Băsescu: Am propus să începem din acest an procesul de intrare în Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi liderul Consiliului European, Herman Van Rompuy FOTO Mediafax/AFP
Preşedintele Traian Băsescu şi liderul Consiliului European, Herman Van Rompuy FOTO Mediafax/AFP

Preşedintele Traian Băsescu i-a propus lui Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, ca procesul de integrare a României în spaţiul Schengen să înceapă anul acesta.

„Un subiect extrem de important a fost legat de Schengen, propunând ca obiectiv ca anul ăsta să se întâmple ceva. Adică să începem procesul de intrare în Schengen, chiar aşa în etape, aşa cum a fost stabilit“, a declarat Băsescu, după întâlnirea cu Rompuy.

Întrebat dacă poziţia preşedintelui Consiliului European lasă să se întrevadă progrese în chestiunea aderării la Schengen, Traian Băsescu a răspuns: „Ştiţi că nu dânsul este problema. Dar să facem o politică împreună pentru ca până la sfârşitul anului să se întâmple ceva. Nu putem să ne împiedicăm de fiecare dată ori de declaraţii, ori de idei ale grupurilor din parlament“.

Alt subiect discutat de cei doi lideri afost legat de Republica Moldova.„ problema sprijinului pentru Moldova, cu semnarea cât mai rapid /a Acordului de asociere cu UE/ şi ratificarea în timp util înainte de alegeri'. 'Am atenţionat asupra riscurilor din Găgăuzia şi Transnistria“, a adăugat şeful statului.

Pe agenda discuţiilor s-a mai aflat şi eşecul proiectului Nabucco. „Problematica legată de energie şi de frustrarea noastră că Nabucco, un proiect european, a fost abandonat“, a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit în decursul zilei de astăzi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a discuta printre altele despre aderarea României la spaţiul Schengen.

„Pe agenda discuţiilor se vor afla subiecte de interes comun, precum şi priorităţile României în interiorul Uniunii Europene în cursul anului 2014, printre care asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aderarea României la spaţiul Schengen şi dezvoltarea Coridorului sudic de alimentare cu gaze naturale a pieţei europene“, mai precizează sursa citată.

Traian Băsescu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy


Citiţi şi:

Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea privind cumpărarea de terenuri de către cetăţenii europeni. Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.

Ungaria se pregăteşte să cumpere terenurile agricole din Transilvania. Ce avantaje au vânzătorii  Proprietarii de teren din România care doresc să-şi vândă proprietăţile cetăţenilor maghiari vor primi o rentă viageră. Ba, mai mult, aceştia pot păstra terenul pe numele lor şi îl pot folosi, a declarat Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucureşti într-un interviu oferit portalului szekelyhon.ro.

Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

EDITORIAL Proprietatea, suveranitatea economică şi integrarea europeană Începând cu 1 ianuarie 2014, străinii vor putea cumpăra terenuri agricole în România. Unii au exprimat motive de îngrijorare. Alţii susţin că măsura nu va avea un impact semnificativ deoarece şi până acum astfel de tranzacţii s-au operat prin intermediul societăţilor comerciale. Totuşi, anume semne de întrebare rămân, dovadă că statul propune unele măsuri de protecţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite