VIDEO Scandalul Mircea Băsescu - Bercea Mondial. Remus Ştefureac: Ponta câştigă cele mai multe beneficii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu şi Mircea Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu şi Mircea Băsescu FOTO Mediafax

Jurnalista Ioana Lupea a discutat, într-o nouă ediţie Adevărul Live, cu invitaţii săi, Remus Ştefureac, director INSCOP Research, şi cu jurnalistul Cătălin Striblea, blogger Adevărul, despre implicaţiile scandalului Bercea Mondial-Mircea Băsescu în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Principalele declraţii:

Cătălin Striblea: Parcă am în faţă nişte tovarăşi de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Nu ştiu de ce procedează aşa aceşti oameni. Nu sunt nuanţe, nu sunt griuri, se judecă doar în alb şi negru. Am văzut că ne atacă Rusia că Mircea Băsescu a pus mâna pe banii lui Bercea Mondial.

Remus Ştefureac: Nu mi se pare că avem două tabere, ci una singură. Noi nu suntem judecătorii naţiunii, nu putem să ne dăm cu părerea după anumite frânturi, dar unele lucruri sunt evidente. Este o singură tabără extrem de deprimată. Trezeşte un sentiment de deprimare, nu numai în zona fanilor de dreapta, ci în rândul întregii populaţiei. „100 de ani de la războiul care nu trebuia să înceapă“ este titlul de pe prima pagină Historia. Noi ne-am desăvârşit unitatea statală în urma acestui război, dar constatăm că nu s-a închegat destul. Se pun o serie de întrebări legate de funcţionarea altor instituţii ale statului. În fiecare comunitate se vede şi vila procurorului şi a infractorului. Se pune întrebarea: „pe noi cine ne mai apără“?

Cătălin Striblea: Se pune problema dacă acest stat nu funcţionează segmentat: pentru unii, da, pentru alţii, nu. Firmele ui Bercea nu au plătit taxele şi nimeni nu-l întreba de sănătate, deşi SRI trimitea informări din 2001. Fiecare control vizează firma celuilalt.

Remus Ştefureac: Independenţa Justiţiei este un lucru atât de important pentru România. Vorbim despre o hiperpolitizare a unor instituţii. Acest caz poate fi un bun turnesol. Să vedem de ce FISC-ul nu şi-a făcut treaba. Băsescu pleacă peste 6 luni, va veni un alt preşedinte, dar noi rămânem în acest stat, incolo de schimbarea ciclurilor politice.

Nu se pun aceste întrebări destul de puternic la nivelul societăţii. Vreau să mă aşez în faţa DNA şi a Parchetului cu lista de întrebări.

Cătălin Striblea: Doamna Kovesi sau domnul Niţu, niciunul dintre ei, nu a avut o conferinţă de presă, să ne spună ce s-a întâmplat. Instituţiile rezistă cu brio prin a nu răspunde. Domnul Maior, nu ştim dacă ar fi organizat o conferinţă, dacă nu era chemat de Parlament. Kovesi, Niţu, Ponea, niciunul nu a ieşit să răspundă. Nu am văzut nicio reacţie nici de la CSM. Ironia este că domnul Iacobescu a fost sancţionat pentru dezvăluirea unor informaţii confidenţiale. Ai făcut o greşeală, te prezinţi în faţa superiorilor, în faţa presei. Este minima decenţă a unui răspuns.

Remus Ştefureac: Eu aş mai adăuga la lista de întrebări. Domnul Sandu Anghel a fost condamnat pentru agresiunea unei rude. Am aflat că acest clan era implicat în acţiuni de trafic de minori. Există astfel de informaţii? Vorbim de lucruri foarte grave. Trebuie să avem un sentiment de siguranţă transmis în societate, că instituţiile statului sunt ferme şi nu mai tolerează astfel de acţiuni.

Cătălin Striblea: Sunt clanuri care participă la alegeri, mobilizează oameni. Niciunul din politicienii cu pricina nu vor spune că a colaborat cu un anume dintr-un clan, nici măcar nu va spune de un adversar care a colaborat. Tot ceea ce se întâmplă dă apă la moară celor care spun că DNA funcţionează după o manieră politică. Mulţi vor spune: „Nu-i aşa?“. DNA şi Parchetele îşi fac un mare deseviciu folosind lucrurile de maniera asta.

Remus Ştefureac: Constat o încredere solidă în DNA. Dacă dăm la o parte Biserica şi Armata, DNA este pe locul 3 la concurenţă cu SRI. Rămân nişte fapte concrete. De ce această încrederea mare în DNA?

Cătălin Striblea:  Pentru că există un dipreţ al populaţiei faţă de clasa politică. Niciodată nu voi vota un procuror. Îmi doresc să facă lucruri solide, dar în nişte condiţii stabilite de societatea civilă.

Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă familia lui Bercea Mondial nu ar fi livrat acele filmări. Am fi aflat despre aceste lucruri?

Cătălin Striblea: Dacă nu dădea filmările, aveam un caz de şantaj şi atât.

Dincolo de aceste înregistrări, există şi nişte înregistrări SRI, care ar fi trebuit să se afle în instanţă în cazul de şantaj, după părerea mea.

Cătălin Striblea: Tehnic, nu o să ştim. DNA va rămâne cu acest mare semn de întrebare.

A primit înregistrările de la SRI DNA? Este o altă întrebare.

Remus Ştefureac:  Este o lovitură de imagine pentru Traian Băsescu. De pe urma acestui episod, dacă ne referim la alegerile prezidenţiale, Victor Ponta va culege cele mai multe beneficii. Sunt trei milioane de români care vin numai la alegerile prezidenţiale.

Cătălin Striblea:  PSD avea nevoie ca de aer de ce s-a întâmplat zilele astea. Cred că vor trage foarte mult de scandalul ăsta. Dacă nu îl au pe Traian Băsescu în vaţă, PSD suferă enorm. Domnul Băsescu îi lăsa să fiarbă până în iulie şi dacă Băsescu nu ieşea, ne uitam la ce face actuala guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite