Blaga şi baronii contra Udrea şi Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înainte de alegerile interne din PDL, Vasile Blaga se bazează pe un sprijin mai puternic în teritoriu, dar Elena Udrea este susţinută de preşedintele Traian Băsescu.

Bătălia pentru şefia PDL, programată pentru Convenţia Naţională din 23 martie, a intrat în linie dreaptă. Instalat la conducerea partidului şi lansat mai devreme în cursă, Vasile Blaga deţine în prezent susţinerea majoritară a liderilor de organizaţii. Pe de o parte, Blaga se bazează pe sprijinul liderilor din vechea gardă şi pe filialele pe care aceştia le controlează. Este vorba de Adriean Videanu (Bucureşti, Teleorman), Radu Berceanu (Dolj), Cezar Preda (Buzău), Gheorghe Flutur (Suceava) şi Ioan Oltean (Bistriţa).

Pe de altă parte, pe Blaga l-ar sprijini, potrivit unor surse din partid, filiale precum Botoşani, Constanţa, Gorj, Iaşi sau Vâlcea. Blaga şi-a convocat, ieri-seară, susţinătorii la sediul partidului pentru a stabili strategia pentru perioada următoare. Elena Udrea mizează pe susţinerea liderilor de organizaţii ca Florin Popescu (Dâmboviţa), Gheorghe Ştefan (Piatra Neamţ) şi George Scripcaru (Braşov).

În aceste condiţii s-a produs şi implicarea preşedintelui Traian Băsescu în campania internă din PDL. Şeful statului s-a întâlnit, joi,  cu Emil Boc la Cluj-Napoca, în contextul eforturilor taberei Udrea de a câştiga sprijinul fostului premier.

Ajutorul lui Emil Boc, care nu va candida la Convenţia Naţională din 23 martie, este important în măsura în care el are influenţă şi alte filiale din Transilvania în afară de Cluj.  De altfel, în aceeaşi seară, Traian Băsescu s-a poziţionat, oficial, în lupta pentru putere din PDL.

Atacul lui Băsescu

El l-a atacat dur pe Vasile Blaga pe care l-a acuzat că a „pesedizat partidul“, făcându-l să semene cu FSN. Mai mult, şeful statului a susţinut că Blaga încearcă să „aranjeze“ Convenţia Naţională din 23 martie. „Este o echipă care de două luni, sub umbrela analizei de după alegeri, instalează interimari. Exact cum se pun şefii de poliţie de la judeţe“, a spus Băsescu la B1 TV.

Şeful statului l-a acuzat pe Blaga atât de marginalizarea lui Emil Boc în partid, cât şi de căderea guvernului Ungureanu. Băsescu a invocat dezertările oamenilor lui Blaga, inclusiv ale „locotenentului“ Frunzăverde, în tabăra USL.

În schimb, în cazul Elenei Udrea, şeful statului consideră că este un „politician de forţă“ care a  „crescut enorm“ în ultima perioadă.

Băsescu a comentat că Udrea poate avea profilul de şef de partid, dacă „îşi dă jos pantofii cu toc“ şi „îşi ia poşete mai ieftine“, susţinând că are toate calităţile necesare pentru a deveni „un politician de forţă“. Băsescu a ieşit, din nou la rampă, ieri, afirmând, fără a face nominalizări, că nu poate susţine o soluţie „care să îngroape PDL“.

Duel verbal Blaga-Udrea

Poziţionarea lui Traian Băsescu  de partea Elenei Udrea l-a mâniat pe actualul lider, Vasile Blaga, care nu este văzut cu ochi buni la Cotroceni.

El a amintit că la mitingurile pentru referendumul din 29 iulie 2012 pe scenă nu urca niciodată Elena Udrea, care probabil nici nu se afla în oraşele respective la acel moment. Blaga a amintit că el urca primul pe scenă la aceste mitinguri.

„Iată că domnul preşedinte Traian Băsescu pentru a doua oară intervine într-o competiţie internă în partid, care nici măcar nu e declanşată“, a spus Blaga. El a adăugat că 22 de milioane de români ştiu că Traian Băsescu o susţine pe Elena Udrea.

În replică, Elena Udrea a susţinut că nu a urcat pe scenă în campania pentru referendum pentru că aceasta a fost strategia de comunicare a conducerii. Atacul a fost continuat printr-o postare pe un site de socializare: „ Ca să-l parafrazez pe şeful partidului, Felix, Antena3 şi USL să nu se mai obosească – ştiu 22 de milioane de români că îl vor pe Vasile Blaga preşedinte al PDL. Întrebarea este: de ce?“. ;

„Suntem plini de sânge“

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a găsit o formulă plastică pentru a sintetiza situaţia din PDL: „Suntem în faza în care suntem plini de sânge într-un ring de box. Lumea urlă,  inclusiv antrenorul «loveşte-l loveşte-l»,  eu nu văd nimic că sunt plin de sânge pe ochi şi încep sa dau haotic din mâini luptându-mă, dar adversarul meu e în partea cealaltă a ringului şi se uită la mine cum dau din mâini şi din picioare“.

Intervenţie cu repetiţie

Implicarea lui Traian Băsescu în viaţa PDL îi dă frisoane lui Vasile Blaga. La Convenţia PDL din mai 2011, Blaga a concurat cu Emil Boc pentru şefia partidului, iar fostul premier a câştigat detaşat, după ce preşedintele Traian Băsescu le-a dictat delegaţilor numele favoritului său.

Episodul a fost reamintit de vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru, care condamnă o nouă directivă de la Cotroceni. „Nu pot să-mi ascund insatisfacţia că domnul preşedinte, la fel ca şi la Convenţia Naţională din 2011, intervine în desfăşurarea firească şi liberă de orice imixtiune din afară, în competiţia pentru alegerea preşedintelui PDL. A făcut-o în 2011 în favoarea lui Emil Boc, o face acum în favoarea Elenei Udrea“, a afirmat Radu F. Alexandru.

Boc, împins spre o candidatură la Cotroceni

Chiar dacă nu va candida la Convenţia Naţională din 23 martie, fostul premier Emil Bocpare să aibă, şi el, un rol în planurile lui Traian Băsescu. După întâlnirea cu Emil Boc, şeful statului a fost întrebat de jurnalişti dacă l-a convins pe acesta să candideze la şefia PDL. „Nu, dar asta ştiam de la început, eu am spus numele ăsta ca să scap de întrebare“, a răspuns Băsescu, fără ezitare. Întrebat în continuare dacă l-a convins pe Boc să candideze din partea PDL la Preşedinţie în 2014, şeful statului a avut un răspuns diferit: „Asta e altceva“.

De altfel, şeful statului a continuat scenariul, creionând profilul candidatului PDL cât mai apropiat de cel al lui Emil Boc: bărbat tânăr, cu notorietate, neagreat de conducerea actual a PDL.

„PDL are prezidenţiabil în momentul de faţă. Oameni care să se bată de la egal, la egal cu Ponta sau Antonescu. Cu notorietate, cu tot ce trebuie“, a spus Băsescu. El nu a dorit să dea nume, dar a precizat că se referă la un bărbat tânăr. Potrivit preşedintelui, PDL se confruntă cu „o incapacitate de a vedea ziua de mâine a celor care conduc azi PDL“.

„E vremea, e generaţia de 40 de ani. Trebuie să vezi doi metri în faţă. Şi nu vor să se uite în partid“, a spus Băsescu. „Eu nu ştiu la cine s-a referit domnul preşedinte, dar mă gândesc că domnul Emil Boc ar putea să fie prezidenţiabilul de peste un an şi jumătate al partidului, având în vedere faptul că mandatul de prim-ministru al lui Emil Boc începe să fie regândit “, a tradus Elena Udrea spusele preşedintelui. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite