Ambasadorul Palestinei, despre anunţul premierului privind mutarea ambasadei: Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Palestinei în România, Fuad Kokaly, a declarat luni, referindu-se la afirmaţia premierului Viorica Dăncilă de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, că ar contravine normelor internaţionale şi dreptului internaţional. „Cred că nu reprezintă poziţia României; Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca”, a mai notat ambasadorul.

„Am fost surprinşi de declaraţia premierului Dăncilă, făcută la întâlnirea AIPAC din Statele Unite, potrivit căreia intenţionează să mute ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Cred că nu reprezintă poziţia României şi contravine normelor internaţionale şi dreptului internaţional”, a declarat ambasadorul Fuad Kokaly, citat de Realitatea TV.

Referindu-se la campania electorală din Israel, oficialul a mai subliniat că premierul român încearcă „să joace un joc pe care nu îl poate juca”, în sensul că vrea să-l susţină pe Netanyahu. De asemenea ambasadorul dă de înţeles că o asemenea decizie ar încălca dreptul internaţional şi poziţia UE.


„Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca. Este vorba de campania electorală din Israel, vrea să îl susţină pe Netanyahu. România respectă încă dreptul internaţional şi soluţia celor «două state» şi susţine poziţia UE, mai ales că deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE şi va păstra promisiunile făcute anterior. România va continua să respecte poziţia UE şi dreptul international şi crede în solutia celor două state, iar statutul Iersualimului este în curs de negociere. România încearcă să joace un rol pentru a duce israelienii la negocieri", a mai adăugat ambasadorul palestinian.

Kokaly a mai precizat că efectele declaraţiei premierului se resimt încă de azi şi că Dăncilă distruge şansa ca România să devină membră a Consiliului de Securitate ONU.

„Cred că efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba şi de toţi arabii. Nu vor accepta un astfel de pas. După cum ştiţi, susţinem România pentru că ţara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU. Am promis României să o susţinem pentru a obţine un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate”, a mai subliniat oficialul arab.

Regele Iordaniei, Abdulah II, şi-a anulat vizita în România, care trebuia să înceapă luni, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, în SUA, că va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă Arab News.


„Maiestatea Sa, Regele Abdulah al II-lea, anulează vizita pe care o avea programatăsă înceapă luni în România“, a anunţat ministrul de Externe al Iordaniei, precizând că decizia e legată de anunţul făcut de Viorica Dăncilă privind mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Arab News.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, duminică, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), că Guvernul României va lua decizia mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, după finalizarea analizei de către „toţi actorii constituţionali şi în deplin consens“.
 
„Sunt încântată să anunţ, astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi  actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi, în deplin consens, eu ca prim-ministru al României şi Guvernul pe care îl conduc vom muta Ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului“, a anunţat Viorica Dăncilă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite