18.00 începe reuniunea Consiliul European, unde se va discuta despre criza refugiaţilor şi rămânerea Marii Britanii în UE. „Nu acceptăm în niciun fel ca libera circulaţie să fie pusă sub semnul întrebării. În acelaşi fel, noi nu acceptăm să apară o discriminare, nu putem să acceptăm că cineva care vine din România este altfel tratat decât cineva care vine din Spania sau din Italia. Trebuie să existe o egalitate în tratamentul oamenilor din Uniunea Europeană. Este posibil să se discute o adaptare a alocaţiei la ţara unde trăieşte copilul. Eu nu pot să accept niciodată ca românii să fie trataţi altfel decât polonezii sau italienii sau nemţii“, a spus Klaus Iohannis, într-un interviu difuzat, miercuri seara, de TVR 1.
În perspectiva referendumului din 2017, la care britanicii vor fi chemaţi să decidă dacă mai vor să rămână în UE, premierul David Cameron a căutat aliaţi în rândul statelor membre care să susţină reformarea UE. De aceea a efectuat şi o vizită în România la începutul lunii decembrie.
Cameron şi Tusk, la Bucureşti
Premierul britanic David Cameron le-a cerut premierului Cioloş şi preşedintelui Iohannis să-l susţină pentru a reforma câteva politici la nivelul UE, printre care migraţia economică, un capitol la care România s-a aflat în dispută directă cu Regatul Unit anul trecut.
Aceeaşi problemă l-a adus la Bucureşti şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la Bucureşti în urmă cu câteva zile.
Preşedintele român Klaus Iohannis susţine, în mare parte, planul propus de Bruxelles care ar ajuta Marea Britanie să rămână în UE. Singura contradicţie vizează ajutoarele sociale pe care Londra nu mai vrea să le ofere migranţilor economici, mulţi dintre ei români.
Una dintre cele mai mari concesii pe care Tusk a propus-o permite Londrei să anuleze pentru o perioadă de patru ani ajutoarele sociale pe care le oferă în acest moment muncitorilor străini. Această măsură vizează direct România, în condiţiile în care avem în jur de 100.000 de migranţi economici în Marea Britanie. Preşedintele Klaus Iohannis a insistat ca suspendarea sistemului de ajutor social să se aplice numai pentru viitorii migranţi economici, astfel încât muncitorii aflaţi deja pe teritoriul britanic să nu fie afectaţi în niciun fel.
Statele care resping planul lui Cameron
Fostul premier polonez Donald Tusk, preşedintele Uniunii Europene, însărcinat să medieze un acord pe tema renegocierii relaţiei Marii Britanii cu Uniunea Europeană (UE), a anunţat că şefii de stat şi de guverne vor trebui să depună un "efort suplimentar" în vederea ajungerii la un acord în acest sens.
El a făcut acest anunţ după ce Polonia, Slovacia, Cehia şi Ungaria au ajuns marţi la o poziţie comună, prin care resping propunerile vizând limitarea ajutoarelor destinate copiilor muncitorilor migranţi originari din Europa de Est - un punct-cheie în campania lui Cameron.
Ultimele sondaje arată o diferenţă mică între cei care susţin rămânerea Marii Britanii în UE şi cei care se opun.
Aproximativ 49% dintre britanici ar vota pentru menţinerea Marii Britanii în UE, faţă de 41% împotrivă, conform unui sondaj al institutului Comres realizat pentru postul ITV News şi publicat luni.