Alegeri prezidenţiale 2014. De ce nu a vrut Dragnea să spună ce procent a obţinut Ponta în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a condus campania lui Ponta
Liviu Dragnea a condus campania lui Ponta

Candidatul PSD Victor Ponta a câştigat alegerile în Republica Moldova, dar la o diferenţă foarte mică de Klaus Iohannis, conform unui docmunet neoficial obţinut de „Adevărul“. Aşa se explică faptul că Liviu Dragnea a refuzat să spună ce procent a obţinut candidatul PSD în Basarabia.

În noaptea de duminică, în timp ce PSD ţinea numărătoarea paralelă a voturilor,  Liviu Dragnea a ieşit la declaraţii şi a spus, obosit, că PSD a reuşit o victorie istorică în Republica Moldova. „Este pentru prima dată că reuşim să câştigăm în Basarabia“, a spus Dragnea. Întrebat, concret, ce scor a obţinut Victor Ponta în secţiile de votare de peste Prut, Dragnea a răspuns încurcat: „Încă nu ştiu“. Şeful de campanie al lui Victor Ponta a refuzat, practic, să spună procentul, deşi cu siguranţă avea o estimare, pentru că toţi reprezentanţii PSD din secţiile de votare au trimis SMS-uri către partid cu rezultatele trecute în procesul verbal.

Un răspuns pentru tăcerea subită a lui Dragnea l-am aflat astăzi, când au apărut primele rezultate de la secţiile de vot din diaspora. Conform unuor informaţii obţinute pe surse, Victor Ponta a obţinut 37% din voturi în Republica Moldova, în timp ce Klaus Iohannis a scos un procent peste media din ţară: 31, 85%. Aşadar, o diferenţă de aproximativ cinci procente. În plus, în turul doi, Victor Ponta ar putea să piardă alegerile în Basarabia, dacă cei care le-au votat pe Elena Udrea şi pe Monica Macovei vor pune ştampila pe Klaus Iohannis. Candidatul PMP a scos în Republica Moldova 16, 71%, în timp ce Monica Macovei a obţinut 10, 53%.

Victor Ponta stă foarte rău în clasamentul voturilor din diaspora. Per total, Klaus Iohannis a obţinut 46,18%. La mare distanţă vine Victor Ponta, cu 15, 91% din voturi, în timp ce Monica Macovei completează podiumul cu aproape 10 procente. Însă, în turul doi, distanţa dintre Ponta şi Iohannis va creşte cu siguranţă, în condiţiile în care românii au stat la cozi interminabile în Anglia, Franţa şi Germania şi n-au reuşit să voteze. Potrivit experienţei scrutinelor anterioare, votanţii români din Vestul Europei optează în mare măsură pentru dreapta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite