Alegeri prezidenţiale 2014. De ce o susţine Gabriel Liiceanu pe Monica Macovei: „M-am recunoscut în ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Liiceanu FOTO Bogdan Dincă
Gabriel Liiceanu FOTO Bogdan Dincă

Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale din noiembrie, este susţinută de scriitorul Gabriel Liiceanu, care a fost prezent miercuri la evenimentul de lansare a proiectului elaborat de europarlamentar. Liiceanu a rostit cu acest prilej şi un discurs în care şi-a explicat opţiunea politică.

„Nu vreau să vă spun decât trei sau patru lucruri. Primul pe care doresc să vi-l spun este ce caut aici, pentru că nu e obiceiul meu să apar în contexte de campanie politică şi de candidatură prezidenţială. Vă spun pe şleau că am venit aici pentru că am simţit nevoia să-i reprezint pe cei care ar fi trebuit să fie aici şi nu sunt“, şi-a început Liiceanu discursul.

„A fi sau a nu fi mândru de o ţară cred că depinde de felul cum arată acea ţară. Eu am venit tocmai pentru că mi-a fost ruşine să nu vin, când cineva care îşi propune să schimbe ceva în ţara asta care ne face să nu fim mândri arătând aşa cum arată, care vrea să schimbe ceva şi îţi dă încrederea că vrea şi poate să o facă. Şi atunci, am venit, pur şi simplu, ca să-i mulţumesc că face asta pentru mine, în locul meu şi în locul tuturor celor care şi-ar dori o Românie de altă factură. Deci am venit pentru că e, cred, pentru prima oară când un om participă la prezidenţiale nu pentru el, ci pentru o idee şi pentru cei care nu sunt în stare să facă acest efort şi această nebunie“, a continuat Liiceanu.

Scriitorul a susţinut că s-a regăsit în ideile şi în persoana Monicăi Macovei, motiv pentru care o va vota la alegerile prezidenţiale, aşa cum îi dictează inima.

„M-am recunoscut în omul Monica Macovei, în valorile ei umane şi, pe urmă, m-am recunoscut în ideile ei politice. Am auzit în jurul meu prieteni, oameni apropiaţi spunându-mi: «Eu aş vota cu Monica Macovei, dar nu are nicio şansă». Şi de fiecare dată răspunsul e ăsta: «Dacă toţi care spuneţi că aţi vota cu ea, dar nu are nicio şansă, aţi vota, atunci ar avea toate şansele din lume». Mie mi se pare acest raţionament teribil de greşit şi vine din partea unor alegători care nu se comportă ca alegători, ci care se improvizează de la o zi la alta în analişti politici. E bine să faci calcule, să arăţi că judeci lucrurile. În loc să facă apel la judecata inimii lor, se improvizează, cum vă spuneam, în analişti politici. În primul tur trebuie să votezi cu inima ta. În al doilea, vei vota cum vei crede, cu răul mai mic, dacă nu s-a întâmplat să iasă cum vrei tu“,  a explicat scriitorul.

„Un program frumos ca un basm“

Liiceanu a vorbit şi despre programul politic al Monicăi Macovei, structurat sub forma unui decalog, şi care, potrivit scriitorului, este unic între programele candidaţilor.

„Şi acum spun două vorbe, şi cu asta am încheiat, despre programul pe care l-am citit ieri. Este un program politic frumos ca un basm, nu cred că există în vreo ţară din lume un program de o asemenea anvergură, de o asemenea factură şi care, totodată, să fi fost pus în practică. Dacă România ar ajunge să trăiască după acest program, am trăi în paradis. Dacă două 20% din punctele acestui decalog ar fi împlinite, România ar fi salvată. Soarta României azi se pune în termeni duri, a se mântui sau nu. E construit extraordinar, are forma unui decalog. Altfel spus, preia structura poruncilor biblice, prin adresare directă către cetăţenii României şi pe urmă se dau 10 direcţii pentru realizarea ei. Nu prezintă un program de prim-ministru, ci o viziune de ţară“, a arătat el.

„Pesemne că ziariştii o vor întreba, pe parcursul campaniei, cum vrea să realizeze aceste lucruri. Important este ca acest program să ajungă sub ochii oamenilor. Vă garantez că nu am citit unul asemănător niciodată în România. Dacă oamenii ar avea bunăvoinţa să se aplece peste el , ar simţi că au o şansă ca viaţa lor să se schimbe. Şi ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici“, a încheiat Gabriel Liiceanu.

Citeşte şi:

Monica Macovei şi-a lansat programul electoral: „Să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul“

Candidatul independent la Preşedinţie, Monica Macovei, şi-a lansat proiectul prezidenţial intitulat „Să nu ai alt stăpân decât cetăţeanul“, care este centrat pe reformarea instituţiilor fundamentale şi pe schimbarea legislaţiei electorale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite