Aurescu, întrevedere cu omologul iranian; a acceptat invitaţia de a face o vizită la Teheran în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o întrevedere cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, în marja participării la Adunarea Generală a ONU, şeful diplomaţiei române fiind invitat să facă o vizită la Teheran, anul acesta, în contextul aniversării a 50 de ani de relaţii diplomatice.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, Bogdan Aurescu a salutat semnarea acordurilor dintre statele E3+3 (Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA, Rusia, China) şi Iran, respectiv dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran, la 14 iulie 2015, şi a apreciat că acesta este un moment favorabil pentru un nou nivel de cooperare între Iran şi comunitatea internaţională, precum şi pentru dinamizarea dialogului bilateral româno-iranian, îndeosebi în plan economic.

"Şeful diplomaţiei iraniene a exprimat aprecierea pentru relaţiile tradiţionale de cooperare cu România, transmiţând interesul ţării sale pentru o amplificare a cooperării pe palier politico-diplomatic, precum şi în sectorul economic", menţionează sursa citată.

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu a propus - iar omologul iranian a agreat - reluarea activităţii Comisiei Mixte Economice, care să pregătească terenul pentru extinderea cooperării economice pe măsură ce sancţiunile împotriva Iranului vor fi ridicate.

"De asemenea, a amintit, în context, consultările politice utile care au avut loc, la Bucureşti şi Teheran, în ultimii doi ani şi care au avut drept scop evaluarea perspectivelor de dezvoltare a relaţiei bilaterale, respectiv, intensificarea colaborării în vederea soluţionării problemelor regionale de interes comun", se mai arată în comunicat.

Potrivit MAE, cei doi miniştri au trecut în revistă evoluţiile din Orientul Mijlociu, cu accent pe situaţia din Siria şi combaterea Daesh, şi au discutat despre pericolul extinderii radicalismului şi extremismului, subliniind că această ameninţare necesită un răspuns rapid şi eficient din partea comunităţii internaţionale.

Bogdan Aurescu a prezentat iniţiativa română, susţinută de Spania, privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, iniţiativă primită cu interes de omologul iranian, conform sursei citate.

"Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul iranian au convenit să continue şi să sporească frecvenţa şi substanţa consultărilor politice dintre cele două ministere pe care le conduc. Astfel, ministrul român al afacerilor externe a fost invitat să efectueze o vizită la Teheran, anul acesta, în contextul aniversării în 2015 a 50 de ani de relaţii diplomatice. Invitaţia a fost acceptată de ministrul român'', mai informează MAE.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite